La farga Catalana

Páginas: 2 (484 palabras) Publicado: 1 de febrero de 2015


1. Breu historia sobre la farga catalana
A Catalunya al segle xvi i al xix van decidir fer unes instal·lacions que fabricaven ferro i acer d’ excel·lent qualitat . i van decidir posar-lo ales terres extenses i els pirineus. Es el mètode de obtenir ferro directament del mineralmitjançant per el carbó vegetal es el qual es coneix com la farga catalana. El mètode es va posar en un territori extens però sobre tot als pirineus per que aprofiten els minerals que hi ha .

2. Ons’instal·len les fargues catalanes?
Les fargues s’instal·len en llocs extensos i als pirineus, a més prop dels rius per tal d’aprofitar la força de motriu de l’aigua necessària per fer anar la rodahidràulica i per injectar aire al forn.

3. Matèries primes bàsiques
Les matèries primeres de les fargues catalanes es trobaven al pirineu oriental i eren necessàries per dur a terme el procésd’obtenció del ferro. Aquestes eren l’aigua, menes, trobades a les muntanyes, i el carbó vegetal (generalment de pins).

4. Els carboners
El carboner es la persona que fabrica o distribueix el carbó.Aquesta persona es la que aporta o fa el carbó per la farga i així podríem fer ferro

5. Esquema i funcionament del ferro a la farga catalana
La farga tenia un o dos martinets i un forn. El forn,que tenia forma de piràmide, estava format per 3 parets, dues planes i una de convexa, per fer mes fàcil l’extracció del producte final. A més el forn tenia una trompa la qual servia per insuflar-liaire. L’aigua del depòsit, regulada pel trompill, baixava per un tub de secció uniforme a la boca del qual havia un estrangulament anomenada espiral que augmentava la velocitat de la caiguda del aigua .L’aigua del riu mou la roda que esta unida a una corona de ferro, la bota, que te 4 lleves anomenades plumes que golpejen i fan moure el martinet .



6. Procés d’elaboració del ferro a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • farga catalana
  • fargo
  • Fargo
  • FARGO
  • Sensor fargo
  • Fargo
  • Fargo
  • ' La nacionalidad catalana '

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS