INTRODUCCIO A LA FILOSOFIA

Páginas: 9 (2148 palabras) Publicado: 9 de junio de 2015
INTRODUCCIÓ A LA FILOSOFIA
ETIMOLOGIA DE LA PARAULA FILOSOFIA
Etimològicament la filosofia és l’amor a la saviesa; el filòsof no es considera ell mateix un savi sinó un «amic de la saviesa». És algú que la busca, que discuteix i que s’interroga sobre el món, sobre el significat de les coses, sobre el procés del coneixement, sobre l’acció humana i sobre el llenguatge.
El concepte de filosofia espot entendre en dos sentits: d’una banda ‘fer filosofia’ és una tendència natural dels humans, en la mesura que tothom (homes i dones, rics i pobres) tenim una natural tendència a badar, a fer-nos preguntes complicades (perquè sempre la pregunta més difícil té la resposta més bonica) i, en definitiva, tendim a sorprendre’ns del que passa al món.
Sembla que el primer que fou anomenat ‘filòsof’ vaser Sòcrates ja al segle V (abans de la nostra Era), tot i que foren els seus deixebles. . Abans de Sòcrates es parlava de ‘sofoi’ (savis), ‘meteorologoi’ (estudiosos del cel) o físics (estudiosos de la natura). Eren gent que posseïa un saber reconegut i consolidat; els filòsofs, en canvi, són bàsicament els qui discuteixen i cerquen la veritat.














DE QUÈ PARLA LA FILOSOFIA? LES QUATREPREGUNTES KANTIANES
Ser humà vol dir reflexionar i tots els humans pensen, tant plantejant qüestions de filosofia com de ciència. La filosofia reflexiona sobre les preguntes més general que es fa l’ésser humà. Al s. XVIII, el filòsof alemany Immanuel Kant va afirmar que el sentit en què tothom es filòsof, tracta fonamentalment sobre 4 grans qüestions que tot humà es planteja algun cop al llarg dela seva vida:
-Què puc conèixer?:No puc conèixer res que estigui situat fora de l’espai i fora del temps (si és que hi ha alguna cosa). Per això sobre Déu no hi ha coneixement, sinó fe. Aquesta pregunta és resposta per la Metafísica i per la Teoria del Coneixement (també anomenada Epistemologia).
-Què he de fer?:És la pregunta sobre l’acció humana, sobre el capteniment moral. Segons Kant ‘he defer’ allò que indica la meva consciència i que, si m’ho fessin a mi, no em semblaria injust, obrant per deure (per exigència moral) i no per profit (interès). Aquesta pregunta és resposta per la Filosofia Moral o Ètica.
-Què puc esperar?:És la pregunta per les conseqüències últimes de l’acció humana, per la seva recompensa i sentit final. Segons Kant, si he obrat com cal (per deure) puc esperar a dosnivells.
·En la història:Puc esperar que si em comporto des d’un punt de vista moral la meva vida no hagi estat inútil i fins i tot suposant que no existeixi la immortalitat, hauré ajudat a construir una humanitat més justa, més lliure, etc.
·En la teodicea (teologia natural):Puc esperar que si existeix Déu hi hagi una recompensa a l’acció justa. D’aquesta manera Déu i la història constitueixenl’horitzó de l’esperança humana.
-Què és l’home?:L’home és l’únic ésser que pot conèixer, pot fer i pot esperar. I per això mateix l’home resulta en ell mateix impossible de definir. El coneixement sobre l’home mai no es pot exhaurir, donat que hi ha una absoluta diversitat de formes de fer i de ser en tant que humà.







TOT HUMÀ ÉS FILÒSOF?
Tot humà és filòsof perquè en la mesura que som racionalssom també capaços de fer-nos una sèrie de preguntes sobre el sentit de la vida. Segons Aristòtil, la filosofia és la conseqüència del fet que els humans tendim per naturalesa al saber. Per a Aristòtil l’origen de la filosofia és la sorpresa, l’admiració que ens produeix veure un món que canvia, una realitat que està en transformació constant i davant la qual és inevitable que un ésser racionals’adoni del no-saber i es plantegi la pregunta pel sentit. La sorpresa es produeix quan ens adonem que el nostre entorn canvia, es transforma i ens fa entendre les coses de manera diferent. Alguns psicòlegs diuen que la filosofia és el procés de posar en crisi el nostre coneixement per tal de convertir-lo en saber.
A través de la reflexió i específicament de la reflexió filosòfica, el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • introducció filosofia
  • Introducció A La Filosofia
  • Introducció A La Filosofia. Resum
  • Filosofia resum introducció
  • Hª Filosofia (introducció)
  • Introducció filosofia
  • Introducció a la filosofía
  • Introduccio a la filosofia politica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS