Filosofia de 2n de Batxillerat

Páginas: 6 (1463 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2014
JOHN STUART MILL
A) VIDA I OBRES: És un autor anglès del segle XIX. Va rebre una educació molt ferma per part del seu pare, James Mill. I des de molt petit va demostrar ser molt intel·ligent. Amb 21 anys va patir una crisi que el va fer caure en depressió. S’adona llavors que havia desenvolupat molt l’intel·lecte però s’havia descuidat de les emocions.
Va intervenir en política. Va ser membrede la cambra dels comuns (parlament). És el representant més important de l’utilitarisme i a nivell polític s’identifica amb el liberalisme encara que també en té de socialistes. Té influència del socialisme ja que es va casar amb Harriet Taylor.
Les seves obres són: Utilitarisme i Sobre la llibertat.

B) ÈTICA: L’ utilitarisme:
En l’àmbit de l’ètica s’identifica amb la teoria utilitarista.Aquesta teoria és el marc ètic en el que trobem el liberalisme. Rep influència dels empiristes no només en la teoria del coneixement sinó també en l’ètica (empiristes-experiència).
Per ell serà molt important observar els actes i després valorar les conseqüències que comporta. Rep influència sobretot de l’empirista Hume i dels utilitaristes com Jeremy Bentham. Pels utilitaristes l’economia ésmolt important ja que pot millorar les condicions socials de les persones. En mig del context d’aquesta situació social, ell creu que l’utilitarisme dóna resposta a tot això ja que considera que haurem de preocupar la màxima felicitat pel major nombre de persones possible. Ell creu que això és una teoria de la norma. Amb això no estaria d’acord amb Bentham ja que aquest creu que l’utilitarisme ésuna teoria de l’acte. Primer es fa una cosa i després es pregunta si aporta felicitat o no. Mill creu que el bé (la felicitat) és desitjable per tothom ja que és una finalitat en ella mateixa.
També va rebre molta influència de les idees de la Il·lustració contretament de Kant. El tema de a Il·lustració és “Sapere aude” que significa atreveix-te a pensar. També recull de Kant la idea de progrés quepassa per diferents etapes i cada vegada es va perfeccionant.
Per ell serà molt important l’individu. Per això aquest serà la base i tot el que fem sempre haurà de perseguir l’autorealització (sentir-se be amb un mateix). L’utilitarisme a de ser altruista (no em d’esperar res a canvi). Per ell era un sentiment que s’havia de cultivar en les persones i per això també es diferencia de Bentham jaque aquest defensava un utilitarisme més individualista.
Per ell la felicitat es pot aconseguir si apliquem aquest principi utilitarista, la teoria de l’hedonisme social. Mill reconeix que en algunes situacions es poden fer excepcions (ex. Dir mentides). Pel què fa al tipus de plaers, considera que és més important la qualitat que no pas la quantitat. Creu que hi h dos tipus de plaers: un de mésintel·lectuals que anomena superiors uns altres més corporals, els inferiors. Creu que és millor buscar els superiors. També creu que els inferiors, per tal de que nosaltres siguem feliços, s’haurien de sotmetre als superiors. Creu que els intel·lectuals contribueixen a la felicitat col·lectiva (i és aquí on hem d’invertir). Per ell tots som responsables de la felicitat general.
Mill diu quetenim un sentiment natural de pertinència de grup i és sobre aquest sentiment que l’educació hi ha de construir el sentiment moral que sempre serà adquirit. Especialment, hem d’insidir amb l’altruïsme (actuar sense esperar res a canvi). Per Mill, havíem d’arribar a un punt que el bé dels altres representés el nostre propi bé (bé alié).
El concepte de llibertat és un tema molt important per Mill.Per a ell, la llibertat s’ha de donar dins del marc del liberalisme (l‘estat ha d’intervenir al mínim en la nostra vida i l’economia).
L’ésser humà és per ell autònom (es posa les seves pròpies lleis). L’autonomia que defensa és que les persones ens hem de posar les pròpies lleis de conductes. Cada vegada tenim més progrés, més autonomia. El concepte de llibertat va lligat a un dels àmbits de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Esquema filosofia 2n batxillerat
  • Resum filosofia 2n batxillerat
  • geografia 2n batxillerat
  • Filosofia De Batxillerat
  • Historia Tema 2.
  • Economia de l'empresa 2n batxillerat apunts
  • 2n Batxillerat
  • Filosofia 1r 2n trimestre

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS