logicomatematica

Páginas: 62 (15445 palabras) Publicado: 8 de abril de 2014

UF3 INTERVENCIÓ EN EL DESENVOLUPAMENT DE LA COMUNICACIÓ I L’EXPRESSIÓ LOGICOMATEMÀTICA

Fer matemàtiques a l’escola és obrir als infants la porta d’un món nou, en què de vegades passen coses inesperades. És el món fascinador dels nombres i les seves lleis.
M. Antònia Canals


1.- ESTRUCTURA DEL PENSAMENT LOGICOMATEMÀTIC INFANTIL

L’estructura del pensament a través del llenguatgelogicomatemàtic infantil

La vida actual és plena de nocions matemàtiques, com classificar, ordenar, agrupar, seriar, etc., formen part de les tasques diàries de qualsevol persona i estan relacionades amb diferents conceptes matemàtics que es manegen d’una manera gairebé inconscient. Això es deu al fet que l’ésser humà té una capacitat lògica i matemàtica per estructurar i expressar lainformació que rep i processa.

En aquest sentit, cal considerar que el coneixement humà està organitzat com una estructura coherent, en la qual els diferents conceptes no existeixen d’una manera aïllada, sinó que es construeixen en relació amb la resta de conceptes.

És evident que la construcció d’aquests esquemes mentals en la persona adulta bàsicament ve determinada per la manera com, al llarg dela seva vida i especialment en la infància, s’hagin treballat i assimilat una sèrie de continguts lògics i matemàtics adequats i estimulants. Per això s’ha de tenir en compte que la programació de continguts matemàtics en l’etapa infantil ha d’estar pensada perquè sigui un fonament on s’edifiquin aquestes estructures mentals.

Per tant, l’objectiu principal de les matemàtiques a l’escolainfantil ha de ser afavorir l’adquisició d’una bona estructuració mental.


L’adquisició de conceptes matemàtics

Una part important dels continguts matemàtics ha d’estar formada, per uns conceptes primaris, o nocions bàsiques, que apareixen al principi d’una manera difusa, però que amb el temps van guanyant en precisió.

L’ infant comença amb conceptes que procedeixen de les percepcions i delcontacte real amb els objectes, però més endavant discrimina, abstreu i generalitza partint de la realitat. Per aquesta raó, el concepte no és una còpia directa de la percepció, ja que si fos així no es podria generalitzar.

El concepte es forma a partir de la generalització, i això està relacionat amb l’abstracció.

Es podria exemplificar amb el terme pilota amb què l’ infant primer veu unelement que roda i al qual atribueix unes funcions i unes característiques.

Per a l’ infant, al principi només és «pilota» aquell objecte que veu i amb el qual juga.
Després comença a aplicar-lo a d’altres objectes d’aquestes mateixes característiques (generalitza).
Al final, arriba a la idea de «pilota» (abstreu), sense que, necessàriament, aquesta hi sigui present. En aquest moment esconsidera que s’arriba al concepte.

La programació de continguts matemàtics a l’aula infantil ha d’estar pensada per afavorir l’estructuració del pensament.

Els conceptes matemàtics a aquestes edats es poden formar per un procés d’abstracció simple o reflexiva:

Abstracció simple. Es tracta de l’abstracció i la discriminació de les propietats que es troben en els objectes. Per exemple, el casque s’ha esmentat de la pilota.

Abstracció reflexiva. En aquest cas, l’ infant abstreu el que no és observable, per la qual cosa aquest procés és una autèntica construcció de la ment. Seguint amb l’exemple de la pilota: s’hi pot jugar passant-la, fent-la botar o fent-la rodar; però també se la pot comparar amb objectes de l’entorn com el sol, les parts del cos, etc.; o se’n poden veure lesutilitats simbòliques, com la cara de... (evocació de persones), com a coixí, etc.

En aquesta etapa de la primera infància els procediments són els instruments per accedir a la formació del símbol, per accedir al coneixement. L’adquisició de coneixements es basa, doncs, en l’activitat del nen o nena, però aquesta adquisició es realitza en dues direccions:

La que condueix al coneixement físic...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • emocions i logicomatemàtica
  • pensamiento logicomatematico
  • habilidades logicomatematicas
  • Colección de juegos para niños de 3 y 4 años para aprender logicomatemática

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS