Ñññññññññññ

Páginas: 5 (1162 palabras) Publicado: 17 de enero de 2013
DARIO
FO







Dario Fo

Dario Fo (nascut a Sangiano, Llombardia, Itàlia el 24 de març de 1926) és un actor i escriptor de teatre italià guanyador del Premi Nobel de Literatura de 1997.Va estudiar a l'Acadèmia de Belles Arts de Brera a Milà i començar la seua carrera teatral com a actor i escriptor d'obres teatrals satíriques.

El 1954, Fo es va casar amb l'actriu Franca Rame, ambqui va fundar el 1959 la companyia teatral Dario Fo - Franca Rame. Els dos van fundar el col · lectiu teatral Nuova Scena i posteriorment La Comuna (1970). En els anys 60 les seues obres per a la televisió solien ser censurades, raó per la qual va tornar al món del teatre.

Situat en l'entorn de l'esquerra política italiana, Fo ha escrit àcides sàtires polítiques arremetent sense pietat contra elpoder polític, el capitalisme, la màfia i el Vaticà. Entre les seues obres més conegudes es citen Mort accidental d'un anarquista (1970) i ​​Açí no paga ni Déu (1974).

El 1997 va rebre el Premi Nobel de Literatura. El 2002 va publicar la seua autobiografia El país dels ratpenats. En una de les seues últimes obres, l'anòmal bicèfal (2003), presenta un retrat irreverent i crític del primerministre italià Silvio Berlusconi.

Aquest llibre és l'escriptor Dario Fo. És una obra de teatre escrita en Valencià de l'obra original em italià ¡Non si paga, non si paga! escrita per Dario Fo. Però la traducció a Valencià és ¡Ací no paga ni Déu!. Aquesta traducció va obtenir l'ajuda de la Generalitat Valenciana i la seua primera edició va ser el 1993.
¡Ací no paga ni Déu! és un llibre la lecturadel qual es recomana a l'institut i és de l'editorial Bromera.

¡Açí no paga ni Déu!

Aquest llibre es divideix en 3 parts: la vida de l'autor Dario Fo, l'obra de teatre ¡Ací no paga ni Déu! i unes propostes de treball.

La vida de Darío Fo és explicada per Josep Ballester i per Empar Claramunt al maig de 1992 després d'entrevistar a l'autor el 6 de maig de 1992 al teatre Rialto deValència.¡Ací no paga ni Déu! és un llibre la lectura és molt amena i amb el que et rius molt. La història de l'obra compte de manera irònica la crisi d'aquest moment i com es revela la gent a no pagar.L'obra teatral ¡Ací no paga ni Déu! consta de 2 actes, el primer dividit en 10 escenes i el segon en 20.

El primer acte tracta d 'la pujada de preus de totes les coses. Joan treballa en una fàbrica on elstreballadors s'han queixat del menjar i s'han negat a pagar.Joan arriba a casa i li en comte que va passar a la seua dona queixant del que ha passat, i li diu que ha vist un grup nombrós de dones que s'han anat del supermercat sense pagar i això li sembla vergonyós.Joan ignura que la seua dona Antonia era una d'aquestes dones. Antonia, aprofitant la manifestació de les dones en contra de la pujadade preus, i al crit d'una de ¡Ací no paga ni Déu! va agafar tot el que va agafar per banda i se'n va anar a casa.

Un cop a casa, Antonia rep la visita de la seva veïna Marga i li explica una mentida rere l'altra, però per fi li explica la veritat del del supermercat, treu les coses robades i veu que també hi ha menjar per a gossos i per a canaris.Antonia, espantada per la reacció de Joan, abansque arribés el seu marit li dóna part del menjar agafada a Marga i es la guarda en l'abric.En anar-Marga es creua amb Joan i aquest entra a casa i li comenta a la seua dona Antonia el grossa que ha trobat a Marga. Antonia, mentidera compulsiva que és, li explica un enfilall de mentides a joan sobre un possible embaràs de 5 mesos de Marga que havia ocultat al seu marit Lluis vendandose la panxafins a aquest dia. I l'innocent de Joan s'ho empassa tot.Antonia se'n va a casa de Marga i en la seua absència apareix la policia a registrar la casa, després d'una xerrada amb el policia i dient-li que registrés el que volgués que la seua dona era incapaç de robar res el policia se'n va sense registrar res.Quan se'n va el policia tornen Antonia i Marga espantades perquè un policia li ha volgut...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • nnnnnnnnnnn
  • ñññññññññññ
  • Nnnnnnnnnnn
  • nnnnnnnnnnn
  • Nnnnnnnnnnn
  • nnnnnnnnnnn
  • nnnnnnnnnnn
  • nnnnnnnnnnn

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS