3 De Maig De 1808, Goya

Páginas: 5 (1090 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2013
ACTIVITATS

1. Analitza l’obra: “EL 3 DE MAIG DE 1808 (GOYA)”
Comenta aquest quadre seguint la pauta que tens a continuació

Fitxa tècnica:

* Obra: “El tres de maig de 1808”

* Autor: Francisco de Goya Lucientes (1746 – 1828)

* Cronologia: 1814

* Estil: Neoclàssic – Romàntic (Goya, però, és difícilment classificable)

* Tècnica: Pintura a l’oli

* Tema:És una instantània de la nit del 2 al 3 de maig de 1808 quan els soldats francesos executen els presoners espanyols que havien fet en el transcurs de la batalla en represàlia a la revolta del 2 de maig a Madrid i que representà l’inici de la Guerra del Francès o Guerra de la Independència Espanyola.

Descripció formal:

* Línies compositives: Aquesta obra pictòrica està articulada en dosgrups. Al fons es veuen edificis de la ciutat, en la penombra de la nit. Hi destaca, possiblement, la Caserna del Conde-Duque. Els que han estat o han d’estar executats situats de front als seus executadors amb actituds molt diverses. Els executats col·locats en filera, formant una diagonal, d’esquena a l’espectador. Tots iguals, sense rostre. La llum del terra reforça la separació dels dos grups.També cal destacar que hi ha tres fases en el grup de les víctimes: el dels detinguts dirigint-se a la mort, el grup davant del paredó i el grup de presos ajusticiats.

* Perspectiva: Tots els personatges s’inclinen cap a davant seguint el canó dels fusells, com a ninots tràgics disposats en el camí del destí, incapaços de fer res per canviar el decurs dels fets que succeiran en breu. Tambés’hi pot apreciar l’escorç marcat en tota l’obra, per dotar-la de perspectiva ja que els fets succeïren en un turó o petita muntanya.

* Cromatisme: llum i color. L’únic focus de llum, el fanal del terra, il·lumina la figura amb els braços oberts de l’esquerra, convertint-la en el centre d’atenció. La resta de personatges es distribueixen al seu voltant. Els colors es veuen potenciats o apagats,segons els hi arriba la llum. En quan al grup format pels executadors, cal destacar que hi dominen les masses compactes de colors foscos barrejats amb el negre. En quan a la gamma cromàtica, cal esmentar que és força reduïda: ocre, negre, blanc, groc i vermell. La pinzellada és vigorosa i solta i li dóna poca importància al dibuix. També cal dir que és llarga i oberta per potenciar el dramatisme.Destacant altre com la part dreta d’aquesta obra pictòrica, cal afegit que els colors són freds, totalment al contrari de la part esquerra (on estan els que afusellaran d’aquí uns moments) on hi predominen els colors càlids.
Temàtica, iconografia, significació i funció:

Aquesta obra, juntament amb “La càrrega dels mamelucs”, consisteix un encàrrec del govern de la Regència de les Corts de Cadisque se li va fer el 1814 a Goya. Segons paraules del propi pintor: “Para perpetuar las más heroicas y notables hazañas de nuestra gloriosa insurrección contra el tirano de Europa”(Napoleó).
L’acció se situa, com bé he dit en anterioritat, a la muntanya del Príncipe Pio de Madrid, des d’on es veu la caserna del Conde-Duque, l’arquitectura de la qual es dibuixa al fons de la composició. “Elsafusellaments del tres de maig” és una instantània de la nit del 2 al 3 de maig de 1808 quan els soldats francesos executen els presoners espanyols que havien pres part en la revolta del 2 de maig a Madrid i que representà l’inici de la Guerra del Francès o Guerra de la Independència d’Espanya.
Tant aquest quadre com la seva parella van rebre crítiques dispars al llarg del temps. Després de la sevaexhibició a l’aire lliure amb motiu del retorn de Ferran VII, es van emmagatzemar durant un llarg període i se sap que cap al 1850, es guardaven al Museu del Prado, però no s’exhibeixen. El pintor José de Madrazo, director del museu, va arribar a dir que eren obres de discutible execució, molt inferiors als retrats més famosos de l’artista. No va ser fins les dècades posteriors, amb l’apogeu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari D'Art: 3 De Maig De 1808
  • Fitxa tècnica. 3 de maig. goya
  • Els Afusellaments Del 3 De Maig, Goya Comentari
  • El Tres De Maig De 1808
  • Afusellament 3 de maig
  • GOYA
  • 3 De Mayo Goya
  • EL TRES DE MAIG De Goya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS