Història Econòmica De La Europa Contemporània

Páginas: 24 (5811 palabras) Publicado: 14 de julio de 2012
LLIBRE 1. HISTÒRIA ECONÒMICA DE LA EUROPA CONTEMPORÀNIA.
Prefaci.
➢ La guerra interromp aquella acumulació de capital físic, humà y social que és estratègic per al mateix progrés.

Capítol 1. Per què va generar Europa la revolució industrial i Gran Bretanya va ser el primer país en donar-se?
➢ En economia res pot ser repentiu i tot es produeix en períodes de temps llarg.

Perquè Europa va ser més progressiva que altres àrees?.
➢ Els elements que els experts han considerat importants per explicar aquest fet són els següents: el clima, la localització geogràfica, els recursos naturals, la visió filosòfica-religiosa del món i la organització de la societat.
➢ Les tres societats agrícoles particularment dinàmiques entre els segles VII i XVI d.C van ser la xinesa,l’imperi àrab i Europa.
➢ Es pot concloure doncs, que Europa va saber desenvolupar un ambient particularment favorable a la innovació (tecnològica i institucional) perquè existia una major llibertat i una major seguretat del dret, que proporcionava bases més segures al càlcul econòmic vinculat a la inversió, i subministrava més ajuda a la iniciativa individual per part dels poders públics.➢ La primera borsa es va obrir a la ciutat belga d’Amberes l’any 1531.

Per què la revolució industrial va començar a Gran Bretanya?
➢ Gran Bretanya va aconseguir reunir més ràpid que els demés països europeus el major nombre d’aquelles condicions favorables al creixement a les que ens hem referit anteriorment. Gran Bretanya gaudia d’un clima moderat, abundància en recursos hidràulics,abundància en mines de carbó i va saber desenvolupar un creixement institucional en els seus edificis públics(condicions molt favorables per la innovació i inversió.
➢ Els enclosures eres els tancaments que permetien la privatització de la terra i la seva explotació racional per mitjà de la rotació dels cultius(recurs molt progressista per la època.

➢ A la ciutat de Londres es vadesenvolupar els coneguts merchant banks(eren els encarregats de proporcionar capital sobretot per al comerç i altres activitats internacionals.
➢ La innovació que sense cap dubte va trencar amb el passat va ser l’aparició de la caldera de vapor, un procés que es va perfeccionar al llarg de casi un segle, entre 1698 quan es va construir la primera bomba d’incendi de vapor, batejada per el seuinventor, Thomas Savery, com “amigo del minero”, perquè s’utilitzaba sobretot a les mines, i 1782 quan Watt i Boulton van crear la primera màquina de vapor perfeccionada.

Capítol 2. Models d’imitació de la revolució industrial anglesa i el paper de l’estat.
➢ Tres són els factors que han determinat un procés d’imitació de la revolució industrial anglesa per part de molts països industrialitzatseuropeus. El primer és, per suposat, el fet de compartir amb Gran Bretanya molts dels elements que havien conduït a la revolució industrial. El segon es troba en la ràpida circulació de les informacions, que demostraven als altres països que Gran Bretanya havia assolit una gran dimensió amb aquest projecte (efecte demostració). El tercer, finalment, consisteix en l’esperit de competència que sempreha animat a les nacions europees, més inclús que els seus propis ciutadans.

Una teoria de la imitació sense diferències.
La teoria més notable i significativa d’aquest tipus es la de Rostow, que en el seu volum de l’any 1960 va desenvolupar una teoria sobre els estudis del procés de transformació d’una societat, d’agrícola a industrial. Els estadis de la teoria de Rostow són cinc:o La societat tradicional.
o La transició.
o El despegament (take off).
o Maduresa.
o L’etapa del consum en massa.
EXPLICACIONS EN LES PÀGINES 31-32




Teoria de la imitació amb diferències.
Un dels autors més importants en aquesta visió es Gerschenkron.
Gerschenkron veu una possibilitat de recuperació per part d’aquells països que es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Europa Se Abre Al Mundo (1450-1650)
  • Historia Economica En La Europa Medieval
  • Historia del mon contemporani
  • història del món contemporani
  • historia del pensament contemporani
  • Pac 2 Historia Contemporània
  • historia de Europa
  • Historia de europa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS