las partes descubiertas de pollentia

Páginas: 15 (3747 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2013
EL FÒRUM I LA SEVA CULTURA EN LA POL·LÈNTIA ROMANA











ÍNDEX

1. BREU HISTÒRIA DE LA CIUTAT I LES SEVES EXCAVACIONS PÀG.3
2. DESCOBRIMENTS DE POL·LÈNTIA PÀG.4
2.1. EL FÒRUM PÀG.5
2.2. ZONA RESIDENCIAL PÀG.5
2.3. EL TEATRE PÀG.5
3. QUÈ ÉS EL FÒRUM? PÀG.6
3.1. EL FÒRUM DE POL·LÈNTIA PÀG.6
3.2. RELACIONS DEL FÒRUM AMB LES CONSTRUCCIONSPÀG.7
3.3. CULTURA I VESTIMENTES PÀG.8
4. DESCOBRIMENTS DINS EL FÒRUM PÀG.9
5. BIBLIOGRAFIA PÀG.12
5.1.FONTS ELECTRÒNIQUES PÀG.12









1.BREU HISTÒRIA DE LA CIUTAT I LES SEVES EXCAVACIONS
La ciutat de Pol·lèntia es fundà l’any 123 abans de Crist pel cònsol Quint Cecili Metel juntament amb altres ciutats, amb el fi d’acabar amb la pirateria que trobava refugien aquella zona del Mediterrani.
Es va erigir aprofitant antics poblats talaiòtics. El desenvolupament de Pol·lèntia, el nom de la qual significa “ciutat de poder”, es degué en part al privilegiat emplaçament del seu port marítim, arribant al seu punt culminant entre els segles I i II d.C., tenint una extensió de fins a 12 hectàrees, gràcies al comerç del vi i de l’oli d’oliva.
Fou una ciutatbatiada per una comunitat cristiana, patí les ràtzies dels vàndals i durant la dominació musulmana s’establí a la zona una alqueria, de la qual ve el topònim Alcúdia.
Va ser administrada per una assemblea municipal que elegia a dos dels seus membres per a governar, dirigir la política econòmica i dissenyar les obres públiques.
L’any 426 d. C., els vàndals, essent el seu rei Gunderic, es llançaren ala recerca de botí sobre les Balears i les devastaren completament. La capital illenca, Pol·lèntia, era cremada. Encara que les illes continuaren essent part de l’Imperi Romà, la reconstrucció fou llarga i difícil, traslladant-se els supervivents pol·lentins a la zona que llavors seria coneguda amb el nom de Pollença. Així, la ciutat quedà abandonada sense ser mai més rehabilitada, essentaprofitades les seves restes com necròpoli a partir del segle VI d.C.
Per les restes conservades i les que poc a poc van essent descobertes en les nombroses campanyes arqueològiques que allà es segueixen practicant, la Pol·lèntia romana fou una ciutat dotada de tots els equipaments prototípics de l’urbanisme romà: comptaria amb el seu fòrum principal presidit per la cúria i els temples de cultereligiós, amb la seva zona residencial en la que encara són fàcils de reconèixer algunes de les domus, el seu teatre, així com les diferents infraestructures públiques necessàries per el benestar dels seus habitants.
Les proves materials de les excavacions de les ruïnes venen a corroborar la hipòtesi que Pol·lèntia fou destruïda vers el segle IV d.C., encara que és possible que també en el segle III hihagués hagut una destrucció parcial.
Podem dir també que era una ciutat gran i de bell aspecte, havent-se multiplicat els tres mil llatins de l’època fundacional.
Les troballes principals s’han anat duent a terme des de l’any 1930. Dates importants també són 1938, amb el descobriment del llenç d’una muralla, i altres vestigis els anys 1939, 1944 i el 1952, on es destapà el teatre romà, o el 1957on s’iniciaren els treballs de la ciutat. Així podem imaginar tota aquesta gran ciutat, amb el seu fòrum, temples, habitatges, carrers, pòrtics, arcades, paviments, mosaics, altars, fonts, pous, estàtues, baluards...i tot el que resta encara sota els camps sense excavar.
Els principals descobriments arqueològics es troben actualment al Museu Monogràfic de Pol·lèntia, entre els quals destaquen uncap de nina de bronze i una gran varietat de monedes. Actualment s’organitzen cursos d’arqueologia per als estudiants universitaris dirigits per Margarita Orfila, Miquel Àngel Cau i Mª Esther Chávez, i en la qual col·laboren les universitats de Granada, Barcelona i La Laguna.
A principis del febrer del 2011, al fòrum, un grup d’arqueòlegs van haver d’eliminar una sèrie d’elements d’una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pollentia
  • La Mentira Descubierta
  • Demencia Descubierta
  • Nefertiti al descubierto
  • Un Corazon al descubierto
  • misterios al descubierto
  • Cáncer al descubierto
  • La Juventud Descubierta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS