Penologia

Páginas: 7 (1659 palabras) Publicado: 21 de abril de 2012
PROGRAM

1. Naziv programa: Tretman nasilnih počinitelja kaznenih djela u kaznionici Lepoglava

2. Tvorci programa:

Lana Popović, bacc. soc. ped
Matea Smetiško bacc. soc. ped
Karla Trajanov bacc. soc. ped

3. Izvoditelji programa:

bacc. soc. ped. Lana Popović
bacc. soc. ped. Matea Smetiško
bacc. soc. ped. Karla Trajanov
dr.sc. Martina Lotar, prof. psiholog

4. Analizaproblema

-------------------------------------------------
Prema podacima iznesenima na Drugoj regionalnoj konferenciji o sigurnosti gradova 2010 godine broj nasilnih kaznenih djela (ubojstva i pokušaji ubojstva, silovanja i pokušaji silovanja, teške tjelesne ozljede i tjelesne ozljede, razbojništva, razbojničke krađe) je stalnom porastu. Prema provedenoj analizi kriminaliteta u 28 najvećihhrvatskih gradova koja se temelji se na evidenciji MUP-a RH o broju kaznenih djela počinjenih u posljednjih pet godina – od 2005. do 2009. godini najveću stopu nasilnih kaznenih djela ima grad Slavonski Brod, s 0.93 takvih djela na 1000 stanovnika. Slijede ga Karlovac s 0.88 djela na 1000 stanovnika i Šibenik, grad 11. po veličini, s 0.87 djela na 1000 stanovnika.

Prema analizi programa koji seprovode u kaznionicama u posljednjih nekoliko godina primjećeno je da je u zatvorskom sustavu došlo je do povećanja svijesti o potrebi uvođenja posebnih programa tretmana «nasilnih» delinkvenata, pa je tako došlo do uvođenja program ART u pojedine kaznionice.

S obzirom na brojnost nasilnih počinitelja u zatvorskog populaciji, ozbiljnost posljedica takve vrste kriminaliteta i pozornost javnostikoja je usmjerena na takvu problematiku smatramo da je od ključnog značaja implementacija još jednog efektivnog i multimodalnog programa koji će:

* smanjiti čimbenike rizika za nasilno ponašanje ( agresivnost, slabo razvijene socijalne vještine, antisocijalni stavovi i uvjerenja, obiteljski sukobi, antisocijalne veze)
* dovesti do redukcije stope recidivizma nasilnih kaznenih djela
*poboljšati uvjeta života u kaznionicama i zatvorima
* povećati kvalitetu života navedenih počinitelja, odnosno njihovih obitelji i šire socijalne zajednice nakon otpuštanja zatvorenika i života na slobodi

Ovaj program se temelji na teoriji životnog stila, prema kojoj postoje tri ključna elementa koja utječu na formiranje životnog stila a to su uvjeti, izbori i mišljenje.
Kroz učenje novihprosocijalnih vještina i vještina odupiranja negativnim pritiscima, prepoznavanje i mijenjanje antisocijalnih stavova i uvjerenja, cilj programa je polaznike dovesti do drugačijih i neugrožavajućih budućih izbora te promjene postojećeg životnog stila.
Program u sebi sadržava neke komponente kognitivno bihevioralnog tretmana, samoregulacijske strategije, kontrolu ljutnje te prevenciju relapsa.5. Ciljevi programa

Opći cilj: Smanjenje specijalnog recidivizma kod počinitelja nasilnih kaznenih djela

Specifični ciljevi:

- razvoj jednostavnih i složenih socijalnih vještina
- razvoj vještina nošenja s emocijama i biranje alternativnih neagresivnih načina ponašanja
- razvoj vještine nošenja sa stresom i vještina planiranja
- identifikacija misli i vjerovanja koje provocirajuljutnju
- usvajanje samoregulacijskih strategija koje smanjuju intenzitet ljutnje
- mijenjanje antisocijalnih stavova i uvjerenja koji doprinose nasilnom ponašanju
- izrada plana prevencije relapsa

6. Ciljana skupina

Zatvorenici koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u kaznionici u Lepoglavi zbog počinjenja nasilnih kaznenih djela. Iz programa su isključene osobe psihopatske struktureličnosti, ovisnici na supstitucijskoj terapiji te osobe sa sniženim intelektualnim sposobnostima.

7. Strategija izvođenja

Program se provodi u malim zatvorenim grupama od 4-10 članova i 2 voditelja. Ukupno trajanje programa je 32 tjedna. Postoji mogućnost individualnog rada s polaznicima programa po potrebi. Program se sastoji se od 5 faza;

0. Faza: Selekcija zatvorenika koji će...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • penologia
  • Penologia
  • Penologia
  • PENOLOGIA
  • Penologia
  • Penologia
  • Penologia
  • Penologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS