antropologia teològica

Páginas: 12 (2772 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2013
1. Quines dades ens dóna la Revelació sobre la naturalesa humana?

Quan parlem sobre coneixement antropològics, ho podem fer a través de dos vessants; la revelació i la ciència. La revelació es basa en la fe, parteix de la paraula de Déu, que posteriorment realitza Jesuscrist. Ben diferent és la visió de la ciència, que es basa únicament en la raó. Intenta buscar respostes a incògnites sobrela realitat humana com per exemple el sentit de la vida, preguntes sobre la llibertat de les persones, com resoldre els conflictes... Totes aquestes preguntes no tenen una resposta clara i concisa, no tenen una resposta demostrable, tal i com la raó demana. Només podem trobar la resposta a preguntes d’aquest tipus a través de la nostra fe.

Al Gènesis trobem la narració sobre la creació del’home i la dona anomenada “El principi”. Déu digué: “Fem l’home a imatge nostra, semblant a nosaltres..”. Aquest fet fa que hi hagi una relació especial entre l’home i Déu, ja que el crea a imatge i semblança d’ell, diferent de tota la resta de creació. El que diferència l’home de la resta és el seu esperit, Déu fa que l’home sigui membre de la natura però amb una cosa diferent, especial: L’esperit deDéu. No crea cap membre de la naturalesa igual que l’home, ell és diferent, important per a Déu. Això canvia quan crea a la dona, diu: “Aquesta si que és os dels meus ossos i carn de la meva carn” (Gn 2,23). En aquesta narració es pot percebre com s’emfatitza en la igualtat entre l’home i la dona, com els dos estan creats a imatge i semblança de Déu, fent que siguin diferents a la resta decreació.
Déu dóna l’oportunitat de viure en harmonia i pau. Déu va posar a l’home i a la dona en un jardí a l’Edèn, on tot el que hi ha és creació seva, consegüentment és bo. Déu confia en ells i el deixa “per a què conreés i guardés el jardí”, destaca el caràcter elaborador de l’home i la capacitat per fer que la naturalesa doni els seus fruits. Quan al jardí, tant l’home com la dona, cometen elpecat, responen de manera negativa al do de Déu, a la confiança dipositada en ells. Han rebutjat aquella amistat que els unia a Déu, que els feia

especials... per feblesa i malícia, per debilitat i per orgull. A conseqüència del seu acte, Déu els expulsa del Jardí d’Edèn, allunyant-los d’una vida sense dolor.
Sobre aquest fet, St. Pau va dir unes paraules que van fer que la l’Esglésiadesenvolupés la doctrina del pecat original “Per tant, així com per falta d’un sol home la condemna s’ha estès a tots els homes, també perquè ha estat just un de sol, tots els homes són fets justos i obtenen la vida. Així com per la desobediència d’un de sol tots han esdevingut pecadors, també per l’obediència d’un de sol, tots seran fets justos” (Rm 5, 18-19) “ Per obra d’un sol home va entrar el pecatal món, i amb el pecat hi entra també la mort, i així la mort s’ha estès a tots els homes, ja que tots han pecat” (Rm 5, 12).

Adam i Eva van cometre el pecat original, fet que afecta a tota la naturalesa. Déu afirma que l’home i la dona són bons, perquè Ell els ha creat, estan fets a imatge i semblança seva. Són bons en origen però els seu estat actual està ferit per deixar-se portat perl’avarícia, la feblesa, la malícia, la debilitat i l’orgull.


2. Quines característiques personals té la persona humana segons l’Antropologia Cristiana

Una característica molt important que forma la persona és la consciència. El ser humà té consciència sobre ell mateix, sobre allò que l’envolta, sobre la realitat on viu... és conscient sobre tot el que passa al seu voltant. Aquesta consciènciali proporciona un coneixement que permet que la persona pugui pensar, pugui plantejar-se dubtes, els pugui resoldre, pugui reflexionar...
Ser conscient ens proporciona la capacitat de decisió. Tots els dies hem de prendre decisions, algunes són més important que d’altres, però totes enfoquen la nostra vida cap a una banda o cap a una altra. El ser humà és responsable i lliure de les seves...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antropología Teológica
  • Antropologia teologica
  • Antropología Teológica
  • Antropologia Teologica
  • Ensayo... antropologia teologica
  • Antropologia teologica
  • Antropologia Teologica
  • Antropología Teológica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS