APUNTS DE CATAL

Páginas: 6 (1303 palabras) Publicado: 8 de abril de 2015
APUNTS DE CATALÀ

1-Biografia de Ramon Llull ( conèixer-la, sense aprofundir)

2- Obra
Per tal d'orientar-se en la gran quantitat d'obres de Llull (total de 265), la crítica ha acceptat majoritàriament una divisió de la producció en quatre etapes, proposada per Antoni Bonner ( major estudiós de Llull):
-Preart (abans de la illuminació) :“L’art de contemplació en Dèu “ (1º gran obra de Llull)-Etapa Quaternària: les teories d’aquesta etapa es troben divides en 4 parts. Trobam en aquest període:

“Art abreujada de trobar veritat”→ Explicació trobar a Dèu. D’aquesta deriva “el Llibre d'Evast e d'Aloma e de Blaquerna” (recerca personalitat)

“Art demostrativa”→ Aquí trobam “ el Fèlix o Llibre de meravelles” (recerca món millor)

-Etapa Ternària: Teories divides en 3 parts. Pertanyen aaquesta etapa:

“Arbre de ciencia”→Evitar enfrontament ciencia VS religió.

“Cant de Ramon”→ Cant sobre ell mateix.

-Etapa filosófica: Text filosòfics (no és una obra). Aquesta part de la seva obra fou descoberta després de la seva mort.





3- La recerca d’una personalitat pròpia: Ramon Llull, Hamlet, Cyrano
3.1-El Blanquerna
Argument
El Llibre d'Evast e Blanquerna, que explica la històriad'un noi, anomenat Blanquerna, fill d' Evast i Aloma, un matrimoni exemplar. Havia estat destinat a casar-se amb Natana, però decideix dur una vida religiosa, a l'estil franciscà, i convenç la seva promesa perquè es faci monja. Tot i que l'objectiu principal del protagonista és fer d'ermità i dur una vida contemplativa, les diverses circumstàncies el porten a passar per tots els estaments de lavida religiosa, on duu a terme una tasca reformadora de l'Església i va assolint la fama i el prestigi per les seves bones obres: primer és monjo, després abat, després bisbe i al final arriba a ser Papa de Roma. Quan ja es vell, deixa el papat i es fa ermità, i escriu el Llibre d'Amic e Amat i l'Art de contemplació.

La recerca de la personalitat→ El personatge de Blanquerna representa a Llull.Aquest últim cerca la personalitat a través de Dèu, la religió, la fe, etc.

Altres obres relacionades amb Blanquerna i el tema de la recerca de la personalitat són:
“Hamlet” de Shakespeare: A aquesta obra es cerca la personalitat a través del dubte (ésser o no ésser, aquesta és la qüestió)→ Hamlet, que no què creure i no pot confiar en ningú, no trobarà la personalitat .

“Cyrano de Bergerac” deEdmond Rostand. A aquesta obra la personalitat es cerca a través de la superació del propi cos (no donar importancia al físic.)

Resum cutre de l’argument (en castellà)

Cyrano de Bergerac es un soldado poeta, orgulloso y sentimental, pero su mayor defecto es poseer una gran nariz (en resumidas cuentas, es feo. Está enamorado de una mujer llamada Rosaura, pero dada su propia fealdad, no espera nada deese amor. Esta, por su parte, está enamorada de Christian de Neuvilette, que, a diferencia de Cyrano, es guapo, pero no posee ingenio. Cyrano pacta con Christian escribirle cartas de amor a Rosaura, pues de esta forma logrará al menos expresarle a su amada sus sentimientos. Rosaura, sin saberlo, se enamora de la de Cyrano (giro argumental salvaje aparece). Al final, se descubre la treta justoantes de que Cyrano muera (final totalmente inesperado (modo ironía ON) )





4-.La recerca d’un món millor i l’estatus de poder: Ramon Llull, els Miserables, 1984, V de vendetta.

Introducció
“El Llibre de les bèsties” és la setena de les deu parts que formen el “ Llibre de les Meravelles “(també anomenat Fèlix. Es tracta d’una seriosa reflexió sobre la política en forma de conte, de faula, queretrata i crítica les males accions dels humans. Un tractat sobre el bon govern ( segons els principis de conversió autèntica de cristians i infidels) que explica com el monarca ha de guardar-se dels mals consells i els homes falsos.
Objectiu i característiques

Llull vol canviar la societat cap a una més cristiana i altruista (per aquesta raó escriu “el llibre de les bèsties”)

A aquesta obra es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts català
  • Pau 2013 Apunts En Català
  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS