44 LA PERSIST NCIA DE LA MEM RIA An Lisi De Lobra

Páginas: 8 (1816 palabras) Publicado: 25 de abril de 2015
LA PERSISTÈNCIA DE LA MEMÒRIA



DOCUMENTACIÓ DE L’OBRA

Títol: La persistència de la memòria
Autor: Salvador Dalí (Figueres 1904- 1989)
Cronologia: 1931
Tècnica: oli
Mides: 24 x 33 cm
Estil: surrealista
Tema: oníric
Localització: MoMA (Nova York)


1. CONTEXT HISTÒRIC I CULTURAL

Període d’entreguerres...


2. ESTIL

(veure apunts surrealisme)

Sobre l’artista:

Va començar a pintar influïtper estils com el puntillisme, el cubisme i el futurisme, però de seguida va evolucionar cap al surrealisme.
Dalí es convertí en la figura principal del surrealisme oníric, estil que conreà després d’haver evolucionat des d’altres posicions pictòriques.
A les seves pintures es pot advertir fàcilment la seva formació acadèmica i el bon domini de la tècnica pictòrica.
Va ser un artista que vaaprofundir en les seves obsessions i va demostrar que la quotidianitat, les experiències personals i els seus efectes sobre l’inconscient podien arribar a ser art.
Durant els anys que visqué a la Residencia de Estudiantes (1922 -1926), a Madrid, Dalí descobrí La interpretació dels somnis, de Sigmund Freud, les obres del qual s’havien començat a editar en castellà. El concepte freudià del nen com a«pervers polimorf», amb tota la càrrega d’aberracions sexuals, va causar en l’exaltada fantasia del pintor un impacte que va marcar tota la seva producció futura.
L’any 1929, juntament amb Luis Buñuel, Dalí presenta a París el film titulat Un chien andalou, que no seria la seva única aportació al cinema. La pel·lícula –catalogada de seguida com la primera pel·lícula surrealista– va comportar l’ingrés detots dos amics en el grup.
Dalí va iniciar llavors el projecte de posar imatges al món freudià, de manera que la introspecció es va convertir en la seva font d’inspiració.
Mitjançant el surrealisme oníric, va plasmar les seves pulsions sexuals, les seves pors i els seus records d’infantesa. Ell mateix afirmava: «Les obsessions sexuals són el fonament de la creació artística».
La seva aportaciómés important al surrealisme va ser el mètode paranoicocrític, que consistia a descobrir –mitjançant el món dels somnis o de l’al·lucinació– nous significats en les imatges i els objectes existents, a fi de fer-los visibles per mitjà de l’art. L’element paranoic s’associa als elements tous (els del món dels somnis), mentre que el crític ho fa als elements durs (els del món real). Per a Dalí, laparanoia no definia un estat de malaltia, sinó un potencial creatiu.



3. TEMÀTICA

Dalí, en aquest oli de petit format, representa el paisatge que li és més proper: Portlligat. En el moment en que realitza aquesta obra, el paisatge ha adquirit una importància cabdal en la seva trajectòria artística. Dalí va incorporant gradualment als seus quadres paisatges amb horitzons elevats, les roques del capde Creus, les tonalitats blaves del mar i la llum de l’Empordà.

A aquest paisatge atemporal i solitari, d’una platja amb uns penya-segats al fons, Dalí hi incorpora diversos elements iconogràfics que són els que ens permeten incloure l’obra dins el surrealisme i ens endinsen en el món oníric i per tant irreal de l’artista:
a l’esquerra, en primer pla, sobre un taulell o tros de pedra rectangulartrobem dos rellotges: un de metàl·lic, cap per avall i ple de formigues i l’altre amb una inusual consistència tova al marge de la taula i amb una mosca a sobre el vidre.
Damunt la taula també hi ha una soca d’olivera seca amb un altre rellotge tou penjant de la branca.
Darrere seu, hi ha una mena de plataforma, potser de fusta i pintada de color blavós.
Finalment, al centre de la composició,trobem un tercer rellotge també tou situat sobre un estrany rostre humà.

Tots aquests elements iconogràfics componen una escena completament irracional, procedent del món inconscient dels somnis i que evoca l’etern problema del pas del temps.



4. DESCRIPCIÓ DE L’OBRA

4.1. ELEMENTS TÈCNICS

Pintura a l’oli...






4.2. ELEMENTS FORMALS I COMPOSITIUS

a) Dibuix i color

Hi ha un clar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 44 LA PERSIST NCIA DE LA MEM RIA An Lisi De Lobra
  • An lisi ISO9001
  • AN LISI SOBRE EL MITE DE PERSEU
  • Mem Ria
  • Mem Ria
  • Mem Ria
  • AN LISI F SICO S LIDOS Copia
  • An Lisi Instrumental Examen Final 2013

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS