La bogeria

Páginas: 5 (1155 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2011
1. Argument i trets bàsics

Aquesta novel·la, breu i ben aconseguida, es basa en un fet real que l'autor va conèixer de prop: la mort d'un seu client. A la novel·la, un ric propietari de Vilaniu , de caràcter idealista i romàntic, pateix un lent i indeturable procés d'alienació mental. El protagonista és Daniel Serrallonga, aferrissat partidari del general Prim durant la revolució de 1868, il'acció transcorre entre Vilaniu i Barcelona. De fet, l'admiració pel general Prim no deixa de ser un tret autobiogràfic , i aquesta admiració pel general reusenc reapareix a la darrera novel·la, quan la protagonista agafa el mateix cognom: Pilar Prim. El narrador no és omniscient, sinó que és un dels personatges de la novel·la. Enfront de l'idealisme de Serrallonga, es contraposen el racionalismeestricte de Giberga, l'estudiant de Medicina, i l'actitud més humana, a voltes gairebé irresponsable i irreflexiva, d'Armengol, el futur advocat. Giberga i Armengol són dos amics del narrador, de qui no acabem de saber-ne el nom, i tots tres giren al voltant de la figura del boig. Tot plegat és una reflexió de Narcís Oller sobre la dialèctica humana , que es debat entre dos pols constantment:l'herència genètica vs. el medi ambient, l'idealisme vs. el materialisme, l'esperit vs. el raciocini, etc. Oller conclou que cal evitar les actitud extremes cap a un o altre cantó.

L'acció comença el 1868, amb la coneixença del narrador i l'Armengol amb Daniel Serrallonga, fill d'una família de Vilaniu adinerada però amb molt mala estrella. Com ja recorda un personatge,el Daniel va venir al món ambla sentència feta. Serrallonga, fidel seguidor de Prim, aconsegueix l'acta de diputat. La mort en atemptat del general engega el seu procés cap a la follia. Aconsegueix una nova acta de diputat, ara sota l'ideari republicà , però les seves denúncies de pretesos complots només provoquen el rebuig i la indiferència general. De retorn a Vilaniu, Serrallonga es casa amb la filla d'un dels seusmasovers. La relació es deteriora fins al punt que ell 'acusa la seva dona d'infidelitat. A principis del 1880, Serrallonga és una autèntica desferra humana: ingressa a l'Asil dels pobres i, aviat, al Manicomi d'Horta. Als tres mesos mor.

2. Fragments escollits

Cap. I: el narrador i l'Armengol, el seu amic, ens parlen de Daniel Serrallonga.

Quan el vaig conèixer ja feia parlar d'ell.

Encarame'n recordo . Érem a mig curs del 67. Ell seguia els estudis de pèrit agrònom per millor portar ses hisendes. Jo estudiava el Dret civil. L'Armengol, el meu ad látere , va venir, com cada vespre, a la dispesa, per anar a dar un tomb en havent sopat. I com que la nit abas hi havia hagut escopetades a la Rambla, i tal com anava el poble es podien repetir, ell que, essent al carrer, em diu:

- Sapson podríem passar la vetlla ? Al Cafè de les Delícies. Sé que hi torna a anar en Daniel Serrallonga, a qui desitges conèixer, i, si hi és, te'l presentaré. Només et demano que, si en diu alguna, t'aguantis el riure i el deixis per a mi, que amb mi no s'enfada. Jo me'l camelo, com ara diuen, i ell no ho coneix.

- Apa, doncs; ja estem anant-hi - vaig fer jo, més content que si em convidés alRomea, on en aquell temps el gran Fontova em feia plorar de riure.

I... tras, tras, tras... ja no vam parar fins a la rotonda que hi havia al fons d'aquell cafè, llavors un dels millors de Barcelona. Però des de la partió amb la sala d'entrada, on vam parar-nos a guaitar, en Serrallonga no es veia.

- Vatualisto! -va exclamar l'Armengol!-. És capaç de ser a jugar!

- Com! , que també juga?

-Uf! com un taül, si així li apreta.

- Com vols dir?... - féu l'Armengol rient-. ¿per què n'està gelós?

* Cap. VIII: El narrador, l'Armengol i el Giberga descriuen l' inexorable procés de bogeria del protagonista.

- No, Armengol no; no riguis. Aqueixa gelosia, tan infundada i ridícula, me la miro jo com un producte estrafet d'una causa tristament sèria. El pobre Daniel no se...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La bogeria
  • La bogería
  • La bogeria
  • La Bogeria
  • La bogeria
  • La bogeria
  • LA BOGERIA
  • la bogeria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS