TEMA 4

Páginas: 17 (4093 palabras) Publicado: 27 de abril de 2015
TEMA 4: ELS NOUS MOVIMENTS SOCIALS
1. EL MOVIMENT OBRER
1.1. D’artesans a proletaris
Les condicions de treball van anar canviant. En implantar-se la llibertat de producció, els artesans van perdre tots els privilegis. Els patrons, que eren els caps dels tallers o fàbriques on es fa la producció, fixaven les condicions de la producció i de contractació laboral.
Els treballadors d’aquestesmanufactures (fàbriques) eren pagesos que havien emigrat a la ciutat per a aconseguir feina. Es transformaren en proletaris que necessitaven feina i eren contractats pels patrons per complir la jornada laboral a canvi d’un salari. PLUSVÀLUA = BENEFICI
El treball assalariat va anar configurant una nova classe obrera que es va consolidar quan va començar l’era de la fàbrica. Les condicions de treballeren molt dolentes i la mà d’obra era abundant. El procés de mecanització va portar a l’atur amplis sectors de treballadors manuals (teixidors, artesans, etc.)
Les fàbriques van forjar un nou ordre laboral: jornades de fins a 15 hores, un ritme de treball constant i sense descans, aplicat a dones i infants, una disciplina dura i uns salaris baixíssims. Tot això va generar una conflictivitat creixenti els obrers es van rebel·lar. Els primers conflictes van ser puntuals, és a dir, negociacions directes entre els obrers i els patrons.
-DOC PÀG. 66
Analitza les condicions laborals i la connivència entre patrons i jutges.

Les condicions de treball eren molt dolentes. Eren moltes hores de treballs, el treball era molt dur i la recompensa era pèssima, per tant els treballadors no hi estavend’acord. Això va fer que la connivència entre els patrons i els treballadors no fos gaire bona.

1.2. Els primers conflictes i el ludisme
Van sorgir les associacions de treballadors. Primer es van organitzar els treballadors d’un mateix ofici i a nivell local, amb la voluntat d’ajudar-se entre ells; després, es van agrupar localitats diverses i oficis difer
ents. Responien tots a les mateixes necessitats:treballadors sense seguretat social, pensions i tot el que seria el ‘paraigües social’.
En paral·lel es van desenvolupar moviments radicals, hereus de la Revolució Francesa, que propugnaven reformes democràtiques i reclamaven drets i llibertats.
En aquesta situació, prop de Nottingham, l’exèrcit va reprimir amb violència una manifestació de treballadors que es queixaven dels nous telers perfabricar mitges, que els obligaven a treballar més pel mateix salari. De nit, i com a protesta, van ser incendiats més de 60 telers. La destrucció es va associar a un dirigent, el Capità Ned Ludd, que ben aviat va agafar una dimensió mítica.
LUDISME: Va ser una forma de protesta, sorgida a Anglaterra, que anava en contra de la industrialització. Es va escampar pel continent europeu, per França,Espanya, etc.
-DOC PÀG. 67
Resumeix el contingut d’aquests textos i relaciona’l amb el ludisme.

En aquests dos textos es pot veure com els treballadors amenaçaven als patrons de les fàbriques que sinó retiraven les màquines de les fàbriques, entrarien ells mateixos a destruir-les. Aquestes amenaces es feien a través de cartes sota el nom del Capità Ned Ludd.
1.3. El socialisme utòpic
Davant de lasocietat capitalista emergent, es van aixecar veus crítiques que van denunciar les injustícies del nou sistema i van pensar altres formes d’organitzar la societat.
SOCIALISME UTÒPIC: (1ª meitat del S.XIX – França i Anglaterra); Va ser la fase inicial del pensament i les accions socialistes. És caracteritzat per la crítica de les estructures i relacions socials vigents i per la descripció d’un futursistema social ‘perfecte’, harmònic i basat en la igualtat de tots els homes.
FRANÇOIS NOËL BABEUF: més conegut com a Gracchus Babeuf, va néixer el 23 de novembre del 1760 i va morir el 27 de maig de 1797. Va ser un revolucionari francès que va fomentar contra el Directori “La Conspiració dels Iguals” i per això va ser executat.
LOUIS JEAN JOSEPH CHARLES BLANC: més conegut com Louis Blanc, va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 4
  • Tema 4
  • Tema 4
  • Tema 4
  • Tema 4
  • Tema 4
  • tema 4
  • Tema 4

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS