platón

Páginas: 27 (6732 palabras) Publicado: 29 de septiembre de 2013
PLATÓ
EXPOSICIÓ SISTEMÀTICA
ÍNDEX
APARTAT I. CONTEXT POLÍTIC I BIOGRÀFIC DE PLATÓ 
1. Context polític de l'autor 
2. Biografia de Plató: l'autor i la seva època 
3. Les obres de Plató
APARTAT II. CONTEXT FILOSÒFIC DE PLATÓ 
1. La filosofia presocràtica (segles VII a.C. - V a.C.)
L'escola pitagòrica
Heràclit d'Èfes
Parmènides d'Elea
2. El segle V a.C. La “il·lustració” atenesa
Elssofistes
Sòcrates
APARTAT III. LA FILOSOFIA DE PLATÓ 
1. El sentit de la filosofia platònica 
2. La teoria platònica de les idees 
3. Ontologia: el món intel·ligible i el món sensible 
4. Epistemologia o teoria del coneixement 
5. La naturalesa dels objectes matemàtics 
6. Antropologia, psicologia i ètica 
7. La política 
8. Política, educació i coneixement de l'ordre
APARTAT I. CONTEXTPOLÍTIC I BIOGRÀFIC DE PLATÓ
1. Context polític de l'autor
Des de finals del segle VI a. C., debilitat el poder de l'aristocràcia i després d'altres formes de govern com la monarquia i l'oligarquia, la forma de govern d'Atenes fou la democràcia, fundada per Clístenes. La democràcia és la forma d'organització política de l'Estat en què el poble o demos governa. Suposa, a més, la igualtat de totsels ciutadans davant de la llei i el mateix dret a participar en l'Assemblea. L'Assemblea és l'òrgan polític més important de la democràcia atenesa. Les seves principals funcions eren discutir i aprovar les lleis de la ciutat, decidir sobre la pau i la guerra i elegir els magistrats. A diferència de la democràcia moderna -només indirecta i representativa-, la democràcia atenesa era directa, demanera que tots els ciutadans atenesos eren membres de l'Assemblea, amb dret de veu i de vot. però de fet a penes un 25% de la població d'Atenes tenia el rang de ciutadà, perquè les dones, els esclaus i els estrangers no eren considerats com a tals i, per tant, estaven mancats de drets polítics. 
L'Assemblea de tots els ciutadans no podia estar permanentment reunida, per això hi havia un Consell oß???? format per 500 membres. Cada un dels 10 districtes en què estava dividida Atenes elegia per sorteig 50 d'aquests membres. El Consell preparava els projectes de llei per ser discutits i votats per l'Assemblea. A més existia un Consell executiu, format per 50 magistrats, que desenvolupava la funció de Govern, executant les decisions adoptades per l'Assemblea i exercint en nom seu el poder. Cadames, els 50 representants d'un districte desenvolupaven aquesta funció, i cada dia, un membre diferent era el president del Consell executiu. 
Atenes i la democràcia tingueren anys de màxima esplendor en el segle V a. C., amb la direcció de Pèricles (493-429 a. C.), pocs anys abans del naixement de Plató. Tanmateix, l'últim quart del segle V a. C., època que coincideix amb la infantesa i joventutde Plató, va ser un dels períodes més agitats i tristos de la història d'Atenes. Fou un època de convulsions polítiques i descomposició interna a causa de la incompetència dels seus dirigents i de les lluites intestines pel poder entre el bàndol democràtic i el bàndol oligàrquic, partidari del govern d'una elit. En aquesta època tenen lloc les guerres del Peloponès, que enfrontaren dues polis:Atenes i Esparta, i que culminaren amb la derrota d'Atenes l'any 404 a.C., cosa que suposà el final de la seva hegemonia política i militar en el món grec. Molts atenesos d'aleshores culparen la democràcia d'aquest desastre i alguns -especialment entre els aristòcrates- pensaren que un segle de democràcia tan sols havia servit per portar Atenes al desastre. 
Després de derrotar-la militarment,Esparta abolí la democràcia a Atenes i imposà un govern oligàrquic format per 30 membres de l'aristocràcia atenesa, anomenat Govern dels Trenta Tirans. Lluny de restaurar l'ordre, els Trenta Tirans sembraren el terror i dugueren a terme una ferotge repressió contra els partidaris de la democràcia, que es veieren obligats a exiliar-se. A més intentaren, sense aconseguir-ho, implicar Sòcrates, que era...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS