Tema 2

Páginas: 10 (2429 palabras) Publicado: 31 de octubre de 2015
Tema 2 – Relació Entre Els Costos I L’activitat De L’empresa
2.1. Variabilitat dels costos
La variabilitat dels costos s’analitzarà en funció de la producció: y= αx (si y és el cost, x és la producció).
Costos fixos: són aquells costos que es mantenen constants per a qualsevol nivell de producció. Sigui quina sigui la x, la y sempre serà la mateixa. Per exemple: el sou d’un comptable.També podem observar com els costos unitaris dels costos fixos van disminuint, això és degut a que el cost total sempre es manté constant independentment de la producció, pel que essent el cost unitari la divisió entre cost total/producció, és lògic que a major producció menors costos unitaris.
Costos semifixos: (també anomenats variables a salts) són aquells costos que salten un tram, el qualaleshores es manté constant al llarg del temps.
Exemple: Imaginem que a partir d’un nivell de facturació necessitem contractar un altre comptable pel volum de facturació que hi ha.

A nivell de costos hem d’escollir el nivell productiu que menor cost unitari té. En aquest cas, augmentant la producció el cost unitari no sempre baixarà a diferència dels costos fixos.
Els costos semifixos poden ser:Irreversibles: no em puc treure el cost de sobre encara que redueixi la producció.
Reversibles: quan redueixo la producció el cost me’l puc treure de sobre
Costos semivariables: es comporten com a fixos fins a un cert interval i a partir d’un nivell passen a ser variables.
Exemple: el cost d’una tarifa de telèfon on tinc 20 trucades incloses a la quota mensual, les quals són un cost fix. Arabé, si faig més de 20 trucades les he de pagar a part, passant aquí a comportar-se com un cost variable.

Costos variables: aquests varien en funció de la producció. Poden ser de 3 tipus:
Proporcionals: el cost varia proporcionalment al volum de producció. És a dir, si doblo la producció es doblarà el cost. En aquest cas els costos unitaris es mantenen constants

Progressius: la sevavariabilitat és més que proporcional al volum de producció. No són bons van en contra de les economies d’escala. En aquest cas el cost unitari cada vegada és major.

Degressius: la seva variabilitat és menys que proporcional al volum de producció. Aquí s’aplicarien les idees d’economies d’escala.

Regressius: pràcticament no existeixen, en aquests el cost total disminueix quan augmenta la producció;també disminueix el cost unitari.Exemple: calefacció del cinema: quanta més gent mira la pel·lícula menys s’ha d’usar.

2.2. Anàlisi del procés productiu
2.2.1. Classes de producció
Producció: part de l’activitat econòmica de l’empresa que transforma mitjançant una tècnica determinada els factors productius en productes.
Producció simple: obtenim un sol producte

Producció composta: en aquestaobtenim més d’un producte. Aquí hi trobem:
Alternativa: tenim un factor o factors A (inputs) que entren dins d’un procés productiu i que es pot produir o P o Q, però puc escollir. Ens interessa, ja que podem decidir, podem produir aquell producte que té més mercat.
En aquest cas si amb els mateixos factors vull produir més P hauré de reduir Q i al mateix per Q.

Acumulativa: (també es potanomenar conjunta)En aquesta producció es produeixen dos productes a partir d’uns mateixos inputs, per tant si s’augmenta el volum de producció d’un producte es genera l’augment d’un altre producte. I el mateix si es decideix reduir un. Ja que són productes que s’aconsegueixen conjuntament i inseparablement del procés. Exemple: la llana de les ovelles i la seva carn (en aquest cas són dos productesprincipals).Exemple 2: mobles i amb el sobrant fem serradures (en aquí els mobles són un producte principal i les serradures un subproducte).
El problema d’aquesta producció és que si un dels dos productes va malament no puc escollir produir menys d’aquest.

Paral·lela: En aquest cas els productes es fabriquen de forma independent. Això comporta un desavantatge que no es treballa amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 2
  • Tema 2
  • Tema 2
  • Tema 2
  • Tema 2
  • Tema 2
  • Tema 2
  • TEMA 2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS