11M en los medios de comunicación

Páginas: 5 (1100 palabras) Publicado: 15 de febrero de 2014
L’11 DE MARÇ I ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ


Fitxa tècnica del cas:
- Títol del cas: L’11 de març i els mitjans de comunicació
- Any: 2004
- Data concreta: 11/03/2004
- Localització i característiques del cas:
* Els atemptats de l’11M van ser a Madrid, però van tenir un ressò nacional i fins i tot internacional quan es va saber que els havia provocat Al-Qaida.
* Tipus de mitjà:sobretot la premsa
* Afectació: tots els mitjans informatius, però ens hem centrat en la premsa.
* Impacte social: primer és un debat nacional, després traspassa fronteres
- Implicació legal:
* Existeix implicació legal? Sí, pels terroristes que van cometre la massacre.
* Existeix sentència? Si és que sí, de quin tribunal? Sí que hi ha sentència, de la Sala de lo Penal de l’Audiència Nacional ambla col•laboració també del Tribunal Suprem.
* Resum de la sentència: La sentència dictamina com a autors principals Jamal Zougam i Otman el Gnaoui. El primer condemnat a 42.917 anys de presó i responsable de 191 assassinats i dos avortaments; el segon també és condemnat a 42.917 anys de presó pels mateixos actes.
A més dels autors principals, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem també enfa responsable com a cooperador necessari José Emilio Suárez Trashorras, condemnat a 34.715 anys de presó pels mateixos càrrecs. Aquest té un atenuant per “anomalia psíquica”.
Després, i en menor grau, també es responsabilitzen de l’atemptat a altres membres per pertànyer a la banda armada: Hassan el Haski, 14 anys de presó; Fouad el Morabit, 12 anys de presó; Saed el Harrak, 12 anys de presó;Mohamed Bouharrat, 12 anys de presó; Youssef Belhadj, 12 anys de presó; Mohamed Larbi Ben Sellam, 9 anys de presó; Rachid Aglif, 18 anys de presó perquè a més a més se l’acusa de tenir substàncies explosives; Abdelmajid Bouchar, 18 anys de presó i també se l’acusa de depositar explosius i Hamid Ahmidan, 13 anys de presó, a més se l’acusa també per tràfic de drogues.
També són condemnats percol•laborar amb la banda terrorista Rafa Zouhier a 10 anys de presó; Nasredine Bousbaa, 2 anys de presó per falsificació de documents i Mahmoud Slimane, 2 anys de presó i també per falsificació de documents.
Finalment, són condemnats per la trama d’explosius: Antonio Iván Reis, 3 anys de presó per transportar els explosius; Antonio Toro, 4 anys de presó per tràfic d’explosius i Sergio Álvarez Sánchez, a3 anys de presó també per transportar explosius. Aquests són els condemnats per l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem pels atemptats de l’11 de març a Madrid.
- Dictamen ètic:
* Hi ha dictamen ètic? En cas afirmatiu, organisme del dictamen: No hi ha dictamen ètic.
- Resolució administrativa:
* Hi ha resolució? Tampoc hi ha resolució administrativa.
- Descripció del cas:
EL CAS:
Aquarts de vuit del matí del dia 11 de març del 2004 Madrid es va despertar en el caos. Una bomba explotava en un tren de rodalies de l’estació d’Atocha i segons més tard dues bombes més explotaven en el mateix comboi. Tan sols un minut més tard, unes altres dues bombes explotaven: una en un tren de l’estació d’El Pozo i l’altra a Santa Eugènia. Tres minuts més tard de la primera explosió quatrebombes més destrossaven un altre tren a 500 metres de l’estació d’Atocha on hi havia hagut aquest primer atemptat. En només cinc minuts Madrid patia el pitjor atemptat terrorista de la seva història i estava immers en el caos, la desesperació i la por. El resultat va ser de 191 morts i més de 1500 ferits. A partir d’aquests fets, i a només tres dies de les eleccions generals a Espanya, el Govern vahaver de sortir a explicar els fets i tranquil•litzar la població.
LA CIUTAT CONTINUA EN ALERTA:
De seguida la ciutat de Madrid mobilitza tant els seus equips d’emergència –bombers, policia...- com els hospitals de la zona. S’acaben improvisant hospitals de campanya per atendre els ferits i les víctimes al mig del carrer, RENFE suspèn el trànsit en totes les línies amb origen o destinació a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los medios de comunicacion
  • Los medios de comunicacion
  • Medios de comunicacion
  • Medios de comunicacion
  • Medios De Comunicacion
  • Medios de comunicacion
  • Los Medios De Comunicación
  • Medios De Comunicacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS