Fundamentos sociales comportamiento humano

Páginas: 7 (1519 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2010
Universitat Oberta de Catalunya

Fonaments socials del comportament humà

Guia d’estudi 1: Teoria sociològica i vincles psicosocials. L’enfocament sociològic.
1 Presentació
Aquesta guia d’estudi té per objectiu posar de manifest les directrius bàsiques que recorren els mòduls 1 i dos de l’assignatura. Es tracta, en conseqüència, no tant de fer un resum dels continguts que es plategen com defer explícits els elements sobre els quals es va teixint un enfocament sociològic específic. Així mateix, es plantejaran un seguit de qüestions susceptibles de ser pensades des de l’escenari teòric al que ens porta la lectura dels dos primers mòduls.

2 Coneixements previs.
Degut l’estructuració l’exposició dels continguts de l’assignatura no es fa necessari tenir coneixements previs enmatèria sociològica. El caràcter introductori dels mòduls facilita una progressiva immersió en una perspectiva sociològica, amb un endinsament més extensiu en el segon mòdul. En qualsevol cas, son dos mòduls estretament relacionats i, com podreu deduir de les argumentacions vertebradores dels mòduls, apareixen citats de forma reiterada.

3 Objectius
Entendre la psicologia social com aquella disciplinaque incorpora els coneixements de la psicologia i de la sociologia. Té per objecte analitzar la vida social. Comprendre els diferents nivells d’anàlisi des dels quals poder tractar l’estudi del comportament humà. Veure aquests nivells d’anàlisi en alguna de les teories exposades. Comprendre que les teories són elements de construcció social de la realitat social que l’investigador en ciènciessocials té al seu abast. Entendre les principals particularitats de l’enfocament sociològic de la realitat humana, tant en les seves eines d’anàlisi com les aportacions teòriques. Entendre com sorgeixen determinades teories sociològiques a partir del seu context social, històric i ideològic.

4 Continguts
Mòdul 1: Teoria sociològica i vincles psicosocials
No hi ha una única forma de concebrel’anàlisi d’allò social i que, per aquest motiu, més que fer referència a una mirada sociològica s’hauria de fer referència a les diferents mirades sociològiques que s’han anat constituint, així com les relacions que s’estableixen entre elles. En aquest sentit, és convenient

Universitat Oberta de Catalunya

Fonaments socials del comportament humà

que es tingui en compte el quadre que apareixdins el primer apartat relatiu a diferents nivells de coneixement. Cada nivell construeix una mirada, una forma de definir què és allò que anomenem social: cada enfocament veu una realitat diferent. La comprensió d’aquest quadre us permetrà ubicar les diferents propostes teòriques. Com haureu pogut apreciaren la lectura del mòdul introductori la història de la sociologia és, en gran part, la històriad’una tensió que la recórrer: una tensió que ens porta o bé a posar èmfasi bé a nivell macrosocial definit per grans estructures (econòmiques, polítiques i socials), o bé a nivell microsocial definit per individus i per la relació entre ells. En el primer dels nivells tenim una societat sense individus, en el segon individus sense societat. El mòdul repassa aquesta tensió, aquesta contraposicióentre nivells. És important entendre els elements teòrics que defineixen aquesta tensió ja que gran parts dels debats sociològics es desenvolupen en funció de com s’hi posicionen els diferents autors i/o escoles. Per aquesta raó, és necessari dominar els termes en que es produeix aquesta contraposició en els orígens de la sociologia amb el debat no explícit entre Weber i Durkheim com a indicadorparadigmàtic. El tercer apartat destaca els elements més importants d’aquesta confrontació epistèmica, fet que fa molt convenient la lectura detinguda i atenta d’aquest apartat. La resta del mòdul presenta les diferents aportacions teòriques que reprodueixen l’esmentada confrontació articulant diferents nivells d’anàlisi. Entre aquestes aportacions es menciona el funcionalisme de Parsons...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • fundamento del comportamiento humano
  • Fundamentos del comportamiento social
  • Bases sociales del comportamiento humano
  • Comportamiento humano individual y social
  • INFLUENCIA SOCIAL EN EL COMPORTAMIENTO HUMANO
  • BASES SOCIALES DEL COMPORTAMIENTO HUMANO
  • fundamento socio-psicológico del comportamiento humano
  • Comportamientos Sociales Negativos Zoologicos Humanos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS