15-M

Páginas: 14 (3411 palabras) Publicado: 21 de junio de 2014


































Índex


1. Introducció
Pàg. 3
2. 2. Anàlisi
Pàg. 4
2.1. El 15-M, un moviment social
Pàg. 4
2. 2. Dimensió simbòlica
Pàg. 6
2.2.1. Cultura i acció: el paper del valors
Pàg. 6
2.2.2. Cultura i acció: els marcs interpretatius
Pàg. 6
2.3. La protesta del 15-M
Pàg. 7
2.3.1. Formesd’acció, repertoris i cicles de protesta
Pàg. 8
2.3.2. La mobilització dels participants
Pàg. 9
2.3.3. La mobilització a Catalunya
Pàg. 10
3. 3. Conclusions
Pàg. 13
4. 4. Referències bibliogràfiques

Pàg. 14













1. Introducció

El 15-M va sorgir quan es van començar a apropar les eleccions i va agafar força el grup polític Volem Democràcia Ja!. Aquest es tracta d’ungrup de persones indignades per tot el que estava passant amb la bombolla Inmobiliaria, els desnonaments, el creixement exponencial de l’atur… És per això que es cataloga aquest moviment com una revolució majoritàriament de joves. Amb el temps, però, aquest moviment va expandir-se a altres sectors de la societat degut a les retallades i les disminucions salarials.

Aquest moviment ha sigut conegutarreu del món, ja que va ser el poble mateix qui va formar aquest pensament de revolta i de canvi. Va ser una revolta mundial contra el sistema en general: polítics, justícia, banquers…

El poble va ser suficient per defensar els seus ideals. Així doncs, la gent va començar a sortir al carrer per reunir-se amb milions de persones que es trobaven en la mateixa situació i reivindicaven elsmateixos drets. És això el que ens porta a reflexionar el fet que quantes més persones s’uneixin en una mateixa causa, més possibilitats hi ha per poder canviar el sistema en si.

Tot i que els canvis siguin lents, a partir d’aquesta experiència s’ha pogut comprovar l’efecte que són capaces de produir les manifestacions i les mobilitzacions. El pensament de lluitar per un futur va ser un factorfonamental per la unió i la lluita col·lectiva.










2. Anàlisi

2. 1. El 15-M: un moviment social

Segons Turner y Killian (1987), un moviment social pot definir-se com “una col·lectivitat que actua amb certa continuïtat per a promoure o resistir un canvi en la societat”. Així doncs, el moviment conegut popularment com 15-M tenia com a objectiu una transformació en el sistema degovern i ser una expressió d’una sèrie de conflictes amb l’ordre institucional.

Aquest moviment va emergir per una lluita per els recursos socials, entre els grups exclosos políticament i els que dominaven el context polític. El 15-M va captar un gran quantitat de masses que tenien uns objectius comuns, i lluitaven contra les autoritats de forma continuada per a prevaler-los.
Per donar sentita aquest moviment, i segons la teoria de Touraine (1978), el 15-M també va basar-se amb els tres principis propis dels moviments:

Principi d’identitat: És a dir, l’autodefinició que es van atribuir els propis participants de la protesta.

Principi d’oposició: On s’especificava qui era el principal adversari contra el que lluitava el moviment que, en aquest cas, era l’ordre institucional.Principi de totalitat: Com hem mencionat anteriorment, aquest pretenia ser un canvi total en el sistema governamental.

Aquest moviment va estar integrat per molts membres, però també van haver-hi molts beneficiaris. Aquests últims són coneguts com a “free-riders”, és a dir, tots aquells que no participen en el moviment però es beneficien d’ell. Tot i això, els adherits i els simpatitzants vananar guanyant força amb el pas del temps i amb el desenvolupament del moviment.



Stéphane Hessel va ser l’inspirador i el principal activista del moviment dels indignats, el qual va proposar aplicar tota “l’energia creadora” a millorar la qualitat de la democràcia. Hessel va decidir

escriure un manifest en el qual animava els joves a reaccionar. La veu d’aquest activista va saber...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ¿Porqué surge el 15 m?
  • Movimiento 15 M
  • Manisfestacion 15-M
  • 15 M Clave De Sol
  • Caracteristicas Movimiento 15 M
  • 15 M crónica
  • Desalojo 15 M
  • Actitudes Ante El 15 M

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS