Antropologia

Páginas: 10 (2435 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2014
TEMA 1: Que es l’antropologia social?
L’antropologia te a la humanitat com objecte d’investigació, però al contrari que altres ciències humanes, intenta comprendre aquest objecte a través de les seues manifestacions amb diverses.
Origen de l’antropologia
Ens trobem a mitat del segle XIX, on existeix una divisió social dels coneixements i del saber, i apareixen disciplines que es dediquen acoses diferents.
Els sabers es divideixen en dos abisses: societats simples i societat complexes.
Arqueologia: ciència que estudia les societats simples del passat.
Historia: ciència que estudia les societats complexes del passat.
Sociologia: ciència que estudia les societats complexes del present.
Antropologia: ciència que estudia les societats simples del present.
Societats simples: fanles coses diferents a com les fem nosaltres, anteriorment anomenades primitives, però son societats preindustrials amb una tecnologia més simple que s’enfronten a la vida amb materials molt diferents als nostres. Aquestes societats son les que comença a estudiar l’antropologia. Son societats sense arxius documentals, sense escriptura, sense estadístiques.
Tres grans descobriments (maneres demirar la societat i obtindré la recerca de les dades):
a) Les diferencies tenen que veure amb la cultura, una construcció social que no te res que veure amb la sang, el clima ni els gens. A més, poden explicar-se científicament. Totes les societats tenen les normes que ens diuen amb qui i amb qui no ens podem casar, qui te dret a heretar quan alguna persona es mor, o qui te dret a donar ordres quehan de ser obeïdes.
b) Una cosa que tenim en comú els humans es de pensar-nos diferents, es a dir, diferenciar-nos dels demes. Si les diferencies no existeixen ens les inventem mitjançant creences.
c) Enfrontament amb etnocentrisme. El estudiar una societat que es diversa porta a una revolució epistemològica, suposa posar en entre die les societat simples i complexes amb les bones i roïns.L’objecte d’estudi de l’antropologia son els altres, la diversitat humana. Se’ls ha anomenat i antes de manera diferent al llarg del temps.
Objectes de l’antropologia:
Primitius: L’objecte d’estudi son els primitius, el més durador, que naix del pensament evolucionista i il·lustrat que es desenvolupa al llarg del s. XIX. Aquests primitius eren societats que no solament vivien en èpoques diferents,que eren societat molt menudes sense histories, anclades en el passat, les quals ha de portar-los a ensenyar-los les virtuts de la societat.
Tribus: els antropòlegs funcionalistes britànics, un concepte mes neutre que s’utilitza per a parlar a societat que tenen un sistema polític particular, sense cap, societat acèfala. S’aplicava a moltes societats colonitzades: tribus africanes, asiàtiques, dela amazonià... Percepció política particular ja que no tenen cap.
Ètnies: El concepte d’ètnia comencen a acunyar-lo uns antropòlegs britànics que comencen a estudiar les societats colonitzades africanes, les que van naixen a africà amb l’impacte de la colonització. Als anys 30 es comença a estudiar i a utilitzar el concepte d’ètnia.
Comunitat: després de la segona guerra mundial comença atreballar-se perquè en eixe moments els antropòlegs treballen amb grups diferents com camperols occidentals, comunitats rurals, urbanes, barris... amb límits bastant clars. Aquests ja no estan aïllats, aquestes comunitats interactuen, però hi ha una atracció dels antropòlegs per estudiar-les.
Subalterns: en el cas d’Europa i França es comença a parlar-se de subalterns, la necessitat que hi ha dedonar veu i historia als grups dominants (marginats urbans).
Minories: l’antropologia comença a estudiar a aquestes minories (gitanos, maragatos de la maragateria...).
Immigrants: Africà es descolonitza i es produeixen uns moviments d’immigrants cap a les metròpolis, occident es descobreix a partir de este moment com una societat multicultural i l’antropologia s’interessa per la diversitat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antropologia
  • Antropologia
  • Antropologia
  • Antropologia
  • Antropologia
  • Antropologia
  • Antropologia
  • Antropología

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS