Guerra

Páginas: 9 (2089 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2013
TEMA 7
PUNT 1 : CAUSES DE LA GUERRA
1.1 LES RIVALITATS ENTRE LES GRANS POTENCIES EUROPEES
Les relaçions entre França i Alemanya van ser molt tenses per les reivindicacions territorials franceses sobre els territoris d’Alsacia i Lorena. A la tensio fracoalemana es va afegir la disputa entre els imperis austrohongares i rus pel control dels Balcans. Tambe les rivalitats economiques van generarun clima d’enfrontament entre el Regne Unit i Alemanya que eren rivals en la batalla económica per aconsegir nous mercats. El Regne Unit veía en l’expansionisme alemany una amenaça al seu imperi colonial i a l’hegemonia comercial británica. La desconfiança del Regne Unit radicava en la política naval germánica, per totes aquestes raons el R.U. va abandonar l’aillament tradicional i va buscarl’aliança amb França.
1.2 LA FORMACIO DELS BLOCS I LA CURSA D’ARMAMENTS
La Triple Aliança estava formada per Alemanya, Austria-Hongria i Italia.Havia sigut crada pel canceller alemany Bismark i els seus objectius eren aconsegir un equilibri a Europa favorable a Alemanya; aillar diplomaticament a França i aixi evitar qualsevol intent de revenja despres de la humillant derrota d’aquests; asegurar alsaustriacs la proteccio de la frontera sud en cas de conflicte als Russia als Balcans, mentre que Italia rebia garanties davant d’un atac francés. Despres de dimitir Bismark, Guillem segon instaura la Weltpolitik. Aquesta es va caracterizar per un nacionalisme expansionista, pel militarisme i desenvolupament d’una poderosa flota de guerra.
La Triple Entesa estava formada per França, Russia i elRegne Unit per mitja una serie d’acords. França i Russia signaven un pacte militar pel qual es comprometien a mobilitzar les tropes en cas de ser atacades per el bloc enemic, aixi França aconsegia trencar l’aillament diplomatic. El Regne Unit i França signaren L’Entente Cordiale en el qual França renunciava a les seves ambicions sobre Egipte a canvi del suport britanic a l’aspiracio francesad’establir un protectorat sobre el Marroc, aixi R.U i França posaven fi a les seues rivalitats colonials. Finalment a aquest bloc es va adherir l’imperi rus.
El sistema d’aliances no implicava un pas cap a una guerra, pero es va fer cada volta mes incontrolable. La cursa d’armament va ser un altre pas decisiu, els exercits de totes les potencies europees van doblar els efectius de terra i mar. Es vaestablir el servici militar obligatori i es va millorar molt la tecnología armamentística. El punt culminant va ser la pau aramada. Alemanya va ser qui va prendre la iniciativa de noves lleis militars, prolongaren el servei militar i augmentaren les despeses de guerra. Aquesta cursa causa inquietud en la opinio publica i els governs es van veure forçats a insistir en el perill imminent de guerra davantla poblacio pero no va haver-hi opinio favorable a la guerra en cap dels paisos.
1.3 ELS ENFRONTAMENTS COLONIALS: LES CRISIS MARROQUINES
L’ escenari va ser el Marroc i la protagonista Alemanya que havia quedat insatisfeta del repartiment d’Africa. Va esclatar la primera crisi marroquina. Alemanya es va negar a aceptar l’acord entre França i el Regne Unit ja que perjudicava els seus interesoscolonials lo que va desencadenar una greu crisi internacional. La conferencia d’Algecires es va realizar per evitar una guerra a Europa, el resultat de la crisi va ser favorable a França. Pero al poc temps es va tornar a reproduir l’enfrontament i va esclatar la crisi d’Algadir pero despres de dures negociacions es va signar un acord en el qual França cedia part de les seues colonies del Congo aAlemanya i aquesta reconege el protectorat del Marroc.Sens dubte aquest desenllaç va decepcionar Alemanya ja que no va aconseguir debilitar l’Entente Cordiale.
1.4 LES CRISIS DELS BALCANS
Un dels punts de friccio de la política internacional va ser l’anomenada “Questio D’Orient”, l’escenari era la zona dels Balcans ocupada per l’imperi turc aquest ja debilitat va encoratjar les ambcions del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra
  • Guerras
  • Guerra
  • Guerra
  • La guerra
  • Guerra
  • Guerra
  • Las Guerras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS