Platon

Páginas: 7 (1524 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
PLATÓ

Context, vida i obra

431-404 a.c Guerra del Peloponès

- Decadència econòmica i política. Després del règim dictatorial dels 30 Tirans, hi havia una democràcia debilitada.
- Plató s'havia de dedicar a la política, però va quedar decebut a causa de l'assessinat de Sòcrates, i pel funcionament del govern oligàrquic (més d'un governador té poder, poder d'uns quants) dels 30Tirans. Ell havia de confiar amb aquests, ja que algun d'ells era familiar seu. Ell es començarà a plantejar qüestions filosòfiques sense deixar la política (va ensenyar a joves que en un futur volien ser polítics, en acadèmies).
- Plató sent simpatia per Esparta, ja que el és de familia aristocràtica (tradicional), i criticarà la democràcia, però el seu segon pare era del cercle de Pericles.Considerava que la democràcia era un mal menor, ja que hi havia règims pitjors.

Atenes V .S Esparta

- Als 20 anys entra en contacte amb Sòcrates per preparar-se per l'activitat política, i el seguirà durant 8 anys. Per a Plató, Sòcrates és l'home just.

o importància de la definició: No podem conèixer allò que no sabem definir.
o Critica el relativisme i elconvencionalisme.
o Problemàtica moral. La filosofia té com a objectiu esbrinar què és el bé.

- Obres platòniques

o Partidari del llenguatge parlat
o Ens han arribat diàlegs dirigits al gran públic (exotèrics).
o Les seves obres estan plenes de metàfores, mites i al·legories.
o Mètode socràtic.
o Diàleg:
▪ A excepció delsprimers diàlegs el Sòcrates que apareix no és el Sòcrates històric.
▪ Sòcrates parla amb personatges de l'època, però són ficticis. Així pot presentar objeccions a les seves teories.
o Dialèctica: diàleg en què dues postures van canviant a causa de la influència que exerceixen mútuament.
▪ Sofistes: no és recerca de la veritat sinó del triomf▪ Sòcrates: diàleg orientat a la recerca de la veritat
▪ Plató: diàleg a través del qual l’ànima es purifica, passa de la doxa a l’episteme i es compromet a la recerca de la veritat, a la sinceritat.

Viatges

Després de la mort de Sòcrates, va dedicar-se a viatjar per por a les represàlies. A Egipte coneix la filosofia d'Heràclit i Parmènides. Al sud d'Itàlia entra encontacte amb els pitagòrics. Fa 3 viatges a Siracussa per intentar posar en pràctica la seva teoria. Als 40 anys fracassa i funda l'acadèmia quan torna a Atenes. Torna a fracassar als 60: pessimisme i autocrítica. Als 66, altre cop fracassa, de manera que té una postura més reaccionària (tan perfecte que no es pot aconseguir)-> convertit en rei savi.
Acadèmia

Plató funda l'escola anomenada Acadèmiaque es converteix en centre de la vida intel·lectual, al costat del santuari de l'heroi Academos. L'escola s'inspira en les comunitats pitagòriques, però hi regnava una gran llibertat intel·lectual. S'estudiaven moltes matèries, mentre que a les escoles sofises no. Ecorda que els sofistes eren grans pedagogs i instructors, però només es limitaven a les habilitats necessàries per a tenir èxit enassumptes públics. En canvi, a l'acadèmia platònica s'estudiava: matemàtiques, música, astronomia... matèries considerades imprescindibles per a formar homes realment vàlids per la política. En aquests moments, hi havia estabilitat i pau a Atenes, fet que permet a Plató transmetre la seva filosofia més emblemàtica. L'objectiu serà fomentar la possibilitat d'assolir la veritat absoluta, elconeixement. Considerav insostenible el relativisme i escepticisme dels sofistes. La seva teoria del coneixement va lligada a la seva teoria de les idees, i es mostrarà el camí per els valors ètics i polítics de Sòcrates, perquè esdevinguin absoluts.

Classificació dels diàlegs

- Joventut: molt influenciats per Sòcrates, apareix el Sòcrates històric. Ex: Apologia de Sócrates.
- Transició:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS