Tema4 Locke

Páginas: 28 (6786 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2015
Locke Teoria del Coneixement
Origen i límits de l’empirisme
En oposició al racionalisme sorgeix l’empirisme, un corrent filosòfic fonamentalment britànic, els empiristes per més característics son Locke, Berkeley i Hume.
Tant els empiristes com descartes diran que nosaltres coneixem les idees.
Els racionalistes no es basen en l’experiència sino en la raó. Per els empiristes, tot coneixementprové de l’experiència.
Si pels empiristes tot el coneixement ve de la experiència tots els han de poder explicar d’on ha vingut. L’experiència és l’origen i el límit del coneixement. Per conèixer hem de partir de la experiència però no podem conèixer més enllà d’ella (metafísica).
Tesis fonamentals de l’empirisme
1) L’origen de qualsevol coneixement es troba en l’experiència, aquesta experiènciainclou tant l’externa sensació com l’interna reflexió i s’oposa a la raó pura com a font de coneixement. (racionalisme de descartes )
2) No existeixen idees innates, si qualsevol coneixement procedeix de l’experiència no pot haver cap idea innata.
3) El coneixement humà és limitat, no podem anar més enllà de l’experiència i les pretensions de la metafísica de transcendir aquests àmbits sóninjustificades i condueixen a l’error.
4) La raó s’ha d’orientar cap a finalitats practiques. Hem de dirigir la nostra raó cap a l’estudi de la natura, la natura humana i la societat. Tot això amb l’objectiu d’assolir coneixements útils pel progres i el benestar humà.
Origen de les idees
Locke diu que l’origen de les idees es troba en les idees que conté la consciencia.
Descartes deia que la ment té ideesinnates generades per la raó. Locke, en canvi, diu que la raó no és creadora sinó receptora de continguts. La seva funció és conèixer l’acord o el desacord entre continguts.
L’experiència és l’origen i límit d’allò amb que pot omplir-se la ment, Locke compara la ment amb un full en blanc.
Definició i classes d’idees
Exemple:
Segons Locke la raó no pot crear res però, com podem percebre la idea d’unésser mitològic?, per exemple, (no l’hem percebut mai). Perquè podem combinar moltes maneres allò que reben els sentits.
Locke coincideix amb Descartes quan identifica idea en el contingut de l’enteniment humà. Però Locke es distancia quan explica l’origen d’aquests continguts. Segons Locke el contingut de l’enteniment humà té un origen empíric. Quan naixem la nostra ment és com un paper en blancen el qual l’experiència va escrivint els seus caràcters.
El concepte d’idea de Locke és tot allò que la ment percep per ella mateixa, és a dir, tot el que es objecte de l’enteniment humà quan un home pensa.
Locke tracta molt el tema de les idees i les classifica. Primer les divideix en idees simples i complexes, a continuació analitza l’origen de les idees simples i com les idees simplespoden construir les complexes. Finalment divideix les complexes en tres tipus: modes, substancia i relació. La més important de totes és la substancia.
Idees simples
Son aquelles que la ment no pot descompondre en altres de més senzilles. En arriben a la ment pels sentits, encara que les coses es troben barrejades en el mateix objecte, per ex: la fredor d’un tros de glaç o el perfum d’una rosa.Aquestes no poden ser fabricades ni destruïdes per la ment.
Locke classifica les idees simples tenint en compte la manera de com arriben a la nostra ment: idees de sensació i idees de reflexió
Idees de sensació – ens arriben dels sentits i de la experiència externa. Ex: colors, gust.
Idees de reflexió – venen dels sentits interns i de la experiència del propi mon de la ment. Ex: la tristor, l’alegria,l’amor, pensar, dubtar
Idees complexes
Els modes son idees complexes no subsistents en si mateixes que necessiten de prendre d’una substancia per exemple: volum, el tacte
La substancia és la més important de les idees complexes. Prové del costum de unir diverses idees simples en la percepció en el llenguatge. Es tracta d’un cert nombre d’idees simples unides en un sol objecte
La relació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema4
  • tema4
  • Tema4
  • Tema4
  • tema4
  • Tema4
  • Tema4
  • TEMA4

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS