Psicologia Social

Páginas: 10 (2303 palabras) Publicado: 13 de marzo de 2013
Naturalesa i organització de les actituds


La normalització dels clubs socials de consumidors de cànnabis


• Presentació


• Enunciat: descripció de les pràctiques a realitzar


• Material


• Objectius d’aprenentatge de la Unitat 3


• Criteris d’avaluació


• Format de lliurament


• Indicadors de la consecució dels objectius i, per tant, de les competències


•Dates importants



Presentació

Els Clubs Socials de Cànnabis (CSC) van començar a emergir a Espanya a partir de l’any 2000, tot i que ja hi havia alguna experiència associacionista des del 1992. Com veureu en el text de Martín Barriuso, els CSC busquen normalitzar el consum de cànnabis, això significa que les associacions puguin controlar des de la plantació fins a la distribució, així comel consum del cànnabis. Per fer-ho s’ha de legislar el fenomen mitjançant lleis específiques.

La normalització del consum de cànnabis s’ha debatut des de l’aparició dels CSC. El debat sobre la possible normalització ha implicat l’aparició de diferents actituds. Així per exemple, una gran majoria del col·lectiu mèdic considera que la seva regulació hauria d’esperar, ja sigui perquè “encara queel cànnabis tingui un potencial terapèutic, un ús desvinculat de la prescripció mèdica podria ser molt contraproduent per a la societat” o perquè “una normalització social del cànnabis en el format que demanen els CSC faria augmentar el consum de drogues, augmentaria els trastorns mentals i el fracàs escolar, entre d’altres efectes nocius”. Aquestes són idees elaborades per l’estament mèdic peròcompartides per un gran segment de la població general, així com per altres professionals (psicòlegs, juristes, forces de seguretat...)

En canvi, els arguments dels CSC –i d'una part de la població- per a regular el cànnabis són qualitativament diferents. Com veurem en el document de Barriuso, la fórmula del CSC considera que els consumidors són adults i decideixen consumir lliurement, el Clubcontrola tot el procés de producció garantint una qualitat, el CSC permet donar resposta terapèutica a tots aquells que necessitin cànnabis i, a més, s’evita el mercat negre, entre d’altres arguments.

Com veiem, aquesta discussió presenta dues postures diferents i ben oposades entre si. Postures que remeten a diferents discursos que circulen en la nostra societat i que construeixen el propifenomen d'una manera o altra. En aquest sentit, en la present activitat us proposem analitzar la polèmica com un escenari de polarització: un context de discussió composat per dues actituds divergents respecte el tema. Per això, serà necessari partir dels conceptes i enfocaments psicosocials sobre les actituds, i sobretot del canvi interpretatiu que suposa passar d’una perspectiva clàssica a unadiscursiva. Es tractaria d’agafar la qüestió de la regulació del cànnabis com un eix temàtic per a aprofundir en les perspectives que, des de la psicologia social, es proposen per a explicar la formulació de les actituds cap a un fenomen social determinat.




2 Enunciat de la PAC

La present PAC es divideix en dues fases:
En la Fase 1, haureu de realitzar un debat en grup. És obligatorirealitzar grups de treball per desenvolupar el debat (tot i que el lliurament de la PAC es podrà realitzà individualment). El grup de debat haurà d’estar format per 4 o 5 persones, i durarà una setmana.

Enunciat per al debat:
Imagineu-vos que us han convidat a un debat de televisió per a parlar sobre la possible normalització dels clubs de consumidors de cànnabis. Cadascú ha d’agafar unrol definit, com per exemple, el/la president/a d’un club social de fumadors de cànnabis, un/a advocat/da a favor de la normalització (o en contra), un/a psiquiatra, el pare o la mare d’un/a adolescent amb diagnosi d’esquizofrènia, un/a economista o un/a antropòleg/a, etc. Un cop adoptat el rol us heu de posicionar o a favor o en contra de la normalització, per fer-ho i tenint en compte el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Diferencia entre Psicología y Psicología Social
  • psicología de la educación : psicologia social
  • Diferencias entre Psicología y Psicología Social
  • La psicologia social
  • Psicologia social
  • Psicologia social
  • Psicología Social
  • Psicología Social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS