Revolució Russa

Páginas: 7 (1621 palabras) Publicado: 28 de abril de 2013








L’EST S’ALLUNYA
DEL MÓN
















Pàg.

1. COM ERA RÚSSIA ALS INICIS DEL S.XX? 2


2. COM VA COMENÇAR LA REVOLUCIÓ? 2

2.1 Revolució de 1905 2

2.2 Lenin 3

2.3 Revolució de 1917 4


3. QUINES CONSEQÜENCIES VA TENIR? 5

3.1 Guerra Civil Russa 5

3.2 Creació de l’URSS 6COM ERA RÚSSIA ALS INICIS DEL S.XX?

Als inicis del S.XX, Rússia era governada per Nicolau II, fill de Alexandre III, i la revolució industrial començava a agafar força en aquest període, cosa que finalment va acabar amb el govern del tsar. En aquesta mateixa època es podien distingir dos grups radicals:

Revolucionaris socialistes: volien dividir les terres entre els pagesos queles treballaven.

Revolucionaris socialdemòcrates: eren representants del marxisme i estaven recolzats pel proletariat i pels intel·lectuals de l’època i volien una reforma social, política i econòmica del país.

La política es va acabar dividint en dues parts fundamentals, els bolxevics, o radicals, i els menxeviques, o moderats. Els menxeviques creien que el règim del tsar hauria de sersubstituït per una república democràtica, i els bolxevics, amb l’ajut de Lenin, creien en un cop d’estat per aconseguir arribar al poder a la força.


COM VA COMENÇAR LA REVOLUCIÓ?

Revolució del 1905

La revolució russa va ser iniciada en 1905, quan l’exèrcit va ser quasi destruït en la guerra Russo-japonesa. Donada la decadència de l’exèrcit
tsarista, va créixer la possibilitat d’unaixecament. Al gener de 1905 un grup de persones van anar a manifestar-se al palau d’hivern a Sant Petersburg. Al arribar allà un grup de cosacs van obrir foc i van fer una matança a tot els que estaven allà situats, aquest fet va ser nombrat com “diumenge sagnant”. El poble rus, indignat, es va declarar en vaga general i va paralitzar el país, llavors el govern es va començar a desesperar.

Al octubrede 1905 Nicolau va signar la aprovació de la Duma, en el manifest d’octubre, un consell que no deixava aprovar les lleis al rei sense el seu consentiment. En el mateix període era aprovat el sufragi universal i els grups moderats estaven satisfets, però els socialistes no i van intentar fer mes vagues.

Al final de 1905 els grups reformistes no es posaven d’acord i això va fer que la posiciódel tsar es comencés a enfortir amb el pas del temps.

Lenin

Va néixer a Simbirsk el 1870 i va morir el 1924 a Gorki Leninskie. Va ser un activista revolucionari i pensador rus. Líder del sector bolxevic del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus (POSDR), va ser el primer dirigent de la Unió Soviètica. Lenin va ser un dels seus pseudònims revolucionaris.

Que li va passar a d’infància?

Lenin esva criar en el si d’una família burgesa. El seu pare era un funcionari civil rus, director d’escoles, i més tard Conseller d’estat del tsar Nicolau II, lloc en el qual va treballar per incrementar la democràcia i estendre l’educació gratuïta a Rússia.
Aleksandr, un dels seus germans amb tendència anarquista va ser executat en 1887 per atemptar contra el tsar Alexandre III, quan Lenin tenia només17 anys.

De petit i va manifestà un do de pensament elaborat i profund, assertiu, poc afectiu i sarcàstic. De ment molt lògica, es va mostrar excel·lent estudiant des de la seva més tendra infància. Els seus professors van declarar sobre ell:
-«Molt dotat, sempre net i estudiós, primer a totes les matèries, certa tendència a aïllar-se i a la reserva»-

Lenin va passar per dues tragèdies enla seva joventut:
1886, el seu pare va morir d’una hemorràgia cerebral.
1887, el seu germà gran, Aleksandr Uliánov, va ser detingut i afusellat.

Lenin a la revolució

Amb l’inici de la Primera Guerra Mundial la seva figura política s’expandeix, al propugnar l’oposició de la socialdemocràcia alemanya a la mateixa, i el converteix en una figura clau a Rússia, quan l’evolució de la contesa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La revolució Russa
  • revolucio russa
  • Revoluci Russa Taula Alba
  • Revolucio Russa
  • La revolució russa
  • Revoluci Russa
  • Revolució russa
  • La Revolució Russa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS