foment de la lectura

Páginas: 5 (1119 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2013
PAC 1 CAS 2: FOMENT DE LA LECTURA
Desprès de poder debatre sobre un projecte de foment de la lectura i tenir l’oportunitat de conèixer altres projectes similars penso que destacaria cinc aspectes fonamentals per assolir els objectius: anàlisi del context, anar més enllà de la biblioteca, aprofundir en la lectura més enllà de la literària, introduir les noves tecnologies i realitzar unaavaluació contínua de la nostra feina.
Anàlisi del context
Cada poble, cada comunitat, cada biblioteca té les seves pròpies característiques. La tasca del gestor cultural passa per conèixer aquesta realitat, analitzar-la i treure’n unes conclusions que han de servir per aconseguir la nostra fita.
En moltes ocasions es tendeix a portar a terme projectes similars a biblioteques o municipis molt diferents.Els motius poden ser que els projectes siguin subvencionats per l’administració provincial o autonòmica, el intercanvi de informació entre els professionals o a demanda dels usuaris. Penso que repetir un projecte per aconseguir només ingressos econòmics pot ser una solució per la viabilitat d’algunes instal·lacions però no garanteix l’èxit. El intercanvi entre professionals si és quelcom positiusi es té en compte on s’ha de portar a terme. Per exemple, un teatre d’un poble pot programar una obra i el municipi del costat ho pot fer la setmana següent. En canvi, amb la lectura s’interactua, necessita de la implicació de la persona en simple espectador i, per tant, conèixer el que li interessa i/o necessita.
Penso que moltes vegades els gestors culturals actuem més en funciód’estadístiques que de realitats: s’han fet 10 cursos, 6 tallers... han assistit 45 persones... o per fer content el responsable polític o gerent de torn. Crec que s’ha de conèixer el lloc on treballem, que pensa la seva gent, com viu, quins interessos té o si més no saber si potencialment el nostre projecte vol solucionar o canviar una realitat. La finalitat d’un projecte és millorar una situació existent tédoncs sentit realitzar accions de foment de la lectura sense saber si ens cal potenciar-la a la nostra biblioteca?
Accessibilitat al projecte
El foment de la lectura neix al voltant de les biblioteques i dels seus professionals però tendeixen a quedar-se dins aquest espai llevat de moments puntuals (lectures en veu alta per Sant Jordi o presentacions de llibres). Em preocupa l’accessibilitat aaquest projecte ja que pot haver-hi persones que desconeguin el servei, el tinguin molt allunyat o les característiques del mateix li dificulten (horari, etc.). Potenciar la lectura dins la biblioteca pot ser una fal·làcia: fomentem la lectura amb els usuaris que ja llegeixen o ho hem de fer amb els que ho fan? Crec que cal fer-ho amb els dos grups però cal incidir en el que no és habitual del servei.Així cal portar el projecte fora de les parets de la biblioteca i buscar còmplices que ens hi ajudin: una acció seria anar a les escoles i treballar amb els mestres. Una altra, treballar amb els centres cívics amb espais de lectura o disposar de biblioteques mòbils en horaris adaptats a la realitat. Si les persones no accedeixen al servei ens cal portar el servei a les persones. Fent-ho així elsnostres resultats podrien ser millors.

La diversitat dels suports de la lectura
En el punt anterior em referia a l’accessibilitat i en certa manera buscar diversitat en la lectura pot considerar-se fer-la més accessible. No podem potenciar la lectura limitant-la als llibres. És evident que de forma “clàssica” quan pensem en llegir ens ve al cap un llibre i aprenem a llegir amb un llibre a lesmans. Però retornem un moment a l’anàlisi de la realitat: quines són les característiques de les persones del nostre entorn? Imaginem-nos que hi ha un gran nombre de població immigrant. Podem fomentar la lectura amb gran novel·les? (no hem de confondre aprendre a llegir amb potenciar la lectura). Crec que s’ha d’obrir el ventall i fer veure que podem llegir revistes, diaris, contes, còmics......
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fomento a la lectura
  • Fomento A La Lectura
  • Fomento a la lectura
  • Fomento a la lectura
  • Fomento de la lectura
  • FOMENTAR LA LECTURA
  • Fomento de la lectura
  • Fomento A La Lectura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS