sADFGH

Páginas: 6 (1431 palabras) Publicado: 1 de febrero de 2014
Comentari del Panteó.
0. Identificació de la làmina: Es tracta de un dels millor temples romans.
1. Classificació de l’obra
a) Títol: Panteó
b) Autor: Desconegut
c) Cronologia (o període de construcció): Entre el 118-128 a.C.
d) Escola o país: Roma imperial
e) Estil: Romà Imperial
2. Context històric i artístic.
La construcció inicial del Panteó la va dur a terme, l’any 27 a.C.,Agripa, un general i polític romà que va arribar a ser ministre i gendre de l’emperador August. L’any 80 un incendi va destruir el temple gairebé del tot; va ser restaurat per Domicià i reconstruït per Adrià entre el 118 i el 128. Tot i que no se sap del cert, l’arquitecte de la reconstrucció potser fou Apol·lodor de Damasc. La cúpula gegantina del Panteó és l’obra més reeixida de l’enginyeria romana,perquè és un gran repte que porta al límit la resistència dels materials i el propi sistema constructiu.

La transcendència de la cúpula del Panteó en l’arquitectura occidental ha estat enorme. Brunelleschi la va estudiar per a la construcció de la cúpula del Duomo de Florència, i, entre molts altres, també va servir de model a Bramante (San Pietro in Montorio), Miquel Àngel (cúpula de labasílica de Sant Pere), Bernini (col·legiata de Santa Maria Assunta, a Ariccia) i Palladio (Villa Capra de Vicenza).







3. Descripció de l’obra

a) Elements tècnics i estructurals

Materials:
Tipus: El temple és construït amb formigó, granit, maó, marbre i fusta.
Causes de la seva utilització: Són materials que tenen molta resistència a l’hora de construir el temple
Qualitatsestètiques: Es tracta de un temple bastant pesat amb la qual les línies d’imposta delimiten tres pisos d’arcs de maó, la funció de descàrrega dels quals reverteix en els contraforts integrats al mur, que al seu torn, distribueixen el pes dels vuit pilars interns repartits per la planta de la cel·la. És el millor i el més complex temple Romà que s’ha fet mai.


Sistema arquitectònic
Es tracta de unsistema arquitectònic allindanat de 2 aigües. Darrera d¡aquest enorme pòrtic s’aixeca el cos de transició que s’acobla al tambor que sosté la cúpula hemiesfèrica de la cel·la. Sense el revestiment de marbre, el tambor mostra la tècnica de construcció romana a base de morter (opus cementicum) i maó (opus latericium). Sobre el tambor s’aixeca la cúpula coronada per un òcul de 9 m de diàmetre queserveix alhora per a la il·luminació i la ventilació.


Elements constructius: suports i cobertes

Suports
L’edifici s’obre a la plaça a través d’una pronaos o pòrtic octàstil amb quatre parells de columnes d’ordre corinti monolítiques de granit. Les línies d’imposta delimiten tres pisos d’arcs de maó, la funció de descàrrega dels quals reverteix en els contraforts integrats al mur, que al seutorn, distribueixen el pes dels vuit pilars interns repartits per la planta de la cel·la. La cel·la és un espai circular amb un mur obert a diverses capelles i fornícules intercalades, i un àtic amb finestres cobertes amb gelosies sobre el qual descansa la cúpula, que, amb una altura de 43 m, dóna grandiositat a l’espai gràcies als cassetons, que es van empetitint a mesura que s’apropen a l’òculzenital.

Cobertes
L’edifici està format per un entaulament llis coronat per un frontó triangular i darrera d’aquest pòrtic que forma el edifici podem trobar-nos amb un tambor que sosté la cúpula hemiesfèrica de la cel·la. Sobre el tambor s’aixeca la cúpula amb un òcul de 9 m de diàmetre que serveix d’entrada de la llum i ventilació a l’interior del temple. Es tracta de una coberta amb unavolta.

b) Elements decoratius:
Pel que fa als elements decoratius podem veure un entaulament llis amb la inscripció del temple d’Agripa Fill de Luci, ho va fer el consolat. L’interior de la cel·la hi podem trobar un gran decoració que amb una altura de 43 m dóna grandiositat a l’espai gràcies als cassetons, que es van empetitint a mesura que s’apropen a l’òcul zenital. La cúpula està feta amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • sadfgh
  • SADFGH
  • sadfgh

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS