Estadistica

Páginas: 8 (1843 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2012
Nom i cognoms de l’estudiant


Prova d’avaluació continuada 1. Mostreig i indicadors sintètics.


Presentació

Presentació de la prova

Aquesta primera prova d’avaluació continuada es correspon al contingut que es treballarà a la Unitat Didàctica 1: Mostreig i indicadors sintètics. Els dos temes són molt importants en l’estudi de caire econòmic i empresarial.

Objectius i competènciesObjectius

En aquesta primera unitat, analitzarem les diferents maneres que hi ha per recollir mostres d'una variable tenint en compte que l'objectiu principal és que sigui representativa de la població a què fa referència. La selecció de la grandària de la mostra també serà un altre dels punts importants d'aquesta unitat. També treballarem la manera de resumir la informació de diferentsmostres, corresponents a diferents variables, en un únic valor (indicadors sintètics).

Competències

Les competències que es treballaran en aquesta primera PAC són:

▪ Capacitar per generar coneixement econòmic rellevant a partir de dades, aplicant els instruments numèrics pertinents.

▪ Capacitar per utilitzar i aplicar tecnologies de la informació i la comunicació en els àmbitsacadèmics i professional.

Criteris d’avaluació

Les preguntes i els problemes han d’estar desenvolupats i raonats. No es considerarà correcta cap resposta no argumentada.

L’exercici 1 val 3 punts i l’exercici 2 val 2 punts.

Format i data de lliurament

Les proves d’avaluació continuada s’han de lliurar a la bústia específica de Lliurament d’activitats que es troba a l’apartat Avaluacióde l’aula en un únic fitxer en format WORD o PDF. L’últim dia per lliurar aquesta activitat és el proper 14 d’octubre de 2012.




Enunciat


EXERCICI 1

Per tal d’analitzar les condicions de vida dels estudiants universitaris a Catalunya es vol passar una enquesta a tots els estudiants que s’han matriculat al curs 12-13 per primer cop a les Universitats catalanes. El fitxer“dadesPAC1.xls” (full “EXERCICI-1”) conté una part del llistat d’aquest conjunt d’estudiants, que ens servirà per il·lustrar com fer un mostreig.

Concretament, les variables presents en el fitxer són les següents:

CODI: Codi identificador de l’estudiant.
SEXE: Sexe de l’estudiant.
EDAT: Edat de l’estudiant.
NOTA: Nota mitjana de l’estudiant al batxillerat (per alguns estudiants “nodisponible”),
UNI: Codi identificador de la Universitat.

A partir d’aquest informació disponible es demana que responguis a les següents qüestions:

a) Explica com ho faries per extreure una mostra aleatòria de 10 individus per mostreig aleatori simple (MAS). Detalla el procediment que utilitzis i els resultats.

SOLUCIÓ:

Es diu que s’ha obtingut una mostra aleatòria simple quan el procés pera obtenir-la garanteix dues propietats:

• Que tots els elements de la població tenen la mateixa probabilitat de formar part de la mostra.
• Que els elements se seleccionen d’un a un i amb reposició, de manera que les seleccions es fan sempre sobre el total de la població.

El fitxer conté una llista d’estudiants matriculats, endreçats segons el codi assignat a cada estudiant. I, pertant, podem assignar un valor entre 1 i 1262 a cada estudiant. Per tant, la selecció d’una mostra de 10 inidividus és equivalent a seleccionar 10 valors entre 1 i 1262 de forma aleatòria. I disposem de vàries formes per fer-ho:

• Un primer mètode per extreure aquesta mostra aleatòria consisteix a fer un sorteig i treure 10 elements, amb reposició, per tal de que tots els resultats siguinequiprobables. La forma de fer el sorteig és indiferent (boles en un bombo, paperets en una bossa,...). Però en qualsevol cas no és un mètode gaire pràctic.

• També podem usar una taula de dígits aleatoris, que és el procediment més habitual per a obtenir una mostra aleatòria quan no es pot disposar d’un ordinador.

• El més adient actualment és aprofitar les eines informàtiques ja...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estadistica
  • Estadistica
  • Estadistica
  • Estadistica
  • Estadistica
  • Estadisticas
  • Estadistica
  • Estadistica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS