Mozart, Concert Per a Piano i Orquestra Nº27

Páginas: 5 (1221 palabras) Publicado: 3 de abril de 2012
A. FITXA TÈCNICA
Obra: concert per a piano i orquestra Nº 27 en Si bemol M. K. 595 (Primer moviment)
Autor: W. A. Mozart
Època: XVIII
Estil: Classicisme
Gènere: Música instrumental

B. CONTEXT HISTÒRIC/MUSICAL
El Classicisme és el període posterior al Barroc que avarca una setantena d’anys que comencen al 1750 i acaben al 1820. Aquest moviment cultural, va sorgir com aconseqüència de voler provocar un contrast amb el període anterior; perfecció formal, senzillesa, bellesa ideal i caràcter racional.
Políticament, la monarquia absolutista continuava tenint un poder absolut sobre el poble que va evolucionar cap al Despotisme Il•lustrat (forma de govern que es basava en la frase “Tot pel poble, però sense el poble”) i així, el que feien era sotmetre ,encara més, el poblesota el poder del rei.
Respecte al punt de vista social i econòmic, la burgesia es va anar obrint camí, fins el punt de fer competència a l’aristocràcia, ja que una de les coses que van fer, va ser promoure la idea de Concert. Per una banda, hi podia anar tothom que s’ho pogués permetre i a més a més, ells hi guanyaven diners, i per l’altra, els músics van guanyar llibertat d’expressió respecte ales seves composicions.
En aquest període, també s’hi destaquen alguns invents rellevants com ara el parallamps de Benjamin Franklin, la màquina de vapor de James Watt o el teler mecànic d’Edmunt Cartwright, juntament amb grans avenços en la física, la química i la biologia.
En el camp ideologia, filòsofs destacats van ser qui van germinar les revolucions socials i intel•lectuals com ara laRevolució Francesa.
Respecte a les característiques de la música clàssica, podem separar-les en dos grups: les característiques estètiques i les característiques musicals. Les primeres es basen en el contingut de la peça; l’ideal de crear una música purament bella, sense cap propòsit concret, sinó, tot el contrari, amb l’objectiu de fer-la senzilla, equilibrada i objectiva. La música és delicada,brillant, alegre i elegant, ja que la societat del moment era molt continguda en emocions. La perfecció racional dels compassos, també és una de les coses que hi podem trobar en una composició clàssica, juntament amb el retorn de l’època dels clàssics.
Les característiques musicals, en canvi, són aquelles que es preocupen de l’aspecte formal de la peça, més importants que les estètiques, ja que enaquests període es té més en compte la forma que el contingut. Hi podem trobar la regularitat del ritme per facilitar l’escolta de la música, que la melodia adquireix una gran importància, ja que es converteix en l’element més rellevant de tots. S’estructura en frases clares i perceptibles. La textura més utilitzada en el Classicisme és la homofònica i per contrari, s’abandonen el contrapunt i elbaix continu, però neix el baix d’Alberti. Aquest nou sistema d’acompanyament es basa en fer els acords arpegiats, enlloc de placats i sobretot, s’utilitza en piano. Per últim podem dir que s’utilitzen tonalitats fàcils i predomina la música instrumental.
Com ja he dit, en aquest període hi predomina la música instrumental. Les formes instrumentals clàssiques són les següents:
-La Sonata: quees basa en una composició d’un instrument harmònic, que acostuma a ser el teclat, o dos instruments, harmònica i polifònic. Aquesta composició s’estructura en quatre moviments(allegro, andante, minuet i allegro finale)
-Concert per a Solista: instrument solista amb orquestra, que en alguns casos, enlloc de només ser un solista, podien ser-ne dos o tres (doble concert o triple concert). Aquestaforma musical té una estructura que consta de tres moviments(allegro, andante i allegro o allegretto) i es continua dividint de la mateixa manera que en el barroc.
-Trio, quartet i Quintet: agrupacions reduïdes de tres, quatre o cinc instruments (música de cambra). La seva estructura és la mateixa que la de la sonata.
-Simfonia: és una nova forma musical que s’estructura en quatre moviments:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Per y duran i lleida
  • Lesions per fred i calor
  • Pere Calders: vida i obra
  • Silabo Estadistica II I Per
  • Partitura Rachmaninoff Piano Concerto 2
  • “The Piano” i Madame Bovary (versió catalana)
  • Analisis Mozart Piano Sonata 2 K280 1er Mov
  • orgànuls cèl·lulars delemitats per membrana i nucli

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS