ágora

Páginas: 7 (1525 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2013
ÁGORA
(Alejandro Amenábar, 2009)

La pel·lícula es situa en l’Alexandria del segle IV de la nostra era, en la famosa Biblioteca on ensenyava la filòsofa Hipàtia. Va ser mestra d’aristòcrates -cristians i pagans- que ocuparen alts càrrecs, com el bisbe Sinesi de Cirene o el prefecte de l’imperi romà a Egipte, Orestes. Va escriure llibres sobre matemàtiques i astronomia, encara que només esconserven restes de la seua obra a través de cartes dels seus deixebles.
En narrar la història cinematogràfica es recorre a la imaginació per a enllaçar les poques dades reals que es coneixen. Per això, no s’han de prendre com seues les extraordinàries conclusions a què pareix arribar el seu protagonista.

Després de veure la pel·lícula, reflexiona i contesta a les qüestions següents:

Ø Quèsignifica el títol de la pel·lícula?

L'àgora, prové de la paraula grega que significaba reunió, assamblea..., era un lloc situat a les polis gregues en l'época antiga. Aquests grans espais o places eren destinades a les accions de la vida quatidiana dels ciutadans. Allí es ficava el mercat, es creaven debats, es trovaven els banys públics i els centres de reunió de política, entre altres coses.En aquest cas, la películ·la pren el nom de àgora, ja que els debats religiosos, les lluites i gran part de l'acció té lloc en aquesta zona.

Ø On es troba Alexandria?

Alexandria es troba al nord d'Egipte, en un delta del ríu Nilo, encara que es trobava a Egipte, durant alguns segles en l'antiguitat va perteneixer als grecs i romans. Aquesta és la seua propia capital.

Ø En lapel·lícula es recrea la destrucció de la famosa Biblioteca d’Alexandria. Creus que aquest fet va modificar d’alguna manera la història de la Ciència?

Per suposat, l'incendi d'aquesta bibliotéca va significar una gran pérdua de cultura, ja que molta de la gent de l'época era analfabeta, i tota la cultura i sabiduria científica estava conservada en aquells papyros. Al ser cremat, no van podertransmitir eixa informació més endavant, i tingueren que començar en molts casos des de zero. A més, un dels principals propósits cristians era destruir el que quedava d'Aristótil, ja que es considerava heregia, per tant, gran part de les seues conclusions en el camp científic, entre altres, va ser destruida. I encara avui en dia, no hem pogut recuperar totes les seus obres.

Ø Descriu lametodologia que utilitza Hipàtia per a arribar a les seues conclusions. Posa un exemple que aparega en la pel·lícula.

Hipàtia observava els astres, fixant-se en els seus moviments i els relatius respecte a la Terra.
En un primer moment, proposa un model teocèntric, tenint com a referent Ptolomeu, la Terra al centre, i la resta d'herrants, el Sol i les estreles girant en órbites perfectamentcirculars al voltant d'aquesta, a més de la translació individual de cadascuna de les herrants, al voltant d'un nucli imaginari. Cercle sobre cercle. Aplegà a aquesta conclusió per la posicicó dels astres que observava. Però aquesta teoria, li faltaven dades.
Sugerida per un ancià, es va sentir atreta per altra teoria, ja rebutjada des de fa temps. L'anomenat heliocentrisme, sugerit per Aristarco.Aquesta teoria situava el Sol al centre, i la Terra era tan sols una herrant més, que com totes girava al voltant d'altre cercle individual. Però, com s'anava a moures la Terra? Si això fora cert, el que nosaltres tirarem al terra, cauria desplaçat cap arrere, per que el vent sempre soplaria en contra “segons les seues formes d'interpretar-ho”.
Hipàtia va anar amb Orestes en un vaixell enmoviment, i manà al seu esclau que llançara des del màstil un sac ple. Segons la teoria fins al moment, el sac no hauria de caure recte, sino desplaçat. Al fero s'adonà que la seua posició al caure era una línea recta, i s'adona que el moviment del vaixell es relatiu, el que estan dins no estan en moviment, i traslladà eixa teoria a la Terra.
Però encara, li faltava un detall, per què en cada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Agora
  • AGORA
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS