TEMA 8: ELS REPTES ÈTICS DE LA SOCIETAT ACTUAL

Páginas: 5 (1200 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2013
TEMA 8: ELS REPTES ÈTICS DE LA SOCIETAT ACTUAL
1. ELS REPTES DE LA SOCIETAT ACTUAL

1.1. INTERDEPENDÈNCIA I COMPLEXITAT:
Les característiques que fan singular les transformacions (el dinamisme i l´amplitud)son dues: la interdependència i la complexitat.
INTERDEPENDENCIA S’està produint un fenomen d’interdependència entre les diverses àrees de l´activitat humana. Es trobensectors socials estancats o desconnectats: les variacions en el mercat, el poder polític, les agencies de noticies... formen en termes generals una xarxa compacta. Les unes es reclamen a les altres i se sostenen mútuament. Es pot observar la mateixa interdependència entre els diversos pobles i cultures gracies al gran desenvolupament tecnològic.
La propagació a escala mundial d´uns patronscomuns de conducta forma part d´allò que s´anomena globalització.
Els canvis econòmics i tecnològics esta fen que es passi d´una societat industrial a una societat del coneixement on el mes important es la informació i la capacitat de menjar-la, això comporta la reestructuració de relacions socials i l´augment de la complexitat dels elements i institucions de les societats, especialment de lesdesenvolupades.

2. NOUS INTERROGANTS PER A L´ÈTICA

2.1. EL RELATIVISME MORAL (SOFISTAS):
L’ètica s´ha trobat sobretot en el món occidental, amb la unió entre el pluralisme social i cultural legítim, i el relativisme moral. Com que hi ha posicions diferents davant els problemes morals, es considera que només és possible afirmar que cada persona, cada col·lectiu, té la seva pròpiaveritat. O que aquesta depèn de la situació social, històrica... concreta d´un grup o poble (en cada Societat hi ha normes culturals particulars).
El relativisme, a més, manté que qualsevol afirmació d´una veritat ètica absoluta seria un intent d´imposició de qui la sosté enfront dels que tenen altres conviccions. Això va facilitar que es difongués com a criteri únic la voluntat de la majoriaper resoldre les diferències. Seria qui decideix no només el que cal fer en unes circumstancies determinades, sinó també el que és bo en si mateix.

2.2. L´EMOTIVIESME:
Qualsevol posició ètica podria ser validada si es defensa amb la força emotiva suficient. Aquesta posició s´anomena emotivisme i ja va ser defensada per Hume en la seva obra Investigació sobre els principis de la moral.L´emotivisme suposa la pèrdua de l´instrument fonamental que té l´ésser humà per respondre als seus problemes : la raó.

3. LES TEORIES ÈTIQUES DAVANT DELS DESAFIAMENTS CULTURALS

3.1. EL CONSEQÜENCIALISME
L´ETICA DE LA RESPONSABILITAT O TAMBÉ CONEGUDA COM CONSEQUENCIALISME ETIC  Segons aquesta corrent ètica no hi ha accions en si mateixes independentment de les sevesconseqüències que siguin bones o dolentes, sinó mes o menys correctes, es a dir, l´acció màximament correcta serà aquella acció que tingui el major numero de conseqüències positives es la que este que dur a terme encara que hi ha accions que son dolentes en si mateixes. Per exemple, entre la opció de intervenir quirúrgicament a un malalt o no, l´elecció dependrà de la millor opció cap al pacient. Però enrealitat aquest tipus d’ètica no es pot dur a terme ja que no es pot conèixer totes les conseqüències que pot dur determinada acció, per la qual mai podríem actuar si tinguéssim que esperar a calibrar el conjunt de conseqüències possibles de la nostra acció.
L´ETICA DEL DISCURS  Prové de l’ètica de kant. Aquesta ètica vol transmetre que la perspectiva cultural no ofereix la solució als problemesmorals per això aquesta ètica no pot basar-se en valors religiosos. El objectiu d´aquesta ètica consisteix en establir un diàleg en el que es permeti aconseguir una justícia determinada a més pretén establir una ètica de caràcter universal on no simposi una cultura sobre un altre, es a dir, es te que arribar al diàleg per resoldre els conflictes entre aquests. Les normes regides per la moral...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els reptes de l’educació en la modernitat líquida
  • Tema 8
  • Tema 8
  • Tema 8
  • Tema 8
  • Tema 8
  • Tema 8
  • TEMA 8

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS