Resumen De John Stuart Mill

Páginas: 8 (1859 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2012
Tema 6. John Stuart Mill (1806-1873)

Context històric
Vida/ Influències
La filosofia de Mill
3.1 El problema de l'ésser humà i el problema de la moral
3.2 Utilitarisme eudemonista
3.3 Liberalisme

Context històric

La filosofia de Mill està condicionada per dos conceptes:
La Revolució industrial
Liberalisme polític

La Revolució industrial va implicarsalaris molts baixos, condicions d'higiene i salud pèssimes, explotació infantil, jordanes llarguíssimes de treball... (Abscència total dels drets dels treballadors). Mill considera que s'ha de realitzar una reforma social dels drets (Objectiu principal de Mill).

Vida de Mill

Va néixer el 20 de Maig a Londres al 1806 i va ser filòsof, polític i econòmic. A nivell econòmic és representantde l'escola econòmica clàssica i també de l'utilitarisme escocès. Hume serà un dels seus grans referents en el seu pensament ètic. Destaca molt en la seva vida el seu pare James Mill, un dels precursors de l'utilitarisme i a més, quan Mill va acabar els seus estudis fundant una societat amb el seu pare i en Jeremy Beathium (Utilitarian Society), en aquesta societat comencen a escriure articlessobre la doctrina elaborada per James i Jeremy. En la Utilitarian Society es publiquen els dos grans llibres de la vida de Mill “On liberty” (1859) i “Utilitarism” (1863).
“On liberty” se centra en la seva teoria política i “Utilitarism” a la seva teoria ètica.
Mill mort al 1873 en un poble francès anomenat Avinyó.

El problema de l'ésser humà (Antropològic)

En la base de tota lafilosofia moral i política de Mill hi ha una concepció de l'ésser humà que combina els ideals de la ilustració (llibertat, raó, progrés...) i elements del romanticisme (sentiments, individualitat...), entendre així l'home implica:

Mill percep l'ésser humà com un ésser progressiu (progressió).

Implica pensar que l'ésser humà és diferent a la resta d'animals degut a la possessió d'unes facultatssuperiors (Van lligades a la consecució de la felicitat).

L'ésser humà té possibilitat de desenvolupar aquestes facultats.

Mill orienta aquesta progressivitat on té desenvolupament de la pròpia individualitat per a la qual és imprescindible la condició de llibertat.

El problema de la moral (Ètica)

Segons Mill, la monal no ha progressat suficientment en relació a la època.Mill es pregunta quin pot ser el criteri moral que serveixi de fonament per la moral?
Quan Mill fa referència a aquest criteri també li dóna una dimensió política (Per crear lleis, accions de govern...)

Mill orienta aquest criteri moral cap al principi d'utilitat (màxima felicitat per el màxim nombre de persones). Aquest és el tema de fons del llibre “Uilitarism”.

Utilitarismeeudemonista

El principi d'utilitat és el criteri i el fonament de la moral de Mill. Aquest principi afirma que tota acció és bona si tendeix a promoure la felicitat... I l'objectiu últim és procura la màxima felicitat pel màxim nombre de persones.

L'utilitarisme que identifica el bé amb felicitat rep el nom d'ètica eudemonista, la que identifica felicitat amb plaer és l'ètica hedonista.

Lescaracterístiques que identifiquen la ètica utilitarista de Mill sóm:
És una ètica no transcendental: Una ètica que no necessita d'un bé suprem o d'un Déu que la fonamenti, o sigui, que la felicitat és útil per si mateixa.
És una ètica conseqüencialista: Una ètica que determina el bé en funció de la conseqüència que genera. (Exemple, per Mill un ganivet és bo o provoca el mal? Depenent de laconseqüència d'aquest ganivet)
És una ètica de compromís mínim: L'utilitarisme és partidari d'un mal menor si aquest és útil per evitar un mal major, això pot degradar la moralitat produïnt cada cop uns mínims més mínims, per això és necessari un compromís mínim de la societat (Diu que la societat ha d'establir uns valors que a partir d'allà sigui considerat malament, un punt que més a sota...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • John stuart mill
  • Utilitarismo, John Stuart Mill
  • John stuart mill
  • john stuart mill la libertad
  • John Stuart Mill
  • John Stuart Mill
  • John stuart mill
  • John stuart mill

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS