nyjsy

Páginas: 3 (581 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
Joan Oliver i Sallarès, que emprà com a poeta el psèudonim Pere Quart, ( Sabadel, 1899 – Barcelona. 1986) és considerat un dels poetes i dramaturgs més importants dela literatura catalana.
Cap alcompromís polític
Neix en el si d'una destacada família de la burgesia industrial sabadellenca. Va ser el quart d'onze germans, d'aquí ve el cognom del seu pseudònim, dels quals en va ser l'únicsupervivent. Va estudiar Dret i Filosofia i amb vint anys ja tenia les dues carreres acabades. L'any 1919 va crear el Grup de Sabadell amb el novel·lista Francesc Trabal i el poeta i crític Armand Obiols.En aquest grup es combinà la influència de l'avantguardisme amb lhumorisme més local i el gust pel rigor i l'obra ben feta d'herència noucenista.
La Guerra Civil i l'Exili
Durant la Guerra Cívil esva comprometre políticament amb el bàndol republicà. Va ser nomenat president de l'Associació d’Escriptors Catalans i cap de publicacions de la de Cultura de la Generalitat. A més va convertir-se encofundador i cap de publicacions de la Institució de les lletres catalanes i autor de la lletra de l'himne de l'èxercit popular català. Tot això significà una ruptura definitiva amb el seu passatburgès i el naixement d'un fort compromís polític, ètic i social. En aquest context creà "Oda a Barcelona" (de clara tendència nacionalista i revolucionària) i l'obra teatral "La fam" (on es plantegen elsproblemes de la revolució que intentaven portar endavant els comunistes i els anarquistes). Al final de la guerra, la Generelitat Republicana li va encomanar la tasca d'evacuar els intel·lectuals.Acabada la guerra s'exilià primer a França, s'embarcà cap a Buenos Aires i s'establí definitivament a Santiago de Xile, on hi va viure vuit anys. Durant l'exili, va continuar la seva tasca d'intel·lectualcompromès amb el seu temps i amb el seu país. Va col·laborar amb la revista "Catalunya" (editada a Buenos Aires) i va dirigir "Germanor" (editada a Xile). Va fundar amb Xabier Baranguella...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS