Psicologia Social

Páginas: 7 (1540 palabras) Publicado: 11 de abril de 2012
PAC 2 Psicologia Social



1. El futbol com a generador de categories socials i processos identitaris.

- A través de quin procés es bifurca la realitat en dos grups? Quines són les categories emergents? Amb quina de les categories s’identifica la Noemí Rubio o el fisioterapeuta? Per què són repudiades les seves accions?

- Si ens centrem en els prejudicis i en les discriminacionsconseqüents, els dos exemples que plantegem tracten d’equips de la mateixa ciutat (Espanyol-Barcelona, Atlético de Madrid-Real Madrid). Creus que aquesta particularitat (que dóna lloc a noves categories) influeix en l’aparició de prejudicis que hagin intervingut en la visualització dels personatges en termes d’atacs contra l’equip en el que treballen?

Al comparar ambdós casos, descobrim que enel cas de la Noemí Rubio l’escàndol va ser més gran. Quines altres categories socials podrien haver intervingut en aquesta discriminació diferenciada?



El futbol encara que és un esport, la gent veu alguna cosa més. Per als seguidors, el seu club, i quan dic seu ho dic conscientment en singular ja que la gent sent que ha de ser d’un , encara que després tingui major o menor simpatia peruns o altres, però solament es sent identificat amb un. Es sent que es part i particip del mateix. Podriem dir que els equips de futbol són categories socials, i els seus socis o simpatitzants es senten identificats amb els seus símbols, tenen un sentiment de pertenenca i s’identifican amb el club. A més a més desenvolupan respostes discrimitntories , estereotipades i etnocentristes cap els altresequips.
El cas de Noemí Rubio és degut a que el club en el que jugava (RCDE) i el club al que es refereix la seva vestimenta en la foto (FCB), son grups que pertanyen a dos categories diferents, segons Tajfel, el RCDE pertanyeria a la categorització “nosaltres” i el FCB pertenyaria a la categorització“ells”. A més a més, aquest clubs, són clubs antagònics amb una historia de rivalitat moltforta, és a dir, n’hi ha equips que es tenen históricament major o menor simpatia i el RCDE i el FCB no tenen cap simpatia entre ells, és més es senten com a rivals irreconciliables.
Els seguidors del RCDE no veuen a Noemi Rubio com una treballadora, que circunstancialment treballa en un equip, i això que en el futbol és molt fàcil que es doni que un jugador entri o sorti d’un equip. Pensen queun jugador ha de defensar a l’equip tant en la seva vida personal com a profesional, ja que per als socis o seguidors, les jugadores o jugadors, són un símbol més del seu equip amb el que es senten identificats i al que pertenyen amb un etnocentrisme dificil d’entendre per a una persona alien al futbol.
Els següidors del RCDE afectats pel sentiment de pertenença i d’identitat amb un club, quegracies a la comparació social entre grups, és sent totalment diferent a l club del FCB, van veure una falta imperdonable, que una persona que treballa en el seu club,i que pertanyi la seva categorització “nosaltres “, es mostres amb la simbologia de la categoria “ells”.
El pensament etnocentrista i esteriotipat de que vestir o mostrar simpatia per un equip “ells” que no és el nostra “nosaltres”, fa que es produeixi una resposta discriminatoria al seu comportament pel prejudici de que vestir amb els símbols d’un altre equip sigui una falta de respecte a les persones que pertanyen al grup i li avoqui al acomiadament.




2. On eres la nit de la final?

- Amb l’ajut de la Teoria de la Dramatúrgia de Goffmann, pots narrar analíticament la teva experiència viscuda a la final delmundial? On eres, què vas veure, què vas sentir amb algun esdeveniment en particular, amb qui et vas identificar...

- Reflexiona sobre la teva experiència a través de conceptes com establishment, regió visible/invisible, situació enutjosa, etc.

11 de Juliol 2010: justament aquell dia em trobava tornant de colònies amb alumnes de primària des de la cerdanya. Feia 10 dies que era fora....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Diferencia entre Psicología y Psicología Social
  • psicología de la educación : psicologia social
  • Diferencias entre Psicología y Psicología Social
  • La psicologia social
  • Psicologia social
  • Psicologia social
  • Psicología Social
  • Psicología Social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS