La gran divergencia

Páginas: 6 (1442 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2013
1. La gran divergencia
La gran divergencia (en el original inglés The Great Divergence) es un término dado al período que se inicia en la década de 1970, inicialmente en Estados Unidos y en menor media en Canadá y los países de Europa, cuando la desigualdad en los ingresos económicos y por tanto la desigualdad social comenzó a crecer de manera sustancial sin que todavía dicha desigualdad sehaya parado.

1.1 L’evolució de l’economia mundial en el molt llarg termini i els origens de la gran divergència
- Característiques economía mundial: desigual distribució de la renda i els recursos, entre persones i regions. Aquestes divergències tenen a veure amb raons socials, econòmiques i institucionals.
- Noves Europes: zones d’assentament europeu, llocs on van emigrar els europeus. Ex.EUA, Canada, Australia, Chile, Uruguay, Argentina. Aquests països eran capaços de produir allò que demanava Europa (ex. Cereals). Eren llocs amb les mateixes condicions de vida que les europees.
- 1820: la Revolució Industrial a Gran Bretanya ja s’havia iniciat. Ja existía una divergencia entre Europa i Noves Europes, amb els altres països.
Per mesurar aquestes divergències:
Ràtio desubsistencia: ens diu si amb el salari que guanya una persona pot sobreviure. És un exercici molt a llarg termini.
-Divergències:
- La divergencia entre Europa i Àsia es produeix abans que la revolució industrial i es produeix dins d’Europa. Com més salari, més gastarem i per tant dinamitzarem l’economia com ho fan Holanda i Angleterra.
- Hi han divergències entre les regions europees.

1.2Demografia i règims demogràfics durant l’època preindustrial
Variable demográfica: es pot explicar el perquè de les divergències. En les economies preindustrials el creixement és molt lleu, s’accelera amb la industrialització. La taxa de creixement demogràfic depèn de factors socials, econòmics, etc.

·Característiques generals:
La fecunditat: depen de diversos factors. Per exemple en els païsosrics es tenen menys fills a causa de que el nivel de renta és més alt. També depèn de factors com el paper de la dona, les ajudes del Estat.. etc.
Mortalitat: es trova condicionada per factors com el nivel de vida. Factors socials (sanitat), factors econòmics (el nivell de vida..).

A l’Europa preindustrial la taxa de mortalitat estava a un 35-40%. Hi havia factors econòmics molt importantscom la crisi de subsistencia. En una crisis de subsistencia quan pujen els preus puja la mortalitat i baixa la natalitat. La taxa de mortalitat és molt elevada: un 25% moria entre 1-5 anys i un 50% abans del 20. En el moment en que la TM supera la TN aquesta adquireix valors negatius. La mortalitat condiciona el naixement de la població.

Economia i Població.
Entre la demografía i laeconomía existeix una relació molt estreta. Hi han dos grans escoles:
1- Retroalimentació negativa de Thomas R. Matus (1766-1834). Intentaven argumentar perquè la población creixia tant poc. Arriben a la conclusió de que el sostre que marca el creixement de la població ve determinat per la capacitat de producció d’aquella economía. S’anomena sostre maltusià.










Maltus afirma que quanhi ha un augment de la població hi ha un encariment dels preus i una disminució dels ingresos reals que desancadena a:
Frens compulsius (mortalitat)
Frens preventius (natalitat). Es regula la taxa de fecunditat

La societat que reguli pels frens preventius tindrà un nivel de vida més elevat.
A Asia no s’aplicaven aquests frens de tipus preventius, per tant el nivel de vida era pitjor i elcreixement econòmic frenava.
També hi havia infanticidi de les nenes. No les volien per varies causes com el fet d’haver de pagar una lot.
A la India hi havien diferents frens preventius, per exemple, s’actua sobre els homes. En alguns llocs quan el marit moria les viduas eran assassinades o no tenien dret a tornar-se a casar. Una altre era que les relacions sexuals s’acabaven molt rapid....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La gran divergencia
  • historia económica. La gran divergencia
  • la gran divergencia
  • historia de la gran divergencia
  • Divergencia
  • Divergente
  • divergente
  • divergente

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS