0ts Grupal Resum Lectures Bloc 1 2

Páginas: 39 (9723 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2015
LECTURES T.S. GRUPAL
MUCCHIELLI (1972)

1. Historia de la dinàmica de grups

Les condicions històriques i socials generals, 4 aspectes:

1. Les condicions de vida social en els EEUU: Aquest país és la terra d’origen de la Dinàmica de grups, un país on floreixen les associacions de tot tipus (religioses, morals, comercials, industrials...). Gran interès per la sociologia de grups. Els americanss’associen sigui quina sigui l’edat, condició i mentalitat.

2. Les condicions històriques particulars dels EEUU:
a) En un pla industrial  forta preocupació per obtenir bons rendiments en l’època de recessió econòmica, fa que comenci l’estudi dels factors determinants dels alts rendiments dels equips de treball.
b) En el pla polític  sorgeixen problemes plantejats pel triomf delnacional-socialisme alemany i la seva propaganda, comporta una sèrie d’investigacions sobre l’anàlisi dels fenòmens col·lectius i els medis d’acció sobre els grups.
c) En el pla militar  amb la preparació de l’entrada a la guerra de 1917 es desenvolupa la psicotècnica per a la selecció dels caps. Investigació sobre factors de cohesió i eficàcia de les petites unitats, elements de la “moral” i els mètodesaccelerats de formació.

3. L’evolució pròpia de la psicologia i la sociologia: La psicologia havia arribat a ser objectiva i experimental a finals del segle XIX amb la creació dels primers laboratoris orientats a la comprensió de la personalitat individual. La sociologia (XIX) orientada cap a l’estudi de les institucions polítiques dels fenòmens col·lectius dels grans grups humans i de les mentalitatssocio-culturals. S.XX evolució d’ambdues que s’orientaven a petits grups. La psicologia trobava els problemes de comportament en grup i la sociologia descobria “subcultures” dins de cultures.

4. L’evolució de les idees polítiques: La sociologia política afavoria l’investigació sobre petits grups. Entre els Marxistes i Conservadors hi havia una nova posició que prenia en consideració de la realitateconòmica, geogràfica i sociologia dels grups humans naturals (ciutat, regió) capaç de promoure una reorganització de les estructures tenint en compte les formes particulars dels seus recursos, potencial, econòmic i humà, del seu ambient i folklore. Comunitat natural = realitat col·lectiva autònoma. Aquesta perspectiva exigia estudis de microsociologia.

Les quatre fonts directes de la dinàmicadels grups:

1. L’enquesta de Hawthorne: en l’empresa de Hawthorne es va dur a terme una enquesta que tractava d’estudiar la probable relació entre les condicions de treball i les variacions en el rendiments dels obrers. Desprès de fer variacions de condicions objectives (llum, calor, humitat, horari, etc.) i d’entrevistar a 20.000 persones, els investigadors van centrar la seva atenció en elsfenòmens sociològics de grup, en els tallers. Van observar durant uns mesos un grup petit de obrers i van poder comprovar que:
a) Tot allò que circumdava el treball, que passava per ser objectiu, apareixia com impregnat de significacions sociològiques i socials.
b) Tenia una organització informal, no informal amb l’objectiu de mantenir un model de comportament col·lectiu, destinat a protegir el grupcontra els canvis i les pressions de l’exterior.

2. La psicoteràpia de grup: A finals del s. XX s’afirma la idea de que el malalt mental és un dessarraigat social, refugiat en sí mateix i que “ha tallat la comunicació amb l’exterior”. Uns metges intentaven trobar mètodes directes per a la readaptació social dels malalts, mitjançant la participació en grups. En Noruega, Vogt situava els mallatsgreus en famílies seleccionades a les que abans havia donat instruccions precises de psicoteràpia intrafamiliar. Pratten en EEUU organitzava “classes” en clíniques de “control de pensament” per explicar als malalts la naturalesa de la seva situació i aconseguir la seva curació. En 1915 un psiquiatra danès utilitzava com a mètode de cura la improvisació d’escenes de teatre realitzades pels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Primer Parcial Resumen Lectura 1 y 2
  • 2 1 Resumen 2
  • Resumen Lectura 2
  • Resumen Lectura 2
  • Resum Reflexiu Lectura 2
  • Resumen Lectura 2
  • Lectura 2 resumen y comentario
  • 2 Lectura 1 Cultura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS