Enfermedad celiaca

Páginas: 11 (2549 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2010
Malaltia Celíaca
Introducció

La Malaltia Celíaca (EC) és una forma d’enteropatia que afecta individus genèticament predisposats, en entrar en contacte amb aliments que contenen gluten. Això determina l'aparició d'una lesió histològica característica provoca atròfia de les vellositats intestinals. Com a conseqüència pot produir-se un defecte de malabsorció de nutrients (principis immediats,sals minerals i vitamines) que condueix a diversos estats de dèficits responsables d'un ampli espectre de manifestacions clíniques.

Historia de la malaltia celíaca.

El coneixement d’ aquesta malaltia no es propera ja que la primera descripció es va fer al segle II aC pel metge Aretaeus de Capadocia que utilitza la paraula grega KouliakoV que volia dir “el que pateix de l’intestí”.
L’any1888 el metge angles Samuel Gee va donar la primera descripció clínica de la seguen manera: Es una ingesta crònica que es presenta en persones de totes les edats.

Definició:

La malaltia celíaca es un trastorn autoimmune hereditari que afecta a nens i adults predisposats ja que pertanyen amb freqüència a un mateix grup genètic especialment a un tipus de gens que formen part d’un sistemagenètic conegut com complex major de histocompatibilitat HLA de classe II també rep el nom d’esprue celíac, enteropatia sensible al gluten o esprue no tropical.
Consisteix en una intolerància permanent al gluten(gliadines, secalines, hordeínes i aveninas) que es troben al trigo, l’ordi, el sègol i avena provoquen una lesió greu en la mucosa del intestí prim produeix una inflamació i atrofia severa deles vellositats intestinals però aquesta atrofia es reversible ja que el intestí es normalitza quan s’inicia una dieta sense gluten.
Aquesta destrucció de major o menor grau dificultant l’absorció dels nutrients dels aliments proteïnes, grasses, hidrats de carboni, sals minerals i vitamines.
La causa que produeix aquesta intolerància es desconeguda, però la resposta mes aseptada enl’actualitat es que hi ha una alteració en la resposta immunitària del pacient, d’ aquesta manera el gluten es reconegut pel sistema de defensa com un cos estrany i es produeix anticossos o defenses contra aquesta proteïna, aquests anticossos podien actuar en contra de altres òrgans o sistemes explicant altres síndromes que poden aparèixer en la malaltia celíaca.
Aquesta intolerància es de caràcterpermanent, es mante al llarg de la vida.
Sembla que l’absència de llet materna, l’ ingesta elevada de gluten, així com d’introducció primerenca de aquests aliments a la dieta de persones susceptibles son factors de risc per al desenvolupament.
La pateixen mes dones que homes i de raça blanca .

Símptomes de la malaltia 

Els símptomes varien i poden començar durant d’infància o l’edat adulta, elsnens solen presentar deferents símptomes a els adults,es probable que els símptomes no es presenten si no hi ha una lesió gran de l’intestí.
Els símptomes es presenten de diferent forma eles agruparen en dues formes:

▪ Malaltia Celíaca amb símptomes:
- Malaltia Celíaca clàssica: predominen els símptomes digestius, apareix sobretot en nens menors de dos anys i en adults entre elstrenta i quaranta anys. Els símptomes freqüents son: diarrea amb femtes voluminoses, olor forta i brillants, els vòmits, la falta d’apetit i la pèrdua de pes. El nen te un aspecte desnodrit, trist amb distensió de l’abdomen i natges planes. La gravetat dependrà de l’edat i el temps que transcorri fins al diagnòstic i tractament, per això es recomana en els nens petits retardar l’ introducció delgluten fins els sis mesos d’edat.
- Malaltia celíaca atípica : Predomina els símptomes no digestius pot aparèixer a qualsevol edat però predomina segons l’edat uns o altres símptomes: 1) retard del creixement en els estudis dels nens amb talla baixa s’ha de destacar aquesta malaltia. 2) retard del desenvolupament i pubertat. 3) anèmia per falta de ferro que no respon al tractament....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Enfermedad Celiaca
  • La Enfermedad Celíaca
  • Enfermedad Celíaca
  • Enfermedad celíaca
  • Enfermedad Celiaca
  • Enfermedad Celiaca
  • Enfermedad Celíaca
  • La Enfermedad Celiaca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS