arte

Páginas: 9 (2180 palabras) Publicado: 12 de enero de 2015
EL “DAVID” DE DONATELLO










1) Situeu l’obra en el seu espai cronològic, històric i cultural
L’escultura del “David”, va ser feta per Donatello a la primera meitat del segle XV. Aquesta escultura exempta, fou realitzada per mitjà de la tècnica de la fosa de bronze. Es tracta d’una escultura dempeus de mida natural que inicialment es va col·locar al centre del pati del palauMèdici i que actualment es troba al Museu Bargello de Florència. De temàtica bíblica, pertany a l’estil del Renaixement, concretament al Quattrocento.
El Renaixement comprèn un període de temps variable segons els països. Es considera que s’inicia a Florència a principis del segle XV i a partir d’aquí s’estén per tota Itàlia i posteriorment per tota Europa.
El Renaixement coincideix amb una època degrans canvis, tant en la manera de viure, com en la manera d’entendre el món per part dels europeus. Aquests canvis comencen a les ciutats flamenques i italianes, i estan molt relacionats amb el desenvolupament del capitalisme mercantil i en l’inici de la importància de la burgesia com a grup social dominant.

Cal parlar també, d’una millora en les comunicacions, del creixement de laindústria, i de la circulació àmplia de la moneda en bona part gràcies a l’arribada de l’or i plata americans. El descobriment de territoris americans gràcies a les noves tècniques de navegació, no només van facilitar la riquesa a les classes socials dominants, sinó que també va canviar la visió del món.
Pel que fa a la demografia, és un moment de creixement, sobretot a partir del segle XVI, ja que esdeixa enrere la pesta negra i comença un període de relativa prosperitat en molts territoris.
Políticament es van desenvolupar les monarquies autoritàries inspirades en les idees de Maquiavel (Castella, França...).
A nivell cultural, la invenció de la impremta per part de Guttenberg va contribuir a la difusió de les idees. Entre aquestes idees convé destacar els valors humanistes basats enrecuperar la importància de l’home i convertir-lo en el centre de tot (homo centrisme o antropocentrisme), en detriment del teocentrisme medieval. Aquests valors humanistes estan inspirats en l’antiguitat clàssica i van tenir una gran influència en el terreny artístic.

S’inicia també una fase de contestació de la jerarquia cristiana pel luxós mode de vida que ostentava. Aquesta crítica comença perErasme de Rotterdam, i continuada per Calví i Luter i Enric d’Anglaterra. Aquest és el començament de l’anomenada reforma protestant. L’Església catòlica contestarà amb la contrareforma desenvolupada en el Concili de Trento.
Durant el Quattrocento, el centre artístic d’Europa serà Florència, que en aquells moments estava sota el domini dels Mèdici. En aquesta ciutat hi havia un conjunt nombrósd’obres gòtiques que havien quedat inacabades, per la qual cosa la ciutat viurà un gran fervor constructiu. Ara, aquestes obres s’acabaran, i seran finançades pels gremis, per les autoritats comunals, o bé per les grans famílies.
2) A quin estil pertany l’obra. Enumereu cinc característiques formals i/o conceptuals de l’ arquitectura/ l’ escultura/ la pintura d’ aquest estil .
El Renaixement és elmoviment artístic sorgit a Itàlia al segle XV, i estès per tot Europa al segle XVI. Està fonamentat en un retorn als criteris estètics de l’antiguitat clàssica (grega i romana), en l’exaltació de la naturalesa com a model, i en el nou sentit de l’home basat en la filosofia humanista. Aquest període històric és de transició entre el món medieval i el món modern.
Per entendre el renaixement, s’ha detenir en compte la voluntat d’allunyar-se de tot allò que és immediatament anterior i buscar en els clàssics els elements fonamentals per elaborar un art nou. Els iniciadors del moviment van ser Dant, Petrarca, i Bocaccio. Aquest estil es desenvolupa a la península itàlica mentre a la resta d’Europa encara s’estan donant els darrers esclats del gòtic.
El Renaixement es pot estructurar en tres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • arte por arte
  • DE TU ARTE A MI ARTE
  • arte o no arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte
  • Arte

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS