escola

Páginas: 8 (1885 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2013



IESSEP-Escola del Treball
Segon de batxillerat
Història
Prof. Isabel Fernández


La Mancomunitat de Catalunya

Fou una institució política catalana, constituïda a Barcelona el 6 d’abril de 1914 per la unió de les quatre províncies catalanes: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. El seu president va ser Prat de la Riba.

La llei de Mancomunitats va serel fruit d’un llarg procés negociador amb el govern central que va anar des del 16 de maig de 1911 fins al 26 de març de 1914.

No tenia autonomia política, no va rebre pressupostos, només podia gestionar i coordinar atribucions que per llei tenien les diputacions provincials.

Va néixer en un context molt difícil i complicat:
La Primera Guerra Mundial
La mort del president Prat de laRiba.

La Mancomunitat tenia molt poc pressupost i poques competències, però la seva gestió va ser de la màxima eficàcia.
Els seus objectius eren:
Modernitzar el país i impulsar el desenvolupament econòmic. Això es faria:
a) Creant infrastructures de servei públics (carreteres, ferrocarrils, obres hidràuliques i
xarxa telefònica.
b) Duent a terme un projecte cultural i educatiu, totreformant els estudis primaris, professionals i universitaris. Reivindicant la llengua catalana.

Políticament, la Mancomunitat va estar capitanejada per la Lliga regionalista, però fou una obra col·lectiva que aplegà l’ajut i col·laboració de tots els grups polítics, a excepció feta dels lerrouxistes.

Culturalment és el moment del Noucentisme.
El Noucentisme és un moviment cultural d’abastpolític, que s’inicia a Catalunya el 1906 amb la creació de Solidaritat Catalana i acaba el 1923 amb el cop d’ estat de Primo de Rivera.
El nom de Noucentisme és un invent d’ Eugeni d’Ors que explica que és un adjectiu cronològic, però també vol dir nou i nou és el contrari de vell. S’inicia un nou segle, amb propostes noves.
Els noucentistes buscaran juntar la cultura amb la política, per aixònecessiten la complicitat de la burgesia que és la classe dirigent a Catalunya. La burgesia vol l’autonomia i els intel·lectuals també.
A nivell ideològic representa la imposició de la raó, la precisió, la serenitat, l’ordre i la claredat. La preponderància de la línia respecte al color.
És una reacció contra el liberalisme, el romanticisme, el naturalisme, el positivisme i el laïcisme.
Es valoramés la intel·ligència que la sensibilitat.
La burgesia catalana utilitzà el Noucentisme per refermar-se com a classe hegemònica a Catalunya i exportar el seu programa de millora a la resta d’Espanya. Aquesta actitud que podríem qualificar de regeneracionista. Tots volien canvi. Un canvi suau que tot seguit esdevingués tradició.
En l’ideari dels noucentistes els dos conceptes bàsics són elclassicisme que mira les arrels de Grècia i Roma, i que servirà com a base per elaborar la normativa del català i la Mediterrània que serà l’espai comú amb constants que son heretades pels catalans.
El lloc ideal per a dur a terme els canvis serà la ciutat. Es crearà una metròpoli que sigui exemple de modernitat per tot el país. Es centraran en les ciutats sense perdre la tradició del camp.
Laindústria i les empreses burgeses seran el motor de la nova Catalunya i Barcelona serà la seva capital .
La construcció d’una nova metròpoli compren tots els àmbits. Hi ha una unió entre l’art i societat i permet la formulació d’un ideal de bellesa que es reflecteix en la construcció de parcs, jardins, edificis, escultures públiques i plantejaments urbanístics nous.

Obra de govern: realitzacionsObra cultural
La cultura va ser el principal àmbit d’actuació.
La primera actuació cultural a destacar fou elevar en tots els àmbits l’ús de la llengua catalana. Volien una administració per a Catalunya i en català.

IEC Institut d’ Estudis Catalans. S’organitzà en tres seccions:
La historicoarqueològica
La filològica
La de ciències.
Aquestes seccions tenien societats i seccions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • escolar
  • Escolar
  • escolar
  • escolar
  • Escolar
  • Escolar
  • Escolar
  • Escolar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS