Al·Legoria De La Pinura De Jan Vermeer

Páginas: 5 (1230 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2013
Al•legoria de la Pintura, de Jan Vermeer (1665-1667), Museu d’Història de l’Art (Viena)

a) Situeu l’obra en el context cronològic, històric i cultural corresponent.

L’autor, Vermeer, va viure durant el 1632 i 1675, va néixer i va morir al poble de Delft, als Països Baixos, sense sortir mai d’allà. No se sap qui era el seu mestre. Al 1653 va entrar en la confraria de pintors d’aquestaciutat, a la confraria de San Lluc. Es va dedicar a la hostaleria (negoci familiar del seu pare) i a la pintura, al mateix temps, durant els primers anys. El seu mecenes va ser Peter Van Ruijven en la majoria de les seves obres, tot i que aquesta va ser encarregada per ell. Va ser professor a l’escola del poble. Se li atribueixen 35 obres quasi totes interiors.
En aquesta època ,al 1648 es signa laPau de Westfalia, i Espanya es veu obligada a donar la independència als Països baixos. Allà la religió majoritària era protestant, tot i que Vermeer va convertir-se al catolicisme degut a que la seva dona ho era, per tant formava part de la minoria catòlica dels Països Baixos. Holanda segueix sent un país pròsper que veu la seva riquesa en el comerç. Aquest país comercial que era una república, ambuna burgesia, molt forta, eren els clients, els principals comitents dels artistes.
Aquesta pintura va estar durant 7 anys al despatx personal de Hitler, com es pot saber al web Gallery of art.(entre 1938-1945).

b) Digueu a quin estil pertany l’obra i enumereu cinc característiques formals o conceptuals d’aquest estil.

Obra de l’època barroca de l’escola realista holandesa.Característiques:
- Gran realisme, representen persones reals en situacions reals i quotidianes.
- Utilització de pinzellada puntilista.
- Interès per la llum natural suau amb focus a l’esquerra de l’escena
- Gust per pintar espais interiors.
- Domini dels color groc i blau, tons molt característics d’aquest pintor

c) Enumereu les característiques formals (dibuix, color…); compositives (estructura,línia d’horitzó, perspectiva…); tècniques (oli, fresc, tremp…), i de suport d’aquesta obra.

La pintura és un oli sobre tela que fa 120 x 100 cm.
Composició
Té tres blocs seguint les proporcions de la “secció àuria”. Hi ha un bloc esquerra on hi ha el cortinatge, en un segon bloc hi trobaríem la model i en la tercera part hi trobem el pintor treballant, probablement l’autor.
És una composició onhi ha una gran individualització d’objectes, dels elements, com per exemple el mapa d’holanda, la llum unifica aquests elements. El quadre té un centre, la dona, donat per la llum.
El punt de fuga se situa sota de la mà dreta de la model, aconseguint, així, que la mirada de l’espectador s’adreci directament a la figura femenina.
Il•luminació
A nivell de llum tenim una llum lateral a l’esquerra,natural, que ens il•lumina l’escena, és una llum versemblant. La llum prové d’un finestra que no veiem però si intuïm.
Colors
Respecte els colors, tot el quadre té una harmonia ja que té grocs en totes les tonalitats però amb tons apagats, i a més del blanc i el negre hi ha un blau apagat del vestit de la noia. Trobem els colors característics de Vermeer més el gris perla, el negre i el blanc.Pinzellada
La pinzellada és diferent a les zones del quadre, la cortina està menys marcada i la resta sembla dibuixistic, gruixudes en els cortinatges, cadires i llum, i més diluïdes a la resta del quadre.

Aspecte
Té com un aspecte teatral, malgrat que, en aquest cas, sigui un teatre sense públic ja que l’espectador, situat darrere del pintor, s’integra a l’escenari, a nivell de la cortina iesdevé algú que veu sense ser vist, un “voyeur”. La cortina marca una barrera per l’espectador, juga amb la mirada d’aquest. Els personatges estan aïllats i no saben que estan observats. En aquest sentit, es pot dir que el diàleg es converteix en monòleg, en la mida en que els personatges representats són aliens a la realitat de ser vistos.

d) Expliqueu el tema representat. Iconografia....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ensayo Sobre Jan Vermeer
  • vermeer
  • verme
  • Vermeer
  • Que Es Vermes
  • Jano
  • Jana
  • jano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS