8 1 GM I Revoluci Russa

Páginas: 7 (1610 palabras) Publicado: 24 de mayo de 2015
4º ESO Història

Tema 8

La Primera Guerra Mundial i la Revolució Russa (1914-1939)

1.- Europa a principis del segle XX.

1.1.- L'extensió de la democràcia.
En els països industrialitzats europeus s'havien consolidat els sistemes polítics democràtics, basats en els principis del Liberalisme polític (divisió de poders, sobirania nacional, drets i llibertats, etc.)
A Gran Bretanya i Franças'havia establit el sufragi universal masculí i lleis socials.
En l'Imperi Alemany es conservaven trets d'autoritarisme en el poder polític personal del Kaiser (=emperador).
En el sud d'Europa, la democràcia estava llastrada per l'endarreriment econòmic i el poder de les elits socials i econòmiques, que falsejaven les eleccions (Caciquisme a Espanya).

1.2.- La persistència de règims autoritaris.L'Imperi Austro-Hongarés no era una democràcia; l'emperador tenia poder personal, i mantenia el seu domini sobre nacionalitats eslaves (txecs, eslovacs, eslovens…) desitjoses d'independència.
L'Imperi Rus era una autocracia, una monarquia absoluta, governada pel Tsar.
L'Imperi Turc, també una monarquia absoluta del Sultà, estava en descomposició.

1.3.- La Pau Armada.
La rivalitat comercial i colonialva alterar l'equilibri europeu. Alemanya va emprendre una política de força i expansió militar i colonial. França, sentint-se amenaçada, va cercar l'amistat de Gran Bretanya i de Rússia, constituint una aliança, la Triple Entesa. Alemanya es va aliar amb Àustria-Hongria i Itàlia, i més tard amb Turquia (els “Imperis Centrals”).
El malestar i els recels entre les grans potències van originar unacarrera d'armaments, construint nous vaixells de guerra (els cuirassats), desenvolupant noves armes (metralladores, gasos) i entrenant tropes.

2.- El camí cap a la Primera Guerra Mundial.

2.1.- Causes de la guerra.
Les causes van ser:
- La rivalitat entre les grans potències colonials, que desitjaven estendre els seus territoris. Un escenari de la tensió va ser el Marroc, ambicionada per França iAlemanya.
- L'exaltació nacionalista. França desitjava recuperar Alsàcia i Lorena, arrabassades per Alemanya en 1871. Alemanya i Gran Bretanya rivalitzaven en el poder naval.
- El conflicte dels Balcans. L'Imperi Turc es va veure obligat a retirar-se dels Balcans, sorgint en aqueix territori noves nacions. Però tant Àustria com Rússia van veure en els Balcans un camp per a la seua expansióterritorial, la qual cosa va conduir a tensions entre tots dos imperis.

2.2.- L'esclat de la guerra.
En 1914 va ser assassinat en un atemptat l'arxiduc Francisco Fernando, hereu al tron austríac, a Bòsnia, territori recentment ocupat per Àustria. Àustria va responsabilitzar de l'atemptat a Serbia, aliada de Rússia, i li va declarar la guerra. Rússia es va veure obligada a recolzar a la seua aliadaSerbia, i va declarar al seu torn la guerra a Àustria. Les aliances van arrossegar a la guerra, al costat d'Àustria, a Alemanya i a Turquia; al costat de Rússia, a França.
En els primers mesos de la guerra Alemanya va envair Bèlgica. Llavors, Gran Bretanya va declarar la guerra a Alemanya (i a Àustria i a Turquia) .

3.- Les fases del conflicte bèl·lic (1914-1918).

3.1.- La guerra de moviments.Alemanya va atacar a França travessant Bèlgica i Luxemburg, però va ser frenada pels francesos en el riu Marne.

3.2.- La guerra de trinxeres.
Després d'aquests moviments, els fronts es van immobilitzar. Es van obrir trinxeres, que en ser quasi impossibles de trencar amb la tecnologia militar de l'època, van impossibilitar els avanços. Les noves armes (metralladores, morters, artilleria pesada, gasos,aviació) van causar centenars de milers de morts. Noves potències van entrar en la guerra al costat de l'Entesa (Itàlia) o dels Imperis Centrals (Bulgària).

3.3.- La crisi de 1917 i la fi de la guerra.
En 1917 va esclatar la Revolució a Rússia, i aquest país va abandonar la guerra; però USA va entrar al costat de l'Entesa, com a represàlia a l'enfonsament de bucs nord-americans per submarins...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució Russa
  • La revolució russa i la urss
  • Revolució Russa
  • La revolució Russa
  • revolucio russa
  • Revoluci Russa Taula Alba
  • la 1 gm
  • 1 GM

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS