Abans De Decartes

Páginas: 5 (1044 palabras) Publicado: 19 de enero de 2013
DESCARTES S.XVII
INTRODUCIÓ:
Filosofia escolastica (Tomas, Agustí i Anselmo): Déu
Nou modelde ciencia (Copernic i Galileu). Tant sentits com raó (Experiencia)
Racionalisme (Descartes) i Empirisme (Hume). Quan la ciencia avança, la filosofia també avança.

Tot i que alguns autors afirmen que no existix un trencament entre la Edat Mitjana i Moderm el que es cert es que podem parlar d’unescaracteristiques propies del Renaixement, en la edat mitjan existeix una societat de cristianisme pero a patir del s. XVI començara a entrar en decadencia, ames les ciutats tenen mes importania que el camp i les universitats substitueixen les velles escoles del monestir i molts estudiants desenvolupen el comerç i tenen el privilegis que tenien elsfeudals. Es consolida la burguesia. Els poblescomencen a organitzarse en estats amb un clar dominide la centralitzacio (els monarques absoluts fan front al poder de l’esglesia).

Es fonamental referirnos a l’aparicio del humanisme, la cual cosa indica:
-Renovacio dels classics i tot el que estudia el llati i gre tambe hi ha un sorgiment de les llengües propies.
-Es reivindica l’esser huma dins del mon com un esser racional i finit, no lligatal teocentrisme. Es considera l’anima pero tambe el cos la qual cosa indica una certa recuperacio del plae del epicureisme.
-La recerca de la pau entre la religio portara a un tolerancia religiosa i pensa que donar una educacio humanista es el millor cami per a ser un esser huma mes digne i lliure (aquestos conceptes son basics per al desnvolupament de la Ilustracio)

Es evident, a banda detots el canvis a nivell social politit economic, el fet mes important es sens dubte l’aparicio de la ciencia experimntal, hem de recordar que en principi la fisica d’Aristotil donava unes explicacions qualitatives, es a dir, allo que considerava mes important era definir la substancia, l’essencia, les materies tenien un lloc secundari.

El principi fonamental d’aquella vella cienciaaristotelicoptolemaica son els següents:
1. Geocentrisme (terra centre del univers)
2. Esfericitat de l’univers: l’univers es finit i noexisteis el buit.
3. Heterogeneitat del univers. El cosmos es divideix en dues regions, la suprallunar i la subllunar on está la tera.
4. Causa de fora (extrinseca) i inmaterial del moviment: segon Aristorel el anomenat “primer motor inmovil” mou l’esfera delsestels fixos i aqueta mou a la resta (recodar que Tomas afirmava que el primer motor inmovil era Déu)

Va ser als segles XII-XIII quan occident coneix aquesta imatge que l’univers adopta perque considea que un univers jerarquitzat ascendent i descendent reforça la imatge teocentrica del mon (recordar la divina comedia de Dante)
Es a Copernic a qui se li deu la forma de la terra heliocentrica, lamodificacio introduïda per Coperic era aceptada per les següents raons:
1. La simplicitat (l’explicacio de Copernic salvava millor el principi d’economia).
2. Harmonia estetica on un cosmos heliocentric semblava mes bell (perque recordaba la proposta de Plato del sol y la idea de Be)

A mes, la nova ciencia defensara el mecanisme, si la ciencia aristoteliptolomaica prenia com a model’organisme viu, ara el model era la maquina (i la maquina mes perfecta era el relloge)

El mateis Descartes utilitzara aquest model mecanicista per explicar el funcionamentedels cossos i per aixo podem dir que la inversio (cambi) a estat completa perque en lloc de servir com a model per a tota explicacio, l’organisme es explicat desde la mquina. Una altra caracteristica es la matematizacio del’univers.
Aquesta mecanitzacio de la nova ciencia redueix la realitat a element quantificables, es a dir, es permet la matematica total dels fenomens observats i per tant es prdueix tambe el canvi de conceptes mes importants, per explicar-les en el model aristotelic els conceptes mes importanteren: substancia, essencia, forma. En el nou model de ciencia apareixen conceptes com: força, moviment,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • decartes
  • abanse
  • decart
  • Decartes
  • Decartes
  • Decart
  • Tecnologia abansada
  • Renes Decartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS