ANARQUISME Y SOCIALISME

Páginas: 5 (1011 palabras) Publicado: 12 de marzo de 2014
Anarquisme

L'anarquisme és una ideologia politica basada en el principi que les persones són lliures i es poden organitzar millor en societats sense jerarquies ni coaccions que limiten aquesta llibertat. Des del punt de vista anarquista l' estat és una estructura opressora que cal superar, utilitzada per a justificar l' autoritat d'unes persones sobre les altres. Per aquest mateix motiu latradició anarquista s'ha oposat radicalment als èxercits, la propietar privada i les estructures de poder del capitalisme i algunes religions.

Característiques de la ideologia anarquista.

Visió naturalista de la societat i el món. L'home és social per naturalesa i disposa d'allò necessari per viure en llibertat i en pau. Són les lleis dels homes els principals enemics de la societat.Llibertat col·lectiva i solidaritat social. La solidaritat entre els homes és l'únic camí cap al desenvolupament social i el benestar col·lectiu. ("Jo no sóc realment lliure si tots els homes, els meus iguals, no són també realment lliures" Bakunin)
Oposició a l'existència d'estat i a l'acció política. És l'exponent més alt al refús d'autoritat. L'estat és una forma d'opressió que impossibilita eldesenvolupament ple de la llibertat humana. Proposen una societat de propietat col·lectivista fonamentada en un contracte lliure entre els membres de la comunitat. La unió voluntària de comunitats portaria al federalisme. Refusen l'existència de partits que tinguin com a objectiu la conquesta del poder polític.
Crítica a la propietat privada i defensa d ela propietat col·lectiva.
Defensa ded'individualisme. Refusen les organitzacions jerarquitzades i s'organitzen en grups autònoms. Defensen la participació directa i no la delegació a dirigents. La revolució no ha de ser guiada per cap partit sinó que ha de ser fruit d'un aixecament espontani del poble (conjunt d'individus sobirans).
Socialisme
El socialisme és una ideologia politica lligada a la classe social del Proletariat, oposada alcapitalisme i oposada a la classe social de la Burguesia, que té com a objectiu la socialització dels mitjans de producció, canvi i transport, la supressió de les classes socials i el repartiment de la riquesa segons l'aportació de cadascú en el treball.
Durant els primers anys de la restauració els grups obrers es van moure en la clandestinitat fins al 1890. Al 1891 hi ha haver la primera vagageneral de la història per demanar la jornada laboral de 8 hores.Els socialistes es van reorganitzar i es va crear el PSOE i la UGT i al 1910 es va aconseguir que Pablo Iglesias, un representant socialista, fos diputat al congrés.
Característiques de la ideologia socialista.
Els origens del socialisme esta inspirat en el socialisme marxista y les seues característiques són:

Preocupació per lapobresa :

La pobresa era vista pels primers socialistes com una opressió econòmica . La pobresa és la principal causa dels disturbis socials . La classe treballadora , funda les bases de l'economia dels països, però de forma paradoxal, aquests treballadors tenen unes condicions de vida infrahumanes i no aconsegueixen els diners suficients per comprar allò que ells mateixos produeixen .
Anàliside classe de la societat :
El reconeixement de la pobresa, porta a afirmar que hi ha dos tipus de classes : els que ho tenen tot i els que no tenen gairebé res. Això porta a la divisió dels socialistes en dues classes : els que veuen que la classe és conseqüència del Capitalisme ( Marx ), i els que la veuen com una cosa passatgera .
Igualitarisme :
Aquesta és la idea central del Socialismo.Laigualtat no és anivellar tot , sinó segons la capacitat , es donarà un tractament adequat .
Propietat comunitària dels mitjans de producció :

Marx va analitzar el terme de forma precisa . La propietat dels mitjans, col · locaven a l'individu en la societat burgesa . La igualtat no seria efectiva sense l'abolició de la propietat privada , que implicava la supressió de la burgesia .
La fi de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució del moviment obrer: socialisme i anarquisme
  • Socialism
  • Socialism
  • anarquisme
  • Socialism
  • Socialisme
  • Socialism
  • socialism

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS