La Nova Societat

Páginas: 6 (1428 palabras) Publicado: 15 de abril de 2015
La nova societat
1 La nova societat: origen, divisió i característiques
L'origen d'aquesta nova societat prové de les noves idees econòmiques i polítiques de signe liberal durant al segle XIX. Els estaments van desaparèixer, i les noves lleis van imposar la igualtat jurídica per a tots els ciutadans. Això va comportar la fi de qualsevol privilegi donat pel naixement, títol o per la simplepertinença al clero. Va suposar la fi d'una societat de l'Antic Règim per donar a una societat de classes pròpia d'una societat capitalista.
En aquest nou sistema imposat tots pagaven impostos, eren jutjats sota les mateixes lleis i tots gaudien dels mateixos drets polítics. Tots eren ciutadans. Però hi havia un problema. Tot i que la igualtat legal ja estava assolida, encara existien els diferentsgrups socials, ja que provenien de diferents graus de riquesa. La seva pertinença a una classe social era definida pel seu nivell econòmic.
Aquesta nova societat estava dividia en els següents grups: Classe alta, classe mitjana i les classes baixes. Entre aquestes hi havia una sèrie de diferencies, molt importants.
Les característiques eren:
- El dinamisme social, ja que es podia ascendirsocialment si aconseguia èxit econòmic o professional.
- El procés d'urbanització i l'increment del nombre de treballadors al sector dels serveis. Aquests estaven relacionats amb el creixement de les ciutats i un augment del funcionariat públic
- Aparició d'un proletariat industrial més nombrós, amb unes condicions de vida molt dures.
- Espanya deixa de ser un país agrari per passar a ser un paísindustrial
- Els sectors industrials (tèxtil i siderúrgia) entren en crisi, i s'expandeixen d'altres sectors com el químic, el petroli, energia elèctrica, industria de l'automòbil...
- El sector agrari es mecanitza, i en el camp es necessita menys mà d'obra, mentre que augmenta les activitats secundàries i terciàries, que es troben a la ciutat.

2 La classe alta
Característiques generals: Era laclasse on hi havia un numero més reduït. La integraven la vella aristocràcia i els grans terratinents, els magnats de l'economia i les cúpules dirigents l'exèrcit. Vivien sempre a la capital del Estat i eren propers a la corona, ja que els premiava amb títols.
La noblesa: Aquesta va veure com l'hi suprimien les lleis que la beneficiaven amb la pèrdua d'alguns privilegis. Va mantenir la sevaimportància social, econòmica i política. El seu poder provenia en gra part de l'influencia política i social, apart de les seves riqueses.
Van aconseguir que una part de la burgesia intentés imitar-la i volgués ser més nobles, intentant emparentar-se amb algun noble. Inclús la monarquia premiava l'ascens en l'escala social amb títols.
Llavors, la noblesa va començar a perdre poder econòmic i polític.I m'entres ells perdien poder, la burgesia en guanyava. I va ser llavors quan van començar a relacionar-se amb aquests.
El clero: El procés de desamortització i desvinculació va tenir un gran efecte a l'Església, ja que la va privar de moltes propietats. També les lleis d'exclaustració van fer que molts convents quedessin completament buits, que els béns siguin desamortitzats i que alguns tresorsartístics acabessin dispersos. I tot i que va perdre molt poder i va fer que es tambaleges, l'Església Catòlica va mantenir aferrar-se a una bona part del seu poder, i va continuant exercint influencia política i social.
La burgesia: Tot i que comença a guanyar cada vegada més poder, aquestos van ocupar un lloc molt secundari en l'organització de l'aparell estatal lliberal espanyol. Erapropietària de les noves indústries, les companyies empresarials i els bancs. També s'havien convertit en Terratinents, ja que havien comprat bona part de les terres que s'havien posat a la venta a les desamortitzacions. Aquesta burgesia tenia orígens regionals diversos (Astúries, Cantàbria, País Basc, Sevilla, Cadis).
A la burgesia catalana (Barcelona) va viure un moment d'esplendor lligat amb el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • G_SO6 La revolució Industrial: la nova societat de classes
  • Noves tecnologies en la societat
  • Nova
  • los nov
  • Noven a
  • nova
  • Nove
  • nove

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS