Hª De L'Art - Comentari De Text: El Partenó

Páginas: 8 (1855 palabras) Publicado: 30 de septiembre de 2012
COMENTARI DEL PARTENÓ




a) INTRODUCCIÓ DE L’ACROPOLIS

L’Acròpoli d’Atenes és l’acròpoli grega més important. L’acropoli era, literalment, la “ciutat alta” i estava present a la majoria de ciutats gregues, amb una doble funció: defensiva i com seu dels principals llocs del culte.
La d’Atenes està situada sobre un turó a uns 165 metres per sobre del nivell de la ciutat. També és conegudacom Cecròpia en honor del llegendari home serp, Cècrops, rei d’Atenes.
L’entrada a l’Acròpoli es realitza per una porta monumental anomenada els Propileus. Al costat dret i frontal dels Propileus es troba el temple de Nike Àptera. Una gran estàtua de bronze d’Atena, construïda per Fídies, es trobava originàriament al centre. A la dreta d’on s’alçava aquesta estàtua es troba el Partenó o Templed’Atena Pàrtenos (la verge). A l’esquerre i al final de l’Acròpoli hi ha l’erectèon, amb la seva cèlebre stoà o tribuna sostinguda per sis cariàtides. També es troben a l’Acropòli les restes d’un teatre a l’aire lliure anomenat el Teatre de Dionís, on van estrenar les seves tragèdies Sòfocles Aristòfanes i Èsquil.
La major part dels grans temples van ser reconstruïts sota el lideratge de Pèriclesdurant l’edat daurada d’Atenes (460-430 a.C), que utilitzaria el tribut dels membres de la Lliga de Delos per construir el Partenó i altres monuments de la Grècia classica. Durant el segle V a.C, l’acròpoli va obtenir la seva forma final.



b) SITUACIÓ EN EL TEMPS I RELACIONAT AMB EL CONTEXT HISTÒRIC

Aquesta obra arquitectònica s'anomena Partenó, degut a que era consagrat a
AthenasParthenos, “Atena Verge”. Va ser construït a l'Acròpolis d'Atenes (Grècia) entre els anys 447 i 432 a.C. Els arquitectes d'aquest temple van ser Ictinos i Cal·lícrates i el seu constructor va ser Fídies.
El Partenó va ser construït amb marbre del Pentèlic i amb fusta. El marbre era policromat amb colors vius i llampants, encara que actualment aquesta característica no es pot apreciar. El tractament delmur és regular, ja que s'han utilitzat carreus regulars amb la mateixa forma i mida. El sistema constructiu utilitzat és l'arquitravat, de manera que els espais interiors tenen poques dimensions i les bigues estan sostingudes per columnes. Els edificis són harmònics gràcies a la repetició sistemàtica de la columna i l'entaulament. Les dimensions de l'edifici són: la planta fa 69'5m x 31m; i lescolumnes 10'5m d'alt x 1'8m de diametre de la base.



c) DIGEU A QUIN ESTIL PERTANY L’OBRA I ENUMEREU CINC CARACTERÍSTIQUES FORMALS O CONCEPTUALS DE L’ARQUITECTURA.

· L'estil de l'epoca és el grec clàssic, que es caracteritza pel predomini de la col·lectivitat sobre l'individu, per considerar l'home com a mesura de totes les coses, per una religiositat grega i per tenir una concepció de l'artcom a recerca de la bellesa. Grècia va esdevenir el bressol de la filosofia en una època de gran expansió i vitalitat que es va iniciar al 499 a.C. I va acabar al 323 a.C. any en que va morir Alexandre el Gran. Pel que fa a l'arquitectura, el Temple era l'edifici mes important. Hi havia molt poc interès pels espais interiors i predominava la simplicitat. Les estructures constructives erenarquitravades sobre columnes i tenien l'objectiu de donar importància a l'espai exterior. Els edificis eren harmònics gràcies a la repetició sistemàtica de la columna i l'entaulament.
· L'estil precedent de l'època va ser al període (s.VII – VI a.C), que va ser quan es va començar a configurar l'estructura dels temples. A l'art micènic, concretament, és on trobem els primers antecedents dels templesgrecs. L'art micènic es va desenvolupar a la Grècia continental i el seu nom prové de la ciutat Micenes. Les ciutats micèniques estaven envoltades per muralles. Cap a 1100 a.C, la cultura micènica va desaparèixer a causa de les migracions dels pobles del nord cap al sud, fet que va donar lloc a l'art grec. Durant aquest període, la cultura grega es va anar estenent per la Mediterrània i es van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari d'història de l'art(partenó)
  • Comentari De Text Història De L'Art- Erecteon (En Català)
  • Comentari Partenó
  • Comentari El partenó
  • Comentari del Partenó
  • Comentari partenó
  • Comentario Hª De La Educacion
  • Comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS