Aristòtil

Páginas: 14 (3387 palabras) Publicado: 11 de febrero de 2013
ARISTÒTIL
Biografia
El regne de Macedònia en el s. IV a.C. constituïa una petita però ambiciosa potencia, els monarques guerrers del qual somiaven amb expandir el seu territori i obtenir reconeixements que no tenien. Atenes civilitzada i democràtica, considerava Macedònia una terra de semibàrbars i se la mirava amb desconfiança. Aristòtil va viure entre aquests dos mons en constant conflicte:era un home molt proper al poder macedoni però com a brillant intel·lectual gaudia de l’ambient d’Atenes.
Etapa inicial: Nasqué al 384 a.C.a Estagira, una petita ciutat a la Calcídica, una zona de la costa nord-oriental de Grècia que estava ocupada per macedonis i tracis. Macedònia i Tràcia formaven regnes que els grecs del sud consideraven primitius i analfabets. A la Calcídica hi havia tambépetites polis fundades i colonitzades per grecs del sud . Aquestes polis ( entre elles Estagira) s’havien unit en federació a fi de protegir-se de Macedònia.
El pare d’Aristòtil (Nicòmac) malgrat que era grec pur es relacionà amb el rei de Macedònia i esdevingué metge oficial de la família reial , amic i conseller. Per això, es va traslladar d’Estagira a Pel·la , seu de la cort macedònia.Aristòtil es va fer amic de Filip, fill d’Amintes. Aristòtil rebé la formació especial dels descendents de metges a més de la formació general ( per part de mare procedia de metges). Va assolir un component pràctic i empíric que marcarà profundament la seva vida: interès per la biologia.
1ª etapa: Als 17 anys , un cop morts els seus pares i rei Amintes , es trasllada a Atenes i ingressa a l’Acadèmia dePlató. Quan s’incorpora Plató acabava d’iniciar el seu segon viatge a Sicília i n’era director Èudox de Cnidos. Fou membre actiu de l’Acadèmia durant vint anys , primer com a alumne i després professor. El debat , la reflexió , la retòrica el seduïa. A Atenes hi havia una escola rival de l’Acadèmia: l’escola de retòrica d’Isocràtes, en la qual es formaven molts polítics mirant de trobar una majorhabilitat persuasiva amb el llenguatge. L’oposició d’Aristòtil a una retòrica superficial i buida que s’ensenyava el van convertir en el primer professor de retòrica de l’Acadèmia, matèria inicialment menyspreada per platònics. També estaven sent anys d’important aprenentatge filosòfic , com a deixeble de Plató.
Els avatars polítics de Macedònia van obligar Aristòtil a abandonar l’Acadèmia iAtenes. Filip II havia iniciat unes astutes campanyes diplomàtiques i militars que el van dur a una posició d’hegemonia sobre tot Grècia. Això provocà profunds odis entre els atenesos contra tot el que fos macedoni. Es coneixien les excel·lents relacions d’Aristòtil amb el poder macedoni , i va haver d’anar-se’n d’Atenes, la seva polis preferida.

2ª etapa: Els esdeveniments polítics van durAristòtil a un dur peregrinatge per terres gregues, primer acceptà la invitació d’Hèrmies i s’instal·la a Assos, on establí una mena de sucursal de l’Acadèmia que aplegava alumnes i col·laboradors. Teofrast d’Eresos, el seu deixeble predilecte es va unir aquí i mai més es va separar. Mort Hèrmies, Aristòtil s’instal·la a Mitilene. Durant aquests anys emergeix el més propi d’Aristòtil i sabem quepassava llargues estones observant , catalogant i descrivint animals , plantes i fenòmens meteorològics. Realitza importants estudis de ciències naturals: la formació mèdica el duu a aquest interès per la vida natural. Simultàniament s’allunya de moltes posicions platòniques.
L’any 342 a.C. es trasllada a Macedònia perquè el rei Filip el demana que es faci càrrec de l’educació del seu fill Alexandre,ell futur Alexandre el Gran. Podia realitzar allò que tant havia desitjat: formar intel·lectualment un rei, unir poder polític i intel·lectual. En tenia tretze anys, fins als setze n’és l’educador. Però no va poder influir gaire en la seva formació perquè no era un oient adequat. L’educació del jove príncep es va interrompre quan aquest va haver de fer-se càrrec de la regència per l’absència...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • aristotil
  • Aristotil
  • aristotil
  • aristotil
  • Aristotil
  • aristòtil
  • Aristotil
  • Aristotil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS