Famílies Multiproblemàtiques

Páginas: 24 (5801 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2012
FAMÍLIES MULTIPROBLEMÀTIQUES
Concepte
història
família estable
estils parentals
família multiproblemàtica
Realitat
mancances
necessitats (sobretot en formació)
Context urbà
història
realitat socioeconòmica. Demografia.
Intervenció
Administració. Serveis Socials. Exemples
Entitats independents. Exemples.
Educador, educadora
PropostesSolucions immediates
Treball en xarxa entre Administració i entitats independents
Rehabilitació de barri des de la perspectiva veïnal i no turística
Article ecologia urbana sobre “turistització”, etc. Ciutat educadora.
Eradicació del fenomen
Exclusió – Inclusió
Igualtat – equitat – desigualtat
Desadaptació, indadaptació
Valors socials
Causes estructurals i ordresocial
Interaccions entre el context global i el local
Context multicultural i visió intercultural
Entitat – organització i model d’acció
El rol o funcions de l’educador/a social

APARTAT ANALÍTIC
Conceptualització
Història
D'acord amb la teoria ecològica de Bronfenbrenner, no podem ignorar que el model de família evoluciona amb el seu entorn, a nivell cultural, educatiu,econòmic, social, històric... Tots formen part de la mateixa història i el naixement de la família multiproblemàtica encaixa amb l'era postindustrial. Per tant, faré un breu repàs dels diferents canvis pels què ha passat al família fins arribar al moment actual, relacionant-los amb els esdeveniments històrics ja que, puc afirmar amb tota fermesa que l'origen de degradació de la família trobaresponsabilitats en l'industrialisme.
Les famílies de l'era pre-industrial, eren un grup humà sòlidament constituit en convivència amb diverses generacions. El vincle que unia abans una família no tenia per què ser el parentiu, precisament, sinó el fet de conviure en el mateix espai, compartir els hàbits de la vida quotidiana. Es reunien i diferenciaven per clans, més aviat, agrupacions afins que reconeixien auna autoritat, el patriarca.
Aquest model històric també demanava grans quantitats de fills perquè es consideraven com a potencial mà d'obra barata, com més se'n tingués, més jornals entraven a una llar. Per altra banda, tenir fills s'entenia com el suport principal dels cònjuges ja que es sentien defensats i segurs sabent implícitament que tindrien tota l'ajuda i protecció necessària en lespitjors de les circumstàncies. Contràriament a la situació actual, les persones en situació més desamparada, com en la vellesa, la invalidesa o la malaltia, no temien a aquesta preocupació d'on poder ser cuidats, la família donava aquesta resposta.
Podem entendre la societat com el conjunt de totes les famílies que hi convivien i, sabent la pressió social que s'exerceix en una cultura, la famíliahavia de ser l'objectiu vital primordial i el nucli dels principals esdeveniments de la vida de l'individu.
Amb la revolució industrial, es va desdibuixar l'autoritat patriarcal que fins llavors predominava ja que, arrel de l'èxode rural, es desmembra el model de família extensa, es trenca l'endogàmia entre les comunitats i es formen nous nuclis a les ciutats amb la figura de matrimoni i fills.Neix un nou concepte de parella que emfatitza la necessitat d'intimitat davant de les altes concentracions urbanes i influenciada per les exigències del nou model socioeconòmic, ja no s'esperava una quantitat determinada de fills sinó la seva qualitat, entesa com a béns d'inversió.
Paral·lelament, l'Estat va assumint funcions pròpies de la família i que, per tant, aquesta va delegant, com sónl'atenció sanitària, l'obligatorietat de l'educació dels fills en el sistema escolar o l'assistència econòmica als jubilats.
Més endavant, amb el postindustrialisme, es fomentaria el consumisme, convertint-lo en font d'oci per als cercles socials i en reforç dels vincles familiars.
Alguns teòrics afirmen que, actualment, la família és més que un sistema de convivència i desenvolupament sinó també...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • families multiproblematiques
  • Atenció a les famílies multiproblemàtiques
  • familia y "familia"
  • La familia
  • La Familia
  • La Familia
  • La familia
  • La familia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS