ycgyfcgyifcgy

Páginas: 6 (1419 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2013
IES VALLÈS
SABADELL

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS
ÀREA DE FILOSOFIA



Comenta el següent text sobre l’art de la maièutica de Sòcrates


“Al meu art de la maièutica corresponen totes les coses que corresponen a les llevadores, amb l’única diferència que es tracta de fer infantar els homes, no pas les dones, com també de vigilar com pareixen les seves ànimes, no pas els cossos. Lacosa més gran del nostre art, tanmateix, consisteix a verificar en la mesura més gran possible si allò que pareix la reflexió del jove és pura aparença i mentida o bé si és quelcom de fecund i veritable (...). Molts em retreuen que plantejo preguntes als altres, però no em manifesto mai sobre cap cosa perquè no tinc gens de saviesa (...). És un fet innegable que aquells qui tracten amb mi no hanaprès res de mi, sinó que per si mateixos descobreixen i pareixen tantes coses belles.”

PLATÓ, Teetet, 148c-150 d.


1-. Expliqueu breument (entre 40 i 80 paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades (2 p.).

2-. Expliqueu breument el significat dels següents conceptes (1 p.):

a) aparença:

b) veritable:


3-. A què es refereix Sòcrates quan diu que ellno ensenya res i que els joves descobreixen les coses per sí mateixos? (Per respondre, cal que aprofundiu en el pensament de l’autor. Empreu el llenguatge amb propietat.) (3 p.).

4-. Amb quins punts difereixen els pensaments de Sòcrates i dels sofistes? Què n’opinen sobre el concepte de virtut? ( 2p.).

5-. Creieu que és possible aprendre a ser un bon ciutadà?









1. Aquesttext de plató tracta de l'art de la meieutica, de treure la veritat dels homes, com tambe de vigilar com pareixen aquesta veritat i com pareixen les animes d'aquests homes. Es a dir la manera que treuen la veritat els homes cap a fora i d'allò que es purament aparença o d'allo que es metirda.
Tracta també del fet de preguntar-se coses, ja que és un fet de sabiesa innegable.
També Plató estàendinsant-se en el metode de la meietuca de manera que va a través d'esbrinar l'autentica veritat dels homes, a través de preguntes i respostes, és a dir a través del dialeg, això es el que explica plató de Socrates, ja que Socrates per sí sol no va escriure res. Llavors podem dir que a través d'aquest diàleg, és a dir de preguntes i respostes es donava a llum el coneixement i per tant la veritat delshomes o parir les animes dels homes. Llavors això el que permet, és que es pugi distingir el coneixement sensible del coneixement racional.
En el text també es fan dues afirmacions, fer sortir la veritat dels homes i allò que ens permet distingir gràcies a la ironia sòcratica un saber aparent d'un saber verdader.
Previament però tenim la introspecció, que diu que cal coneixer-te a tu mateix,per a poder treure aquesta veritat, l'altre afirmació que diu [Moltes em retreuen que..] es refereix també a la ironia sòcratica i a mes a mes a qui fa refrencia asocrates al seu paper de sabi, fàcil de distingir del paper de sabi dels sòfistes, i així ell es com possibilita el metode del coneixement. En conclusió podem dir que la meieutica es el camí cap al coneixement ja que aplica el metodé pertal de descobrir la veritat.
2. El significat d'aparença, podriem dir que és considera clàssicament coneixement incomplet i superficial, en contraposició a la realitat, o coneixement vertader i profund, i la distinció sol fer-se tant en la vida ordinària, com en la reflexió filosòfica i en l’enfocament científic. D’algú diem que no és en realitat el que sembla o, en general, que les coses no sónel que semblen a simple vista, relacionant allò aparent amb l’experiència de la percepció, i significant que arribar al fons de la realitat suposa una consideració més atenta i reflexiva del que fem normalment.
En canvi quelcom veritable es el que cada persona pensa d'aquella cosa determinada si es verdadera o falsa, es a dir el que es verdader es el que cada persona pensa que es verdader,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS