La Descristianització

Páginas: 5 (1138 palabras) Publicado: 14 de abril de 2011
. La pèrdua de la religiositat i els valors cristians del món post-modern. Però primer, hem considerat necessari fer una presentació del tema, i els seus precedents al llarg de la història. D’això ens parlarà la Raquel.
El punt de vista de l’actualitat, els fenòmens i les conseqüències, d’això en parlaré després. Cal esmentar que és molt difícil trobar dades sobre aquest tema, ja que lareligiositat es molt difícilment mesurable, tot i que sí que és palpable i l’hem treballat a base d’observacions i reflexions sobre la societat.

La religió te lloc en el món modern? (1)
Els filòsofs racionalistes destacaven que la religió anava associada a una societat primitiva, i que la societat moderna, amb l’augment de la racionalitat i el coneixement, deixaria de ser religiosa.
Tots aquestsfilòsofs o sociòlegs afirmaven que quan una societat passa a ser moderna i els seus individus actuen racionalment, la religió perd pes i entra en crisi.
Formació d’una mena de tesi acadèmica: “la crisis de la religió és consubstancial a l’adveniment de la modernitat”
La religió te lloc en el món modern? (2)
En Europa, la secularització de la societat és un fenòmen que es dóna amb una forçaexcepcional respecte a la resta del món. Aquesta secularització consisteix en la independència de la majoria dels àmbits de la vida amb la religió.

La crisi de l’Església vol dir la crisi de la religió?
Hi ha hagut i hi ha, avui, crisi en molts aspectes del funcionament i de la vida de la institució eclesiàstica però no podem caure en la confusió de pensar que la crisi de l’Esglesia quival,automàticament a la crisi de la reigió.
(Punt 2)Encara que hi hagi crisi en la institució catòlica, no significa que la humanitat no sigui capaç de crear noves formes de religió.
Formes que no identifiquem com a tals per que tenim interioritzat l’esquema de que una religió és una església i, per tant, som incapaços de mirar més enllà i veure que potser hi ha nous models de religiositat.
(Punt 3)Una de les dificultats que trobem al enfrontar-nos a aquest tema de la des cristianització és que és molt difícil mesurar la religiositat de les persones, o el seu veritable concepte de cristiandat. Una de les dades en que ens podem basar la davallada de les xifres d’assistència al culte dominical. Així, la magnitud de la crisi es mesura a partir de la assistència a missa? Davant d’això ens hemde preguntar si tota religiositat catòlica s’expressa en el fet d’anar a missa.
(punt 4)La sociòloga anglesa Grace Davie fa una analogia suggeridora. No podria estar succeint quelcom paral·lel en el món de la religió i més específicament, en l’Església Catòlica?

Transformacions importants del món religiós en el panorama modern.
El valor de la llibertat personal ha pres molta més força i hareconfigurat noves formes de creença.
En el cas del judaisme trobem diversos exemples que ens mostren un ampli ventall de diferències i discrepàncies entre persones però en el cas del catolicisme, ens trobem que en poques generacions hem assistit a un procés accelerat del ventall de pluralitat interna, la qual cosa explica tant la crisi percebuda pels uns, com la sensació d’alliberament delsaltres.
(punt 2) S’ha produït per una banda el sorgiment de noves formes i models de religió i el trencament de la frontera entre heretges i ortodoxos. Una situacíó de pluralisme on hi ha multiplicitat de creences totes elles igualment legítimes.
(Punt 3) La crsisi de la religió ha portat, per un cantó, en alguns sectors de la població a un abandonament o distanciament respecte de l’Església i al’adopció de postures d’aquelles que podriem anomenar “d’indiferència religiosa” i per una altra banda, el creixement i els orgment de moviments religiosos d’origen fonamentalista.
(Punt 5)Privatització de la religió: estretament vinculat amb el que hem comentat abans : la religiositat com a fruit no d’un automatisme social, si no d’una opció, una tria de l’individu. Un canvi de concepció de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS