Resumen Antic Regim

Páginas: 9 (2058 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2011
L’EUROPA DE L’ÀNTIC RÈGIM

Àntic Règim: Sistema econòmic, social i polític procedent de la descomposició del feudalisme medieval i que es va mantenir vigent a Europa fins a les revolucions liberals burgeses. Es va mantindré del s. XVI al s. XVIII.

1. UNA ECONOMIA AGRÍCOLA I SENYORIAL (7)

• L’agricultura era la font de riquesa més important. Hi havia dos tipus de terres, les depropietat privada ( es podia disposar lliurement i posar-les a la venda) i les vinculades a un títol nobiliari, a l’Església, a un municipi o a la corona ( permetia al titular treure profit econòmic i exercir-hi jurisdicció, però no la podia vendre). La senyoria territorial erael conjunt de terres en mans d’un senyor, constava de la reserva territorial ( terres més productives que el senyor reservava per a l’explotació directe, allí també s’ubicaven la residència i els establiments principals) i els masos ( parcel·les de terreny que el senyor cedia a homes lliures que treballaven la terra a canvi de pagar un cens o a serfs que li asseguraven unes prestacions de productei treball).

• Drets senyorials: Conjunt de prestacions i rendes que rebien els senyors en virtut del domini que tenien sobre la terra. Els drets provenien de l’explotació econòmica de les seves propietats: els pagesos feien una sèrie de feines (prestacions personals) a la reserva senyorial i lliuraven un tant per cent de lacollita, a més el senyor cobrava una taxa per la utilització dels monopolis senyorials i per l’explotació de boscos i rius de la senyoria. Gaudia de jurisdicció, podia exercir atribucions de caràcter públic sobre un territori més ampli ( senyoria jurisdiccional). El senyor exercia lesregalies que li atorgaven funcions militars, de justícia, fiscals i de govern. Treia profit econòmic del cobrament dels drets de pas, peatges de ponts i camins, drets de circulació de mercaderies, dels permisos de mercat i de les multes. Delme ( obligació dels pagesos d’entregar la desena part de les collites a l’Església per assegurar el manteniment del clero i del culte i una sèriede tributs estatals)

• L’agricultura estava enrederida tècnicament i tenia una productivitat molt baixa. Era una agricultura de subsistència i d’autoconsum dedicada al policonreu de cereals. Hi havia dos tipus d’explotació diferents: el conreu en camps oberts “openfields” (produïen cereals i s’hi practicava el guaret) i les terres comunals ( dedicades a boscs o a pastures) . La producció ramadera era insuficient, la producció de carn i de llet resultava molt reduïda i la dieta de la població es basava en el consum de cereals. Les collites patien les crisis de subsistència( Crisis produïdes per les males collites que provocaven escassetat d’aliments i l’encariment des productes bàsics i aquestes crisis desembocaven en les revoltes del pa )

• La demografia correspon al cicle demogràfic antic que es caracteritzava per un escàs o gairebé nul creixement demogràfic. La subalimentació, la falta d’higiene i els escassos recursos mèdics provocaven una mortalitatelevada, l’esperança de vida era baixa. La natalitat era molt alta. Les malalties i epidèmies provocaven una mortalitat catastròfica que provocaven l’estancament demogràfic a llarg termini.

• A les ciutats hi havia una producció artesana controlada per gremis (Agrupacions d’artesans de la mateixa professió, que controlaven el volum de producció, les tècniques utilitzades i els preus de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antic Règim
  • Antic Règim
  • RESUM ANTIC RÈGIM
  • ANTIC REGIM
  • Antic Regim
  • Antic Règim
  • la crisi de l antic regim
  • antic règim (valencià)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS